TNG
Trainee. Hur är det att söka och få en traineeplats? Vad är en talang och vad krävs för att bli trainee? Är det bara unga människor som kan få traineejobb? Vilken lön har en trainee och framför allt: vad ska man tänka på innan man tackar ja till ett traineeprogram? TNG ger dig svar på frågorna så du kan veta om trainee är något för dig!

Lästid: 5 minuter

Senast redigerad:

Därför ska du jobba som trainee och delta i traineeprogram

Karriär: allt du behöver veta om talangprogram och jobba som trainee

Trainee, talang, aspirant, lärling, management trainee – ja, kärt barn har många namn. Men hur är det att söka och få en traineeplats? Vad är en talang och vad krävs för att bli trainee? Är det bara unga människor som kan få traineejobb? Vilken lön har en trainee och framför allt: vad ska man tänka på innan man tackar ja till ett traineeprogram? TNG ger dig svar på frågorna så du kan veta om trainee är något för dig!

En trainee är en topptalang

En trainee är en person som deltar i ett så kallat traineeprogram eller talangprogram på ett vanligtvis större företag. Syftet är att skolas in i en ledande roll som chef, specialist eller liknande nyckelposition. Det handlar om kvalificerade jobb som utlyses utanför företagets egna nätverk och ofta med fokus på att attrahera nyutexaminerade studenter från universitet eller högskola.

Vanliga studieområden som efterfrågas i traineeprogram är IT, systemvetare, management, civilingenjör och civilekonom. Men det börjar också bli vanligare inom andra områden såsom HR, försäljning, arkitektur och juridik.

Så är ett traineeprogram uppbyggt

Som trainee blir du normalt erbjuden ett utbildningsprogram på ett eller två år, med marknadsmässig lön enligt avtal och en fast anställning efter programmets slut.

Upplägg, som innehåll, mål och handledare, ska vara fastställt innan du börjar. Exakt vad du ska göra kan skilja sig en del mellan olika program. Ibland är det bestämt redan från början vilken roll du ska få när du är klar och du får då konkreta arbetsuppgifter och specifika utbildningar i den riktningen. Det kan vara utbildningar inom ledarskap, projektledning, marknadsföring, förhandlingsteknik, försäljning eller företagsekonomi.

Men lika ofta kan programmen vara breda. Du får då prova på, och utbildas, i olika uppgifter och områden för att i slutet av programmet bestämma dig för var du vill göra fortsättningsvis.

I båda fallen är det vanligt att du får resa till olika kontor och arbeta i olika funktioner inom företaget. Ibland kan det till och med innebära utlandsvistelser. Målet är att bygga nätverk inom företaget, få en bred kompetens samt en grundläggande förståelse för verksamheten och företagets uppbyggnad.

Genväg i karriären

Ett traineeprogram kan ses som ett snabbspår till en kvalificerad tjänst, och är för många en rivstart i karriären. Du får både professionell och personlig utveckling och möter andra drivna människor.

Du får en handledare som coachar, agerar bollplank och delar med sig av kunskap. Många gånger blir du uppmärksammad i hela organisationen som talang och får ofta se olika delar av världen, då många traineeprogram schemaläggs över olika länder. Kort sagt: det är en riktigt rolig chans för dig som tycker om att ta ansvar och vill nå en nyckelroll.

Så hittar du traineetjänster

Trainee håller mobilen i handenAtt söka ett traineeprogram är både lätt och svårt. Lätt, dels eftersom det blir allt vanligare och antalet arbetsgivare som efterfrågar traineer ökar. Och dels att programmen ofta marknadsförs tydligt på såväl hemsida som sociala medier. Vanliga branscher som erbjuder traineeprogram är bank, e-handel, managementbolag, teknik såsom IT-bolag, samt tillverkningsindustri – exempelvis inom läkemedel, livsmedel och liknande produktion.

Är du intresserad av ett specifikt företag kn det vara en god idé att besöka deras karriärsida. Det brukar framgå vilken tid på året de öppnar för ansökningar, eller om de anställer traineer löpande. Tänk på att ansökningen ibland ska göras redan ett år innan startdatum.

Inledningsvis så söker du en traineeplats precis som ett vanligt utannonserat jobb. Annonsen ska beskriva programmet och vem de letar efter. Men sedan blir det lite mer utmanande – och ofta väldigt roligt.

Ansökningsprocessen – så blir du en trainee

För att kunna söka så behöver du först av allt ha en examen från universitet eller högskola, och i flesta fall även en fullständig masterexamen. Traineeprogram är omfattande och påkostade, och företagen måna om att verkligen få in topptalanger till sina nyckelpositioner. Konkurrensen om platserna är därför hård, och urvalsprocessen innehåller flera moment för att säkerställa att det verkligen är de som är mest kompetenta som går vidare.

Utöver att skicka in CV, betyg och liknande meriter, så är det vanligt med arbetspsykologiska tester som mäter problemlösningsförmåga och generell begåvning, liksom tester som kartlägger dina personliga styrkor. Det är vanligt att man söker personer som både har höga ambitioner och samtidigt tar stort ansvar för sig själva. Men självklart letar olika företag efter olika egenskaper.

Efter tester kan du få göra case, ibland ensam som en hemuppgift eller tillsammans med andra sökande i grupp på plats hos företaget. Sedan tillkommer intervjuer och ibland även ett studiebesök, så du får en större insyn av arbetsplatsen.

Även om du inte lyckas knipa en av de åtråvärda traineetjänsterna så brukar ansökningsprocessen i sig vara en lärorik resa. Underlaget från tester, intervjuer och case blir erfarenheter du tar med dig och du får värdefulla kontakter längs med vägen.

Det här ska du tänka på innan du säger ja

Först av allt: fundera på vad du själv vill ha ut av programmet och säkerställ att programmet passar dina ambitioner. Våga överväga ifall du ska prova ett nytt spår – kanske ett nytt yrkesområde eller bransch. Om målet är ett specifikt jobb, säkerställ att det är i linje med vad du vill framöver.

Fundera också på vilken typ av företag som passar dig – internationellt kontra lokalt, stort kontra litet – samt i vilken typ av kultur du trivs bäst i. Kan du identifiera dig med och stå för företagets värderingar och gillar du varumärket, deras tjänster och produkter? Kan du tänka dig att flytta till annan ort, ett annat land, eller resa i tjänsten? Och vem blir din handledare?

Kort sagt: Vilka förutsättningar erbjuds? Redan när du söker ett traineejobb så ska schema och programmets upplägg framgå. Säkerställ detta innan du säger ja!

Vilken lön får en trainee?

Som trainee ska du få en marknadsmässig lön som motsvarar din professionella nivå. Är du exempelvis nyexaminerad civilingenjör så bör lönen vara likställd med den ingångslön som du skulle få om du fick ett annat kvalificerat arbete för civilingenjörer.

För att ta reda på vilken lön som rekommenderas kan du vända dig till de fackförbund som verkar för ingenjörer, eller söka på lönestatistik för nyexaminerad civilingenjör. På stora företag finns ofta även fackliga representanter som kan guida dig i lönenivå och vad som är rekommenderad ingångslön på just det här företaget. Försök även att under rekryteringsprocessen ta reda på ifall du omfattas av företagets lönepolicy och har rätt till löne- och utvecklingssamtal under ditt traineeprogram.

Talang har ingen ålder

Många företag vänder sig just till nyexaminerade och personer som är i början av sin karriär, med max två till tre års arbetslivserfarenhet efter studierna. Tanken med talangprogram är att attrahera talanger inom specialistområden och ge dem ett snabbspår så att de kan arbeta lika bra som personer som byggt sin erfarenhet successivt under en längre tid.

Men det betyder inte att det bara är unga människor som erbjuds traineeprogram. Idag är det många som byter karriär mitt i livet, skolar om sig till nya yrken och därmed också är intressanta för företag som anställer traineer. Så våga utmana!

Checklista – är trainee något för dig?

Stämmer det här? Då har du perfekta förutsättningar för att jobba som trainee! Jag…

  • … ska snart eller har nyligen tagit examen från högskola eller universitet.
  • … är ambitiös, driven och gillar nya utmaningar.
  • … vill inom ett par år jobba i en ledande position.
  • … är intresserad av olika kulturer och vill gärna jobba internationellt.
  • … tycker om att träffa nya människor och bygga nätverk.

Passade det dig? Bra! Kolla om vi har något traineejobb just nu!

Sök till Diversity4Tech - talangprogram via Ada Digital

Bygg din IT-karriär och bli en del i framtidens IT-team!

Diversity4TechNyexad och sugen på att kickstarta din IT-karriär i ett innovativt talangprogram som utmanar branschen? Sök till Diversity4Tech!

Diversity4Tech är ett nytt talangprogram från TNG:s dotterbolag Ada Digital. Som trainee via Diversity4Tech får du inte bara en unik chans till ett spännande jobb och kompetensutveckling på ett välkänt bolag. Du blir också en del av ett innovativt nätverk som visar vägen och skapar framtidens framgångsrika IT-team.

Läs mer och ansök här!

Rekommenderat för dig