Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
Experten: Ifrågasätt HR-Tech som utlovar helt fördomsfri teknik
Tro inte på allt för flashig HR-teknik
Håll dig borta! När flashig HR-tech lovar mycket och erbjuder snabba genvägar är det ofta för bra för att vara sant. Särskilt om de ska lösa alla dina rekryteringar och mänskliga fördomar i en enda programvara. Ja, det var den röda tråden och budskapet som rekryteringsexpert Chad Sowash delade med sig av under Unbiased Day 2021.
Chad Sowash, en av USA:s främsta HR-Tech granskare och recensenter samt även poddare i ChadCheese Podcast, gjorde ett populärt framträdande under Unbiased Day 2021. I sann amerikansk anda bjöd han på en spontan och personlig diskussion över morgonkaffet för att prata om fördomsfri HR-tech, bias och varför elaka och fördomsfulla algoritmer skapas – trots goda intentioner från både leverantörer och rekryterare.
Det blev en utmanande diskussion om Tech och Bias samt ett förtydligande vad Bias faktiskt är. Definitionen ser ni nedan:
Så skapas fördomsfulla algoritmer i HR-tech
Ja, det är ju egentligen inte tekniken eller dess algoritmer som är fördomsfulla. Istället är det vi människor som gör dem fördomsfulla genom att addera färgad data som missvisande lär tekniken att siffrorna är objektiva.
Därför är det viktigt att inte dras in i diskussioner med leverantörer om ifall mjukvaran har fördomsfria algoritmer eller inte, utan snarare ta reda på vilken data som ligger till grund för algoritmernas resultat. Ett resultat som löpande måste valideras och granskas för att bibehålla objektivitet i rekryteringen och dess beslut.
Chad delade också med sig av två vanliga fällor man som rekryterare och HR-specialist undvika under en utvärdering av HR-Tech.
-
Shiny object syndrom
Innebär att du blir överväldigad av en ny cool teknik, men som det egentligen inte finns en praktisk användning för i din rekryteringsprocess. Nyckel är att alltid fråga dig: Vilket problem löser mjukvaran och behöver jag detta?
-
Silver bullet syndrom
Inträffar när du tror att en enda HR-tech plattform magiskt ska lösa alla utmaningar ni har på företaget. Till exempel fördomar inom rekrytering. Men dessa magiska lösningar finns inte på riktigt. Istället behöver du skapa en tydlig och strukturerad fördomsfri rekryteringsprocess. Som i sin tur stödjs av objektiva tekniska lösningar.
Nedan hittar ni hela Chads diskussion:
Som motpol till silver bullet syndrom bjöd Chad också på några bra exempel av Tech-lösningar från USA. För er som vill undersöka dem närmare hittar ni länkar nedan:
Parsing och matching av CV:s
Handlar om att dra fram rätt och objektiv data ur ett CV och sedan matcha kompetenserna mot passande lediga jobb. Tech-leverantörer som ligger långt fram:
Chatbots – conversational AI
Syftet är inte bara att chatta utan att effektivisera rekryteringen – tidsbokning av intervjuer, genomföra anställningsintervjuer och onboarding. HR-tech leverantörer som ligger långt fram:
- Talk Push
- Paradox
- Mya Systems (uppköpta av tyska StepStone)
- Tengai
Programmatic Job Ads
Här handlar det om att enbart betala för riktad annonsering och det annonsresultat företaget vill ha. Företag betalar inte längre för en platsannons utan exponering och betalar istället för Cost per click, Cost per application och Cost per hire. HR-tech leverantörer som ligger långt fram:
- Joveo
- Panda Logic
- Jobadx
- Appcast (uppköpta av StepStone)
- Recruitics
Om talaren
Under 20 år i rekryteringsbranschen har Chad Sowash hjälpt några av USA:s största företag förbättra sina rekryteringsprocesser. Till vardags är Chad Co-host för den omtyckta och lite utmanande ChadCheese podcast, men arbetar också som HR-Tech Reviewer och Influencer.
Unbiased Day – årets rekryteringsevent
I mars 2021 gick Unbiased Day av stapeln. Här bjöd vi på TNG tillsammans med Ada Digital på ett digitalt event med framtidsspaningar inom fördomsfria rekryteringstrender, ledarskap, digitalisering samt Future of Work. Besök vår blogg för att ta del av fler trendspaningar och föreläsningar från dagen.
Om TNG
På TNG gör vi allt vi kan för att inte bli påverkade av fördomar, magkänsla och subjektiva tolkningar när vi rekryterar eller hittar rätt konsulter åt ditt företag. Bland annat genom anonymiserade ansökningar, vetenskapliga kunskaps- och personlighetstester för alla innan vi läser CV, kompetensbaserade anställningsintervjuer där vi inte ställer någon privata frågor och datadrivna beslut.
Resultatet? Ett ofta bredare och mer blandat urval av toppkandidater till våra kunder. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig söka personal och tveka inte att kontakta oss idag om du vill veta mer!
Photo by AbsolutVision on Unsplash