1. Förklara varför du söker jobbet
Skriv kort, högst upp, på ditt CV varför du söker tjänsten och vad just du kan tillföra företaget. Här är det viktigt att anpassa texten efter den typ av jobb du söker. Så att det märks att du vet vad du söker och varför du skulle passa bra. Använder du istället LinkedIn så kan du lägga in den här informationen i det fältet i din profil som heter summary/sammanfattning.
2. Din erfarenhet är mer än din titel
Förutsätt inte att den som läser ditt CV per automatik förstår vad din yrkesroll innebär på just din arbetsplats. Förklara din titel och berätta mer konkret vad du gjort om dagarna och vilka ansvarsområden du haft. Två, tre meningar per anställning är bra. Har du spetskompetenser som gör att du passar jobbet som hand i handske? Lyft upp dessa kunskaper i ett eget stycke så att de inte riskerar att drunkna bland all information.
3. Lyft projekt och kunskapsområden
Har du deltagit i projekt eller andra förbättringsåtgärder, utöver ordinarie arbetsuppgifter? Försök vara kompetens-, erfarenhets- och kunskapsfokuserad. Vad du lärt dig och vilka resultat du uppnått är minst lika viktigt som att redogöra för arbetsuppgifterna. Det gäller även annat än anställningar. Du kanske varit ledare för någon idrottsförening, arrangerat en festival eller annat event på din fritid? Eller arbetat ideellt och på så sätt skaffat dig olika färdigheter? Konkretisera.
4. Var tydlig!
Det räcker inte att skriva att du “har jobbat i de vanligaste redovisningsprogrammen” – lista upp vilka program och system du kan. Det är viktigt av två skäl: dels för att undvika missförstånd och säkerställa att rekryteraren förstår vad du faktiskt kan, och dels för att göra ditt dokument sökbart. Det är nämligen inte ovanligt att rekryterare gör en sökning på specifika termer såsom ”Java”, ”Redovisning” eller ”SAP”.
5. Matcha CV:t med vad som är efterfrågat
Läs igenom platsannonsen noggrant och markera gärna de viktigaste kompetenserna. Lusläs sedan ditt CV och säkerställ att du fått med hur du matchar de viktigaste kraven i platsannonsen.
6. Lättläst CV är A och O
Om ditt CV är ostrukturerat, plottrigt eller på annat sätt rörigt, är risken stor att rekryteraren missar något väsentligt. Tydlig struktur och lättläst typsnitt gör att dina kompetenser och fakta får spela huvudrollen och komma till sin rätt. Längd? Max 1-2 sidor långt CV är vad nästan alla rekryterare vill ha.
7. Lyft fram kontaktuppgifter
Lyft tydligt fram hur vi kontaktar dig via e-post, telefon eller LinkedIn. När du söker jobb via oss på TNG så behöver du inte uppge din ålder eller personnummer på ditt CV, eller bifoga en bild, eftersom du söker helt fördomsfritt.
8. AI-tipset!
Vill du använda generativ AI, till exempel ChatGPT, för att skriva ditt CV? Inga problem! Vi välkomnar alla initiativ att strukturera upp tankar, få hjälp med rättstavning och ta hjälp av ett bollplank oavsett om det är en bot eller mänsklig vän.
Samtidigt hoppas vi att du tar ansvar för slutresultatet. Att du kan stå för ansökan som du skickar in och att den speglar din faktiska person. Liksom att meriter, arbetsuppgifter, resultat och eventuella exempel du tar upp är äkta. För det är dig och ingen annan vi vill lära känna.
Sådär. Känns det som du fått med dig några bra tips på hur du ska skriva CV? Bra! När du är klar så testa gärna ditt nya CV genom att söka några av våra lediga jobb.