Lästid: 2 minuter
Senast redigerad:
Omedveten bias i videointervjuer
Våra fördomar följer med oss in i videointervjun
Visste du att det tar ett par sekunder att skapa oss ett intryck av människor, och bara några minuter att fatta ett beslut baserat på det första intrycket? Det här är ganska allvarligt, eftersom våra fördomar också följer med in i videointervjun, menar Elin Öberg Mårtenzon, VD på Tengai, som lyfte upp ämnet bias under Unbiased Day 2021.
Hur vi idag genomför anställningsintervjuer har förändrats. Personliga anställningsintervjuer har flyttat in i det digitala rummet med Zoom, Teams och olika mobila lösningar som huvudperson. Utvecklingen har gått fort och det är givetvis pandemin som varit katalysatorn.
Men utvecklingen har också skapat nya utmaningar för rekryterare och chefer då vi omedvetet tar med oss våra fördomar och bias in i digitala intervjusammanhang. Både medvetna och omedvetna fördomar får fotfäste i rekryteringsprocessen och det är här vi ska vara vaksamma enligt Tengais VD Elin Öberg Mårtenzon, expert på digital intervjuteknik.
Fördomar i det virtuella rummet
Så vad händer egentligen med våra fördomar när vi flyttar in i det virtuella rummet? Enligt Elin följer allt som fanns i den fysiska intervjun med in i videointervjun. Och som om inte det var nog har ytterligare problematik kommit in i det nya formatet. Bland annat bedöms du på teknisk nivå som om anslutningen är okej. Men också din hemmiljö, eventuella distraktioner, kroppsspråk och ögonkontakt. Något som absolut inte har en koppling till den sökandes arbetsprestation framåt.
I sin inspirationsföreläsning lyfter Elin upp tre former av videointervjuer som idag finns på marknaden.
- Envägsintervjuer, här spelar du bara in dig själv i en videoapp utifrån frågor du får.
- Tvåvägsintervjuer, som blivit allt mer populära under pandemin när fysiska träffar ställts in. Här finns en interaktion med rekryterare och kandidat via tex Zoom eller Teams.
- Digitala automatiserade tvåvägsinterviuer där den som intervjuas interagerar med en objektiv robot, för att slippa bli bedömd utifrån mänskliga fördomar.
Vill du veta mer om de olika lösningarna och lära dig mer om digitala videointervjuer? Klicka dig in på videoklippet nedan!
Om talaren:
Elin Öberg Mårtenzon har arbetat inom rekryteringsbranschen i 17 år och är idag VD på Tengai AB, världens första sociala intervjurobot för rekrytering. Innan dess var hon innovationschef på TNG, där hon bland annat ledde det utvecklingsarbete där idén om Tengai föddes.