Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
7 skäl till att du bör byta jobb
Karriärtips: Då är det dags att gå vidare till nytt jobb
Framkallar tanken på ännu en måndag känslan av att du aldrig vill sätta din fot på arbetsplatsen igen? Det är okej, och egentligen ingen ovanlig känsla. För det mesta går känslan över när du väl sitter vid skrivbordet och laddar om. Men drömmer du dig bort till nästa års semester när du slår på datorn? Eller känner du ångesten krypa upp längst ryggraden innan du hämtat morgonkaffet? Då är det dags att kolla in listan nedan och checka av ifall det är dags att byta jobb!
1. Du lär dig inget nytt
Som nyanställd finns det alltid massor att lära – rutiner, arbetssätt, affärssystem och kollegor att lära känna. Men efter ett tag blir allt det där vardag och intensiteten minskar. Det är normalt, och för många också en befrielse. Först när du börjar få rutin på det grundläggande kan du ta tag i mer utmanande uppgifter. Men om utmaningarna tar slut, om alla arbetsuppgifter kan skötas med vänsterhanden och hjärnan aldrig får något att hugga tag i, ja då är det dags att gå vidare.
2. Engagemanget tryter
Du vet inte när det skedde, men långsamt har ditt engagemang sinat. Förändringar berör dig inte längre. Chefen knorrar och du rycker bara på axlarna. Och vad spelar det för roll om en enstaka kund är lite missnöjd – ni har ju så många. Du har det bekvämt och sitter säkert i båten men ärligt talat – arbetet skulle kunna ge dig mer stimulans.
3. Du är underbetald
När du får höra hur mycket mer dina gamla kursare tjänar och vilken generös ingångslön den nya kollegan fick – då är det dags att förbereda argument till nästa löneförhandling. Men tillhör du dem som redan gått igenom den där proceduren några gånger och känner att du faktiskt inte får rätt betalt för arbetet du utför, så kan det vara dags att sondera bland lediga jobb.
Läs även: Så snackar du snyggt om lön när du söker jobb
4. Du blir irriterad över jobbsnack
Tillhör du dem som tycker att det pratas för mycket jobb på sociala tillställningar, kanske till och med svarar undvikande när andra frågar om hur du har det på jobbet? Om jobbet är ett ämne för ständig återkommande oro och irritation så kan du behöva byta arbetsplats.
5. Arbetsbelastningen förändras inte
Ibland blir det mycket att göra och ibland mindre och oftast är det någonting däremellan, det är så de flesta vill ha det. Men att ha så mycket att göra att du aldrig får tid till reflektion eller skippar lunchtimmen flera gånger i veckan är inte bra för hälsan.
Och lika förödande kan det faktiskt vara att ha alldeles för lite att göra.
Att ständigt behöva låtsatsjobba med rädsla för att förlora sitt jobb ifall ledningen skulle märka hur enkelt det är. Symptomen på utmattning av för hög belastning och ”tom arbetstid” är mycket lika men kan vara svåra att upptäcka själv. Påpekar någon i omgivningen att du inte verkar må bra på grund av arbetet, så försök påverka din situation själv innan du riskerar att bli sjuk.
6. Andra verkar ha roligare
Känner du avundsjuka mot vänner och familj som verkar trivas så himla bra på sina jobb? Försöker du intala dig själv att ett jobb bara är ett jobb och inte måste vara kul? Visst, varje dag kan inte vara en fest. Men om du sällan har kul på jobbet eller med dina kollegor så gör en snabb kalkyl: var spenderar du mest tid – på jobbet eller hemma? Är det värt att större delen av din vakna tid handlar om att ”stå ut”?
7. Kollegorna är det enda som håller dig kvar
Att ha kollegor som man tycker om är guld värt. Bra kollegor kan göra tråkiga uppgifter roliga och ger energi i vardagen. Därför har du säkert blivit ledsen när någon annan i teamet säger upp sig och väljer att sluta. Kanske är du själv rädd för att göra andra besvikna med en uppsägning. Faktum är dock att alla människor förr eller senare kommer byta jobb eller gå i pension. Se därför upp så att du inte blir ”sist kvar” – personen som stannar av lojalitet medan andra tänker på sin egen utveckling. Hittar du ett annat jobb du skulle vilja ha, ta chansen och pröva vingarna. Trevliga kollegor finns även på andra arbetsplatser.
Dags att byta jobb?
Känner du igen dig lite för bra i situationerna ovan? Justera ditt CV eller kolla in våra lediga jobb – så kan vi hjälpa dig vidare i karriären.