TNG
Lönesamtal snart? Här listar vi 5 tips för att du ska få en högre lön

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Lönesamtal snart? 5 tips för högre lön

Så lyckas du på lönesamtaleT

När du utvecklas professionellt, tar dig an mer avancerade arbetsuppgifter och blir bättre på det du gör bör det också göra skillnad på lönen. Här tipsar TNG om vad du själv kan göra för att få högre lön, förbereda ett lönesamtal – och lyckas i en löneförhandling med chefen.

1. Boka lönesamtal med din chef

Hur banalt detta tips än låter så är det effektivt. För det är inte ovanligt att medarbetare går runt och är missnöjda med sin lön – utan att ta upp det med arbetsgivaren! Ett lönesamtal är förvisso ingen garanti för en högre lön, men utan ett samtal får du definitivt inte mer betalt.

Så ta bladet från munnen och be din chef om ett möte där ni ska diskutera din utveckling på arbetsplatsen och hur lönen kan matcha denna utveckling framåt. Säkerställ att det blir en tydligt avsatt tid i lugn och ro och inte ett stressat samtal på lunchen eller över mail.

2. Sätt upp mål för en ny högre lön

Vilken lönenivå förväntar du dig? Sätt upp ett spann mellan vad som är den lägsta nivå du kan acceptera (samma som idag eller åtminstone en liten ökning?) och önskelönen. Ta också hjälp av ditt fackförbund, aktuell lönestatistik, yrkesguider och vänner för att uppskatta vilken lön som skulle vara rimlig ifall du sökte samma jobb på nytt idag. Utgå från löneläge på arbetsmarknaden för din yrkesroll samt din egen prestation.

Med en fastställd löneram innan mötet blir det också lättare att veta ifall du lyckas i lönesamtalet med chefen.

3. Argumentera utifrån resultat

lönesamtal förhandling lön argumentation samtal hörlurar resultat kvinna

Se löneförhandlingen som försäljning av din tid. Ta fram argument till varför arbetsgivaren borde betala mer för din insats idag jämfört med tidigare.

Om du exempelvis kan påvisa att du idag utför svårare och mer ansvarsfulla arbetsuppgifter än när nuvarande lön sattes, så har du en bra ingång. Kan du även påminna din chef om att du har presterat långt över förväntan, så ökar chanserna ytterligare att arbetsgivaren är beredd att omförhandla och höja din lön.

4. Var inte rädd för dålig stämning

Okej. Nu till det jobbiga: våga vara obekväm en liten stund.

Förhoppningsvis har du en god relation till din arbetsgivare 364 dagar om året och då kan du kosta på dig en dag där ni eventuellt inte är överens. Och där det till och med blir lite dålig stämning.

Vad vi menar är att när ni genomför lönesamtalet och du berättar om bakgrunden till varför du önskar högre lön, eller kommer med siffran på vad du önskar i månadslön. Så finns det så klart en risk att chefen inte håller med dig. Stå på dig ändå och invänta svaret. Bli inte otrevlig. Men det är okej att det blir tyst en stund ifall chefen avvaktar med ett motbud. Så håll ut.

Även om detta är jobbigt i stunden så är det sällan farligt. Och mer effektivt än att fortsätta argumentera i blindo.

Läs även: Våga ställa krav när du söker jobb

5. Byt jobb

pengar ökad lön lönehöjning lönesamtal löneförhandling lön tips

Verkligheten är så krass att det ibland inte spelar någon roll hur bra arbete du gör – du kommer ändå inte få lön för mödan. På grund av yttre omständigheter, lönepolicys eller åtstramad budget. En generös lönepolitik är inte centralt på alla arbetsplatser och det kan hända att chefen inte kan ge det du önskar. Även om hen vill.
Det är heller inte för intet som quiet promotion har blivit ett trendbegrepp. Quiet promotions handlar just om att medarbetare inte kompenseras lönemässigt trots att de fått till exempel utökade ansvarsområden.

Därför är ett jobbyte är många gånger det snabbaste sättet för att öka sin lön över tid. För många människor. Så om lönen är viktig för dig är det dags att ta nästa steg i din karriär!

Via TNG söker du alltid jobb fördomsfritt med CV och utan personligt brev. Vi har alltid en rad spännande lediga jobb ute på vår sajt. Gå in och kika redan idag! 

Se alla lediga jobb här!

Rekommenderat för dig