Åldersdiskriminering vid rekrytering och bemanning
Så undviker du åldersdiskriminering
Åldersdiskriminering är ett utbrett problem på arbetsmarknaden. I TNG:s senaste kandidatundersökning svarade 70 procent att de misstänker sig någon gång ha blivit bortvald på grund av sin ålder i samband med en rekrytering. En ökning från 2019, då motsvarande siffra låg på 58 procent. Dyster statistik? Ja. Men det finns mycket vi kan göra för att förebygga och motverka åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Här hittar du konkreta tips!
Problemet med åldersdiskriminering vid rekrytering och bemanning tycks krypa längre ner i åldrarna. En rapport från Linnéuniversitetet visar att chansen att bli kallad till anställningsintervju börjar dala redan i 40-årsåldern.
Chefer påverkas av ålder
Enligt TNG:s senaste kandidatundersökning verkar risken att bli utsatt för åldersdiskriminering när man söker jobb öka efter det att man fyllt 46 år. Ju äldre de sökande är, desto högre andel tror sig nämligen ha drabbats.
Bland jobbsökare i åldersgruppen 25–35 år uppger 37 % att de misstänker att de någon gång har blivit bortvalda utifrån ålder i samband med rekrytering. I gruppen 46–55 år ligger samma siffra på 64 %. Bland jobbsökare över 56 år tror sig hela 91 % ha blivit åldersdiskriminerade. Vidare uppgav 45 procent av respondenterna i undersökningen att de gärna söker jobb utan att behöva skicka med sitt foto. Och hela 61 % slipper gärna uppge sin ålder i samband med en jobbansökan.
Samtidigt uppger chefer och HR-specialister att de påverkas av ålder. Både i ansökningsförfarandet och under anställningsintervjun. Hela 47 % uppger att kandidaters ålder kan påverka anställningsintervjun, enligt rapporten Mycket snack och lite verkstad.