Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
10 risker med för långsam rekryteringsprocess
Långsamma rekryteringar skadar ditt företag
Är du snigeln bland gaseller? Om du har svårt att ro rekryteringsprocesser i hamn kan det bero på att du är för långsam. Här är 10 bevis på hur långsamma rekryteringar skadar din organisation
På TNG märker vi ett ökat glapp mellan hur svenska arbetsgivare tror att kandidatmarknaden ser ut och hur den verkligen är. Många chefer tror att de fortfarande kan välja och vraka ”som på den gamla goda tiden”. Liksom att kandidaterna ska vara tacksamma om de får chansen att jobba i just deras team.
Men kampen om kvalificerade tjänstemän är ett faktum. Och konflikten blir särskilt uppenbar när kandidaterna, som vet sitt värde och hoppas på uppvaktning, istället förväntas vänta lydigt medan rekryteringsprocessen drar ut på tiden.
91 % av svenska jobbsökare tycker att rekryteringsprocesser ofta tar för lång tid.*
Vad blir konsekvensen av en långsam rekrytering och utdragen rekryteringsprocess i praktiken? Jo, en hel del visar det sig när vi kikar närmare på problemet.
Här är de tio vanligaste riskerna med långsamma rekryteringar!
1. Sämre slutkandidater
Segdragna rekryteringsprocesser innebär att dina toppkandidater hinner tappa intresset eller acceptera ett snabbare bud. Vilket innebär att du i slutändan kommer tvingas välja någon av de återstående, mindre kvalificerade, kandidaterna. Eller börja om från början …
2. Förlust av talanger till konkurrenter
En långsam rekryteringsprocess kan leda till att din favoritkandidat istället accepterar ett erbjudande från en konkurrent. Och vi behöver knappast nämna att du vill undvika en situation där du via Linkedin ser hur en annan arbetsgivare gynnats av din långsamma rekrytering.
3. Skadar verksamhetens rykte
En trög rekryteringsprocess med bristande återkoppling drar garanterat ner kandidatupplevelsen. Vilket bäddar för att kandidater väljer att tala illa om ditt företag i sociala medier, liksom med vänner och kollegor. Dessutom riskerar frustrerade kandidater att publicera negativa recensioner på exempelvis Glassdoor.com (som tillåter negativa kommenterar kopplade till långsamma rekryteringar), vilket kommer avskräcka andra som funderar på att söka sig till ditt företag.
4. Stress bland medarbetare
Det är ingen hemlighet att befintliga medarbetare ofta måste jobba hårdare när stolar i deras team står tomma. Stress och överarbetande kan resultera i fler misstag och minskad kvalitet, innovation och produktivitet. Har du råd med det?
5. Högre lönekrav
Ju längre tid en toppkandidat är ute på arbetsmarknaden, desto större är sannolikheten att de kommer kräva en högre lön, i takt med att de får allt fler anställningserbjudanden. Om du däremot är snabb på att anställa kan du undvika att bli inblandad i en tävlingsinriktad budgivning.
Läs även: 51 % av jobbsökare vill se lön i platsannonsen
6. Fler kandidatavhopp
När anställningsbesluten drar ut på tiden kommer dina bästa kandidater ha gott om tid på sig att fundera på om de verkligen vill jobba hos en arbetsgivare som inte återkopplat i tid. Något som ökar risken att de hoppar av, eller hinner få ett skarpt erbjudande från annat håll.
7. Kandidaterna söker andra jobb
Om du lämnar kandidaterna i ett svart hål utan återkoppling, ger du dem en indirekt uppmuntran till att fortsätta söka andra jobb. Och i takt med att deras frustration ökar kommer också intresset för ditt företag att avta.
8. Färre som tackar ja
Långsam nu = långsam sen? Många jobbsökare ser idag rekryteringsprocessen som en reflektion av hur väl arbetsplatsen fungerar. Därmed är risken att de ser er långsamma rekrytering som en indikation på hur snabbt resten av organisationen fattar beslut. Den nedslående tanken gör det mer sannolikt att de i slutändan väljer att tacka nej till ditt erbjudande.
9. Risk för förhastade beslut
Ju mer processen drar ut på tiden, desto större är risken att du tillslut tar ett förhastat beslut – bara för att få slut på en frustrerande process. En sådan ”den här får väl duga”-inställning har mer än en gång lett till kostsamma felrekryteringar.
Läs även: 3 vanliga misstag som bromsar din rekryteringsprocess
10. Dyrt som tusan
Vad kostar du i timmen? Visst tar det tid att hålla kontakten med alla sökande. Men om de bästa kandidaterna i slutändan hoppar av till följd av en alltför långsam och illa skött process kommer du behöva starta om från ruta ett. Något som dramatiskt kommer öka dina rekryteringskostnader – och ta ännu mer av din dyrbara tid. En trist surdeg som du sluppit om du från början prioriterat rekryteringen.
Med andra ord är det dags att få upp tempot och skrota alla långsamma rekryteringar! Men det kan vara lättare sagt än gjort. Saknar du tiden, verktygen eller resurserna? Kontakta oss på TNG! Vårt hjälper dig gärna med snabb och träffsäker rekrytering samt konsultlösningar för tillfälliga personalbehov.
*Källa: Talent Insights 2023: Jobbsökarnas krav på en arbetsmarknad i förändring
Huvudfoto av Михаил Павленко från Unsplash