TNG
Har du koll på 24-månadersregeln i uthyrningslagen? TNG guidar dig

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Har du koll på 24-månadersregeln i uthyrningslagen?

Nya krav när du hyr in tillfällig personal

Ett nytt tillägg i svensk lagstiftning, den så kallade 24-månadersregeln i uthyrningslagen, ställer krav på att arbetsgivare som hyr in konsulter nu måste erbjuda konsulterna en fast anställning eller ekonomisk kompensation efter två års inhyrning. Även om regeln är tydlig så gäller den inte alla sorters konsulter. Likväl innehåller den flera andra undantag. Ta därför del av artikeln nedan och lär dig mer om 24-månadersregeln – paragraf 12a – i uthyrningslagen.

Vad är uthyrningslagen?

Uthyrningslagen, eller Lag (2012:854) om uthyrning av arbetstagare som den egentligen heter, gäller arbetstagare som är anställda av ett bemanningsföretag eller konsultföretag i syfte att hyras ut till ett kundföretag (uppdragsgivare) för arbete under kundföretagets kontroll och ledning.

Uthyrningslagen i sig är ingen ny lag. Däremot infördes det en ny paragraf, alltså nya regler, i oktober 2022 som slår igenom från och med oktober 2024. Det officiella namnet är Lag (2022:839) eller paragraf 12a. Men i folkmun kallas den för 24-månadersregeln.

OBS! Eftersom 24-månadersregeln fortfarande är ny kan informationen och tolkningarna av lagen bli justerad framöver, särskilt i takt med att regeln blir prövad i rättsliga fall. Följ gärna Kompetensföretagets uppdateringar om 24-månadersregeln för att ha koll på de senaste nyheterna.

Ett kundföretag ska erbjuda en tillsvidareanställning till en arbetstagare som genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget i sammanlagt mer än 24 månader

24-månadersregeln innebär att:

  • Företag, myndigheter och organisationer som hyr in konsulter behöver ha koll på hur länge varje konsult har arbetat hos dem.
  • När en konsult arbetat på samma driftsenhet i 24 månader, under en period om 36 månader med start från 1 oktober 2022, ska konsulten bli erbjuden en tillsvidareanställning på arbetsplatsen ELLER få två månadslöner som kompensation.
  • Om konsulten accepterar erbjudandet om anställning hos kundföretaget upphör anställningen hos bemannings-eller konsultföretaget så snart den nya anställningen är påbörjad.
  • Om konsulten tackar nej till erbjudandet om tillsvidareanställning, alternativt får ersättningen på två månadslöner, fortlöper den tidigare anställningen hos bemannings- eller konsultföretaget och konsulten kan vara fortsatt uthyrd till kundföretaget på obestämd tid.

Vad händer om man bryter mot uthyrningslagen och 24-månadersregeln?

hand takes a dice with a red cross

Om du som kundföretag bryter mot den nya paragrafen, det vill säga varken erbjuder en tillsvidareanställning eller ersättningen motsvarande två månadslöner, kräver uthyrningslagen att du ska betala skadestånd till konsulten. Dels för förlusten som uppkommer, dels för den så kallade kränkning som ett uteblivet erbjudande har inneburit.

Däremot är det ingen i skrivande stund som ännu har sett verkan av detta och vet hur stora belopp det kommer att röra sig om. Lagtillägget är nytt och inget fall har ännu blivit prövat i rätten.

Innebär rättighet för inhyrda konsulter

Regeln är en del av huvudavtalet om trygghet, omställning och anställningsskydd – nya ”LAS-regler”, som tecknades mellan arbetsmarknadens parter och som trädde i kraft den 1 oktober 2022. För fackförbunden som drev igenom 24-månadersregeln ville man se att konsulter som utfört arbete under en längre period hos samma kundföretag skulle få större möjligheter att få en tillsvidareanställning på samma företag.

Däremot har regeln kritiserats hårt från arbetsgivarsidan – och många konsulter – då risken är stor att det kan få motsatt effekt.

Kritik mot 24-månadersregeln

Redan idag är det vanligt att konsulter blir överrekryterade från ett konsultföretag till kundföretag – men inte av tvång. Utan för att det finns ett långsiktigt personalbehov och konsulten utfört ett gott arbete.

girl sitting with laptop

I de fall kundföretaget inte rekryterar över konsulten är skälen vanligtvis rimliga. Antingen står det klart och tydligt för alla parter att personalbehovet är tillfälligt. Att det finns ett anställningsstopp i verksamheten eller att konsulten inte uppfyller alla kompetenskrav som en fast anställning kräver. Eller så vill konsulten fortsätta arbeta som konsult. En karriär som blir allt mer populär eftersom den erbjuder både frihet och variation.

Många är oroliga för att den nya paragrafen både kan avskräcka kundföretag från att anlita konsulter i stort. Men särskilt för att enskilda konsulter blir ”brännmärka” från specifika arbetsplatser när de arbetat där i närmare två år. Trots att kundföretaget är nöjd med konsultens insats.

Framför allt i små kommuner där det kan finnas ett färre antal stora aktörer på arbetsgivarsidan, samtidigt som arbetskraften i regionen är begränsad, är risken stor att både arbetsgivare och arbetstagare får betala ett högre pris till följd av de nya reglerna.

Vikten av rätt konsultleverantör

Eftersom det är först under 2024 som 24-månadersregeln får effekt är det fortfarande många som känner sig osäkra på regelverket och inte hunnit skaffa policys, rutiner och riktlinjer för hur de vill agera som kundföretag – eller som konsultföretag för den delen.

Därför har vi på TNG varit noga att ligga steget före. Att underrätta våra kunder i god tid om vad som gäller, att flagga inför att 24-månadersgränsen närmar sig och att ge råd om vad som kan passa bäst i varje enskilt konsultfall.

Givetvis för vi även en dialog med våra uthyrda bemanningskonsulter. Så att varken ett anställningserbjudande, ekonomisk ersättning eller avbrutet uppdrag kommer som en överraskning.

people in office


Hyr konsult från TNG

Behöver du en konsult? Då behöver du den antagligen ganska snart, kanske helst igår?

På TNG vet vi att det är viktigt att inte förlora värdefull tid eller tappa kvalitet i sin verksamhet – och därför tar vi bemanning och konsultuthyrning lika seriöst som rekrytering.

Tack vare moderna verktyg, digitala screeningtester, Tengai samt effektiva rutiner har vi kapacitet att hantera stora mängder ansökningar och kan bemanna stora avdelningar. Utan att det sinkar tillsättningen av en bra konsult. Dessutom tar våra dedikerade konsultchefer hand om all administration och vägleder din inhyrda personal. Ett arbete som ger oss höga NPS-värden från kunderna.

Så, vill du också hyra konsulter från ett seriöst, auktoriserat och välorganiserat bemanningsföretag? Varmt välkommen till TNG!

Hyra konsult

Rekommenderat för dig