TNG
Så lyckas du med löneförhöjning med hjälp av TNGs guide

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Så ökar du chansen till en framgångsrik löneförhandling

Din kompletta guide för löneförhöjning

När du tar dig an mer avancerade arbetsuppgifter och utvecklas i din professionella roll kan en löneförhöjning vara på sin plats. Att ta steget och be om en höjd lön kan dock kännas som en utmanande uppgift. Men med rätt förberedelser kan det bli en lyckad förhandling! TNG har skapat den kompletta guiden för hur du blir en självsäker förhandlare och landar lönen du vill ha.

Att vilja ha en högre lön i linje med att arbetsuppgifterna blir mer avancerade där du går utöver din arbetsbeskrivning är inget konstigt. Självklart är lönen viktig eftersom detta påverkar vår levnadsstandard. Men lönekuvertet kan även fungera som ett kvitto på att arbetsgivaren uppmärksammar dina goda prestationer på arbetsplatsen!

Dock kan det kännas nervöst för många att ta steget att boka in ett lönesamtal med chefen. Många frågor och funderingar kan dyka upp. När är det dags att kalla till ett lönesamtal? Hur ska man kontakta sin chef? Och vad ska man säga? Alla dessa frågor kräver noggrann eftertanke.

Med vår guide nedan hjälper vi dig att förbereda dig inför en lyckad löneförhandling med chefen!

När är det dags att be om en löneökning?

Det enkla svaret på denna fråga är: anser du att din arbetsprestation motiverar en löneökning? Om svaret är ja, våga ta upp frågan med din arbetsgivare! Många gånger är vi missnöjda med lönen, men lever i det tysta.

När är det dags att be om en löneökning?

Innan du bokar in ett möte med din chef – gå gärna tillbaka och reflektera över din arbetsprestation. Det är enkelt att vi hamnar i en ond spiral och fokuserar på det negativa. Men fundera istället på dina arbetsprestationer som faktiskt varit framgångsrika. Vad har gått extra bra den senaste tiden? Och vilka projekt har du varit delaktig i som belyser dina kompetenser?

Våga lyfta fram dina styrkor! Om du exempelvis kan belysa hur du utför mer ansvarsfulla arbetsuppgifter än när din nuvarande lön sattes har du en bra ingång.

Hur vet du om du är underbetald?

Inför en löneförhandling kan det vara bra att förundersöka lönenivån för din yrkesroll. Vad har kollegor i liknande befattning för lön och hur ser den genomsnittliga lönen ut inom andra organisationer? Du kan även ta hjälp av olika sidor på internet, exempelvis Unionen, som ger en bra fingervisning hur lönespannet är utifrån erfarenhet och bransch. Ta vara på denna hjälp och underbygg dina argument med hjälp av kunskapen.

När du har en grundläggande förståelse för lönespektrat kan du enklare underbygga dina argument. Här kan du på så sätt lyfta fram att din nuvarande lön inte går i linje med marknadslönen. Dock är det viktigt att vara uppmärksam på att det enbart är en fingervisning. Och att det kan finnas flera olika faktorer som påverkar lönen, såsom region.

Missa inte! TNG:s poddavsnitt om lön när du söker jobb. Lyssna här!

Hur lyckas du med din löneförhandling?

När du väl bestämt dig för att fråga om en löneförhöjning bör du boka in ett möte. Driv inte frågan via mejlkontakt eftersom det är enklare att säga nej skriftligen än vid ett personligt möte. Kontakta därför din närmast ansvariga chef och be om att få tid för ett möte i syfte att diskutera lönen.

Genom att boka in ett möte får denna viktiga fråga den tid som den faktiskt förtjänar! Men även om mötet sker fysiskt kan det vara bra att ha skrivit ner dina argument som stödpunkter. På så sätt kan du organisera dina tankar och säkerställa att du inte glömmer bort någon viktig punkt.

Är timingen viktig för en framgångsrik löneförhöjning?

På arbetsplatsen sker det en årlig lönerevision, men detta innebär inte att du måste vänta med att ställa frågan. Ett bra knep som kan öka dina chanser för ett lyckat lönesamtal kan vara att lyfta frågan i samband med positiva situationer. Exempelvis kan du kalla till ett möte för löneförhöjning efter att ett framgångsrikt projekt som du varit involverad i avslutats.

Ytterligare ett bra tillfälle kan vara i samband med att din arbetsgivare tillkännager positiva ekonomiska resultat eller att din chef ber dig ta mer ansvar. Att uppmärksamma hur mycket din chef har inplanerat i schemat kan också vara ett bra knep. Om hen har ett relativt lugnt schema, ta tillfället i akt och boka in en löneförhandling.

Läs även: Så snackar du snyggt om lön när du söker nytt jobb

Vilka argument är bra att ta upp?

Att komma förberedd är a och o. Det handlar egentligen om att du lyfter fram ditt värde på marknaden. Ett tips kan vara att försöka se det från din chefs synvinkel. Varför borde företaget investera mer av sin budget i dig?

Ytterligare en bra grund att stå på när du ska ta fram argument inför löneförhandlingen är att gå tillbaka till din arbetsbeskrivning. Se över om du överträffar rollen, om fler arbetsuppgifter tillkommit och om du bidragit med goda resultat. Använd på så sätt inte enbart argumentet att du arbetat länge på företaget – utan vad du faktiskt har bidragit med.

Vad ska du ta upp under lönemötet?

Inled mötet med att tacka din chef för hens tid. Gå därefter vidare till att belysa dina prestationer under det senaste året samt hur du i framtiden kommer bidar till företaget.

Förbered sakliga argument för att lyckas med en löneförhöjning

Här är det, som vi nämnt ovan, bra tillfälle att referera till det lönespann som finns i branschen. Ange vad anställda i liknande roller tjänar samt hur det ser ut på det företaget där du befinner dig. Lyft därefter att du trivs bra som en del av teamet – men att det är viktigt för dig att din lön går i linje med marknaden.

När du presenterar dina argument var försiktig med att använda mjukt språk såsom ”jag vill få” och ”jag hoppas på”. Använd dig istället av tydliga meningar och våga kommunicera att du gjort din research. Fokusera på så sätt under samtalet att föra rationella och sakliga argument istället för att belysa känslomässiga skäl till varför du borde få en högre lön – för att öka dina chanser till en löneförhöjning.

Om du är missnöjd med din nuvarande lön kan ett nytt jobb leda till en löneökning. Via TNG söker du alltid jobb fördomsfritt med CV – och utan personligt brev. Vi har alltid en rad spännande lediga jobb ute på vår sajt. Gå in och kika redan idag! 

Se alla lediga jobb

Rekommenderat för dig