Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
Starka ledare spelar nyckelroll inom grön omställning
Många branscher i norr skriker efter chefskompetens
Den gröna omställningen bubblar i Sverige och Norrland. Industriekonomerna talar om 50 000 nya jobb inom basindustrin de närmaste åren. Andra prognoser beräknar hela 100 000 jobbtillfällen på sikt. Men för att lyckas krävs inte bara medarbetare med rätt kompetens. Starka chefer med rätt ledaregenskaper pekas också ut som en nyckelfaktor.
I Norrbotten och Västerbotten sker just nu investeringar för miljardbelopp inom den gröna omställningen. Det handlar om allt från fossilfria stålverk, fossifri gruvdrift och batterifabriker till konstgödsel med lågt klimatavtryck och hållbara flygbränslen. Näringslivsexperter pratar om satsningar i området på uppåt 1 100 miljarder kronor de kommande 20 åren.
Bolag som satsar
Här är några exempel:
- Northvolt. En stor arbetsgivare – men som just nu har stora utmaningar. Redan i dag jobbar cirka 2000 personer på fabriken som tillverkar litiumjonbatterier till elfordon. Northvolt har därmed gått om Boliden Minerals och blivit den största privata arbetsgivaren i regionen. Vad som sker framåt med bolaget är det många som siar om. Men visst har det gett Skellefteå ett lyft och många nya arbetstillfällen.
- Hybrit Steel är ett samarbete mellan industrijättarna LKAB, SSAB och Vattenfall. Tillsammans skapar de en fossilfri värdekedja för järn- och stålproduktion med hjälp av fossilfri el och vätgas. Tre orter berörs i Norrbotten. I Luleå finns SSAB:s stålverk som ska ställas om till fossilfri produktion samt pilotanläggningar med vätgaslager. I Malmberget pågår försök med fossilfri produktion av järnmalmspellets och i Gällivare byggs en anläggning för fossilfri.
- H2 Green Steel planerar att starta en anläggning för stålproduktion med hjälp av fossilfri el och vätgas i Boden. Produktionsstarten är planerad till 2024 och anläggningen planeras vara i full drift 2030. Anläggningen beräknas sysselsätta 1 750 personer.
- Kinesiska PLT. Underleverantör till Northvolt som också på väg att etablera sig i regionen. En stor batterifabrik ska byggas utanför Timrå och på sikt även ett anslutande forsknings- och utvecklingscenter. 1900 nya arbetstillfällen är prognosen.
- Traditionell tillverknings- och och gruvindustri med LKAB och Boliden i spetsen står inför i ett historisk skede i arbetet mot en fossilfri framtid. Något som också förväntas generera tiotusentals nya jobb framåt. Enligt beräkningar från Industriekonomerna så genererar till exempel varje direkt jobb inom industrin till ytterligare 1,1 jobb. Till exempel hos en underleverantör.
Kompetensbristen hotar grön omställning
Samtidigt hänger frågorna kring kompetensbrist och kompetensförsörjning som ett stort orosmoln över regionen.
För utmaningarna är stora med den gröna omställningen och kräver lösningar – snabbt! Speciellt om Sverige fortsatt ska kunna ligga i framkant och behålla positionen som en stark, konkurrenskraftig aktör på marknaden.
Tunga namn inom näringslivet har bland annat gått ut och varnat för att det hör hög tid att vidta åtgärder för att den gröna industrialiseringen i Sverige inte ska haverera.
– Det finns enorma möjligheter för hela Sverige, men redan idag har vi exempelvis en brist kompetens inom industrin när det gäller högskoleutbildade. Det hänger ihop med att utbildningstakten och genomströmningen har varit för låg. Vi går in i den nya industrialiseringen med en ryggsäck där vi har en brist redan från början, säger Per Hidesten, VD på Industriarbetsgivarna till tidningen Näringslivet.
Till exempel beskriver Energimyndigheten att produktionschefer inom tillverkning samt civilingenjörer inom elektronik är två yrkesområden där över 30 % av de anställda är äldre än 55 år.
Behöver du rätt ledarskap i din gröna omställning?
Ledarskapet viktigt inom grön omställning
Riktade utbildningsinsatser och kompetensutveckling pekas ut som två viktiga åtgärder. Liksom att tidigt skapa intresse bland ungdomar att satsa på en karriär inom industrin.
Lästips! Så kan industriföretag jobba för att attrahera Gen Z
Samtidigt finns ett stort behov av chefskompetens kopplat till grön omställning. Moderna chefer och ledare, på olika nivåer, som kan leda i förändring och driva teamen och arbetet in i framtiden.
För att möta det växande chefsbehovet i norr har till exempel Chefsakademin valt att för första gången satsa på en öppen chefsutbildning på plats i norra Norrland.
– Bra ledarskap är förutsättningen för att omställningen och alla satsningar här ska lyckas. Genom att rusta och lyfta chefer och ledare kan det goda ledarskapet bli en ny efterfrågad naturresurs i norr, på samma sätt som energin, malmen och skogen”, säger Cissi Elwin, VD för Chefakademin.
Nya vägar för att locka chefer till norr
Arbetsgivarna behöver också hitta nya vägar för att locka fler chefer att ta steget och flytta från storstäderna och industriorterna i söder till städer såsom Skellefteå och Luleå.
Jenny Nilsson, produktägare för TNG Lead som jobbar med chefsrekrytering bland annat i norra Sverige, framhåller vikten av att våga utmana traditionell rekrytering av chefer och ledare.
– Jag är helt övertygad om att för att motverka den kompetensbrist som finns på chefssidan i norr kopplat till grön omställning. Så måste arbetsgivarna våga tänka utanför boxen och satsa på personer som kanske inte fyller i alla checkboxar vad gäller utbildning och bakgrund. Men som har rätt ledaregenskaper och potential för att klara jobbet. Kunskapsluckor inom ett specifikt område är enklare att åtgärda genom utbildning och kompetensutveckling. Har personen däremot inte rätt personliga ledaregenskaper eller rätt motivation för jobbet blir det svårare att nå framgång på sikt, säger hon.
Det är också viktigt att lyssna in kandidaternas önskemål och utifrån det skapa ett attraktivare erbjudande och jobba med Employer Branding för att nå ut i bruset.
– Ja, se över hur just ert företag kan sticka ut i mängden och vad ni kan erbjuda gentemot era konkurrenter. Hitta era USP:ar för att inte riskera att tappa de bästa kandidaterna. Det finns säkerligen många med chefskompetens som kan tänka sig ett lugnare liv i norr – men de behöver också få en morot att ta steget, säger Jenny.
Brist på chefskompetens i fler branscher
En ny kompetenskartläggning från Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund, LKF, visar också att chefsbehovet i norr inte bara kretsar kring industrin. Enligt de 28 medverkande kommunerna i norr så skriker många branscher efter ledarkompetens på olika nivåer. Bland annat inom vård, omsorg och socialt arbete, IT, bygg och anläggning och hotell och restaurang.
– Vi har sett stora behov av ledare inom alla områden men kanske främst inom byggbranschen där det efterfrågas projektledare, produktionsledare och arbetsledare, säger Sara Kandel, utbildningssamordnare på Akademi Norr.
Av samma anledning tampas många även med att göra sin verksamhet synlig och attraktiv för arbetssökande. Utan ett aktivt employer branding-arbete förblir mindre företag, kommuner och myndigheter anonyma och/eller mindre intressanta jämfört med de större.
Ladda ner kostnadsfri chefsguide: 7 lösningar för kompetensbrist i energisektorn
Även om kompetensbristen inom elektrifiering och energisektorn är påtaglig går det faktiskt att lyckas med rekrytering och kompetensförsörjning ändå.
Därför har TNG Tech sammanställt en guide med konkreta strategier för hur du som chef kan lösa kompetensbristen inom elektrifiering och gröna jobb.