TNG
Tips! Så snackar du snyggt om lön när du söker nytt jobb.

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Så snackar du snyggt om lön när du söker nytt jobb

Lyft lönefrågan tidigt i processen och lyckas bättre

Att prata lön när du söker nytt jobb kan kännas både laddat, svårt, obekvämt och faktiskt tabu. För när är det egentligen rätt läge att ta upp diskussionen, hur mycket är okej att ”promota” sig själv lönemässigt och vad är viktigt och tänka på när lönefrågan kommer upp? Här ger TNG:s erfarna rekryterare sina bästa tips kring lön när du ska söka nytt jobb.

Lön är självklart en viktig parameter under en rekryteringsprocess. Det visar inte minst TNG:s senaste kandidatundersökning där lön och förmåner rankas som den tredje viktigaste faktorn i valet av en ny arbetsgivare. 51 % av jobbsökare vill dessutom vill se lön redan i platsannonsen.

Samtidigt råder något av en tystnadskultur kring lön i Sverige. Vi är helt enkelt inte speciellt vana att prata om vad vi får ut i lönekuvertet. Vilket leder till att många av oss känner sig obekväma när vi söker jobb och frågan kommer upp. Inget konstigt alls.

Som jobbsökare har du emellertid mycket att vinna på att våga lyfta frågan och våga vara transparent och tydlig med dina förväntningar kring lön. Allt för att du i slutändan ska bli helt nöjd hos en ny arbetsgivare.

Lyft frågan om lön tidigt när du ska söka jobb

Så, hur pratar man egentligen snyggt om lön när man söker jobb? Vi frågade fyra experter inom området – TNG:s rekryterare Angelina Nilsson, Andrea Kjellin, Eva Sahlin och Helena Söderström.

En första tumregel är en lyfta lönefrågan så tidigt som möjligt i processen. Det är alla våra rekryterare överens om.

Om inte rekryteraren själv lyfter frågan – våga göra det själv.

Söker du lediga jobb hos oss på TNG behöver du inte fundera – du kommer att få frågan om löneanspråk redan i första avstämningssamtalet.

– Vi på TNG tycker det är viktigt att ställa frågan tidigt i processen. För att vi vill vara måna om kandidatens och arbetsgivarens tid. Lönen är ofta en viktig fråga för alla parter, och därför är det bäst att prata om ämnet så tidigt som möjligt, konstaterar Angelina.

Lästips! 5 smarta frågor att ställa på en anställningsintervju

Gör egen research kring lön och lyckas bättre

För att hitta dina bästa argument kring lön är förberedelse a och o.

Egen research är a och o när du ska prata lön när du söker nytt jobb.

Börja därför med att tänka igenom ditt löneanspråk ordentligt, gärna redan i samband med att du skickar in din ansökan. Vilka förväntningar har du och på vilken nivå skulle du känna dig nöjd?

– Ett bra tips är att sätta ett lönespann, för att inte ”låsa in” dig på en siffra som du sedan vill justera under processens gång, säger Angelina.

En annan framgångsfaktor är att göra egen research inom ditt yrkesområde. Ta helt enkelt reda på hur löneläget ser ut för liknande roller i branschen du söker jobb inom.

Om du är med i facket kan du vända dig dit för att få ut aktuell lönestatistik. Många företag har dessutom en lokal fackklubb som kan tillhandahålla löneläget hos den aktuella arbetsgivaren.

Missa inte! TNG:s poddavsnitt om lön när du söker jobb. Lyssna här!

Vilka förmåner värdesätter du?

Gå också igenom den aktuella annonsen och koppla ihop ditt löneanspråk med kravprofilen för tjänsten. Vilka kompetenser, erfarenheter, personliga egenskaper och drivkrafter kan du trycka på som går i linje med det som arbetsgivaren söker?

– Det är helt okej att promota sig själv lönemässigt under en intervju, till och med viktigt att göra så! Se bara till att tydligt koppla ihop ditt löneanspråk med dina styrkor och till varför du skulle passa bra för just den här rollen. Då visar du att du besitter relevant kompetens, är påläst om rollen och har självförtroende, säger Andrea.

Väg också in vilka förmåner som företaget erbjuder.

– Tänk på att det kan finnas förmåner utöver själva lönen. Lön är inte bara pengar, säger Andrea.

– Fundera också på vilken lönenivå som är motiverande för dig. Och om det finns andra faktorer -– såsom till exempel semester, pension, bonus, friskvårdsbidrag, chans till kompetensutveckling, hybridarbete och flextid – som du också värdesätter om arbetsgivaren inte kan möta din löneförväntan hela vägen, säger Angelina och Helena.

Läs även: 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

Är du villig att diskutera ditt löneanspråk?

Du kan många gånger också tjäna på att framhålla att du är villig att diskutera ditt löneanspråk.

Att säga ”Mitt önskade löneläge är XX, men jag är självklart villig att diskutera detta” är snyggt.

Helena Söderström, rekryterare TNG

– Om du är öppen för att diskutera ditt löneanspråk kan du nämna att lönen är en del av ”paketet”, men att det såklart finns annat som också spelar in. Till exempel fler semesterdagar eller möjlighet till hybridarbete. Sätt ord på vad du värdesätter. Och om lönen är en avgörande faktor för att i slutändan ta jobbet – var tydlig med det redan från start. Då ger du motparten möjlighet att möta dina förväntningar på ett bra sätt. Samtidigt som att sannolikheten ökar att du får ett erbjudande som du finner attraktivt, säger Angelina.

Vanliga misstag kring lön när du ska söka jobb

Misstagen då? Som vi alla vill undvika – för att få till en så bra lönediskussion som möjligt.

Undvik vanliga misstag när du lyfter lön när du ska söka nytt jobb.

– Att under processens gång plötsligt höja sitt löneanspråk, utan att ansvar och arbetsuppgifter i den aktuella rollen har förändrats, är något som kan uppfattas som negativt. Likaså att sent komma med andra krav kan ses som mindre positivt, säger Angelina.

– Att inte våga prata lön och inte vara tydligt med vad man förväntar sig eller värdesätter i ett erbjudande, är en annan fälla, säger Andrea.

Att helt fastna kring att prata om lönen kan också ligga dig i fatet – om du verkligen är intresserad av tjänsten. Mycket bättre och viktigare att fokusera på din motivation och potential för tjänsten.

– Om lönen som erbjuds ligger lägre än man tänkt sig så kan man också be om att få ha en ny lönediskussion efter ett halvår för att först få visa vad man går för, tipsar Eva.

Snabb summering! 7 tips när du ska prata lön under en rekrytering

  1. Lyft frågan tidigt. Eftersom lön många gånger är en avgörande faktor när ska söka nytt jobb är det bättre att vara transparent från början och tydligt berätta vilka löneförväntningar du har. Gärna inom ett lönespann för att inte helt låsa dig helt vid en specifik siffra.
  2. Tänk igenom ditt löneanspråk noga. Gör egen research kring aktuellt löneläge inom ditt yrkesområde. Kontakta facket för aktuellt löneläge. Många företag har dessutom en lokal fackklubb som kan svara på frågor.
  3. Motivera ditt löneanspråk. Vilka kompetenser, personliga egenskaper och drivkrafter kan du trycka på som går i linje med det som arbetsgivaren söker?
  4. Var öppen för diskussion. Ofta är löneförhandlingen ett givande och tagande, vilket gör att du har större chans att lyckas och bli nöjd om du också är öppen för diskussion och beredd att förhandla.
  5. Väg in andra förmåner. Förutom en bra lön kan även bra förmåner väga tungt. Till exempel antal semesterdagar, friskvårdsbidrag, utvecklingsmöjligheter, utbildning, möjlighet till hybridarbete, flextid, tjänstepension, bonus med mera.
  6. Tydlighet lönar sig. Om lönen är en avgörande faktor för att du ska ta jobbet, var öppen med det från början.
  7. Inte nöjd? Om du inte är nöjd med ditt löneerbjudande kan en mellanväg vara att be om en ny lönediskussion efter exempelvis ett halvår då du har hunnit visa din kompetens.

Vi på TNG önskar dig stort lycka till i ditt jobbsökande. Kika gärna in på vår jobbsajt där du hittar alla våra lediga jobb just nu och ta del av fler jobbsökartips på vår blogg.

Till alla lediga jobb

Rekommenderat för dig