TNG
Evidensbaserad rekrytering: Med hjälp av data och teknik fattas välgrundade beslut som leder till mer träffsäkra anställningar.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

7 tips för att rekrytera mer evidensbaserat

Evidensbaserad rekrytering – en ny favorit i rekryteringsvärlden

För 15 år sedan talade alla om kompetensbaserad rekrytering. Idag är det ersatt av modeordet evidensbaserad rekrytering. Så varför är det så populärt? Vad innebär det att rekrytera evidensbaserat? Och hur annorlunda är det från kompetensbaserad, datadriven och fördomsfri rekrytering? Här reder vi ut svaren.

Länge har man inom vården talat om evidensbaserad vård, eller evidensbaserad praktik (EBP) som det också kallas för. Syftet har varit att sträva efter att en vård och omsorg som bygger på bästa tillgängliga kunskap. Där vårdutövaren väger samman patientens situation, erfarenheter och önskemål, tillsammans med bästa tillgängliga medicinska kunskap och sin egen yrkesexpertis vid beslut om insatser.

Nu har även evidensbaserad rekrytering vunnit mark i rekryteringsvärlden. Vilket inte är så konstigt eftersom evidensbaserad praxis, alltså yrkesutövning baserad på vetenskapliga bevis, blivit en viktig motvikt mot godtyckliga och subjektiva beslut i dagens samhälle.

Vad är evidensbaserad rekrytering?

Först av allt: evidensbaserad rekrytering är ingen särskild rekryteringsmetodik. Istället är det ett förhållningssätt inom rekrytering där chefer och rekryterare strävar efter en rekryteringsprocess som bygger på bevisat goda metoder.

Bevisen kan exempelvis komma från forskning och vetenskapliga studier. Men också bygga på praktisk erfarenhet av att en viss metod eller arbetssätt fungerar särskilt väl. Syftet är att öka sina chanser att anställa rätt person med hjälp av fakta framför föråldrade metoder, generell tradition och gissningar.

En annan viktig del av att rekrytera evidensbaserat är att ifrågasätta gamla självklarheter och kritisk granska sina tillsättningar. Det kan vara att ställa sig frågor som:

  • Hur vet vi att vi lägger tid på rätt kandidater?
  • Får vi fler sökande med en kort eller lång platsannons?
  • Är medarbetare med högskoleexamen bättre än de som saknar motsvarande utbildning?
  • Tar vi referenser på rätt sätt?

Skillnad mot kompetensbaserad rekrytering

Kompetensbaserad rekrytering, ibland förkortat KBR, är en vedertagen och relativt specifik rekryteringsmetod som fokuserar på att identifiera den kompetens och potential som är nödvändig för en specifik tjänst eller organisation. Metoden bygger mycket på struktur och uppmuntrar till många delar som även förespråkare av evidensbaserad rekrytering för. Men skiljer sig också på flera plan.

I kompetensbaserad rekrytering finns en tydlig arbetsgång. Till exempel att du ska ta fram en kompetensprofil innan du sätter ut en platsannons eller börjar intervjua dina sökande. Även hur intervjun är utformad finns det riktlinjer för, liksom hur du bedömer de sökande efter en kompetensbaserad intervju.

Som tidigare nämnt är evidensbaserad rekrytering mer av ett förhållningssätt än en specifik metod. Det finns alltså inget krav på att använda en särskild urvalsmetod, arbeta i en viss ordning eller hur olika urvalsmetoder blir använda i praktiken.

Man som sitter vid ett bord i en intervju framför 4 personer

7 tips för att rekrytera mer evidensbaserat

  1. Undersök hur stort stöd olika urvalsmetoder har i forskning om urval och rekrytering. Välj ut dem som du bedömer som mest relevanta för varje rekrytering.
  2. Bestäm på förhand vad som kännetecknar en bra kandidat för din vakans utifrån vad som bevisligen fungerat tidigare. Ett högt testresultat? En viss utbildning? En särskilt personlighetsprofil?
  3. Var konsekvent även inom valda urvalsmetoder. Ställ t ex samma intervjufrågor i varje kandidatmöte eller skicka ut samma tester till alla sökande för ett ledigt jobb, eftersom det ökar jämförbarheten.
  4. Säkerställ att alla som är involverade i rekryteringen vet varför ni använder respektive urvalsmetod, varför kompetensprofilen ser ut som den gör och hur ni bedömer de sökandes kompetens. Hänvisa till dina evidens.
  5. Dokumentera och motivera mera. Varför valde du eller din kollega kandidat B före kandidat A?
  6. Våga ifrågasätta din egen eller andras magkänsla. Vad bygger den på och är den rättvis i situationen?
  7. Utvärdera i efterhand. Var alla urvalsmetoder eller kompetenskriterier nödvändiga? Vilka bidrog mest? Vilka kan du stryka vid nästa rekrytering?

Närbesläktat med datadriven rekrytering

Datadriven rekrytering är ett förhållningssätt där rekryterare och chefer låter data, från antingen en pågående rekrytering eller många tidigare rekryteringsprocesser, vägleda beslut i sin rekrytering. Eftersom data är en sorts evidens så faller det inom ramen för evidensbaserad rekrytering, även om evidensbaserad rekrytering kan bygga på fler parametrar än enbart data.

Låt TNG hjälpa dig

Så vilken rekryteringsmetod och förhållningssätt är bäst?

Det lär de lärda tvista om – och om igen. Men på TNG har vi de senaste 20 åren byggt upp vad vi kallar för en fördomsfri rekryteringsmetodik där våra beslut är både datadrivna och evidensbaserade.

Vi lyssnar helt enkelt på vad forskning säger för att göra ett så bra urval som möjligt. Och använder datan som berättar var kandidaterna finns, eller vem av dem som är bäst för just din arbetsplats. Tack vare vårt fördomsfria perspektiv håller vi oss även ifrån förutfattade meningar eller magkänsla. Allt för att leverera rätt medarbetare till din verksamhet.

Vill du veta mer om hur TNG kan hjälpa just din organisation att rekrytera och hyra in personal med fokus på evidens, fakta, kompetens och potential? Välkommen att kontakta oss idag!

Få hjälp av TNG

Rekommenderat för dig