TNG
VD-blogg: Tankar kring AI, innovativa personliga möten och hållbarhet

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Tankar kring AI, innovativa personliga möten och hållbarhet

Vad händer när coronakrisen lägger sig?

VD-Insights: Det vi varit igenom de senaste tio veckorna känns som en omskakande torktumlare. Något ingen hade kunnat förutse ens i sina vildaste fantasier. På ett par veckor har hela världen lärt sig arbeta på distans och det personliga mötet, som tidigare varit oumbärligt, ifrågasätts nu när digitaliseringen sveper fram. Frågan jag ställer mig är vad som händer när coronakrisen lägger sig?

Alla planer som med energi och entusiasm togs fram inför 2020 känns idag förlegade. Våra tankar kring hur marknaden sakta skulle kunna mogna till att bli mer digitaliserad, automatiserad och baserad på fakta har fått sig en ordentlig käftsmäll. Nu behöver vi inte längre någon sådan övertygelse. Vi har alla fattat.

På TNG startade vi vår digitaliseringsresa på riktigt när vi 2012 landade i vår vision: att rekrytera utan fördomar. Vi insåg då att papper och penna inte längre dög i våra rekryteringsprocesser utan att vi behövde automatisera mer, ta in ny teknik och strukturera upp processerna. Framför allt förstod vi att vi behövde skapa oss mer kunskap, djupdyka i vetenskap kring urval och inse att vi människor inte alltid fattar de mest rationella besluten. Inte heller vid rekrytering.

I rekryteringssammanhang har det alltid uppfattats mer kvalitetsinriktat om man har fysiska möten. Ju fler desto bättre. Vi insåg tidigt att vi kunde komma fram till bättre resultat genom att systematisera, automatisera och använda urvalsverktyg baserat på vetenskap. Detta i kombination med djupare insikter och kunskap hos alla som är inblandade i rekryteringsprocessen. Och tiden har visat att vi har rätt. Vi gör färre felrekryteringar, har nöjdare kunder och tar bättre beslut.

Behöver vi fysiska möten?

En av framgångsfaktorerna har varit att vi minskat på de fysiska och personliga mötena till förmån för vetenskapliga verktyg. Här finns en koppling till den pågående coronakrisen, där allt fler nu ifrågasätter om de verkligen behöver genomföra så många fysiska möten. Är de verkligen nödvändiga? Kan vi göra på annat sätt?

Den här frågan är intressant då vi på TNG under många år blivit ifrågasatta kring vår syn att vissa personliga möten i en rekryteringsprocess istället borde automatiseras då vetenskapen tydligt visar att det leder till ökad effektivitet. Och framförallt ett bättre beslutstagande.

Alla kriser för med sig något gott. Personligen tror jag att denna kris kommer resultera i att vi tar med oss lärdomar som kommer leda till ett högre hållbarhetstänk.

Vi kommer resa mindre och genomföra fler videomöten. Även när vi träffar våra kunder och leverantörer. Anställningsintervjuer kommer ske via video i större utsträckning. Här hoppas jag att verktygen utvecklas åt det opartiska hållet snarare än video-cv där kandidater blir bedömda på sina leenden, grimaser och ansiktsuttryck.

Vi kommer också använda oss mer av AI för att få fram än bättre anställningsbeslut. Och då AI-verktyg som är baserade på vetenskap och inte grundar sig på magkänsla. Våra rekryteringsprocesser kommer bli mer systematiska. Och vi kommer i större utsträckning använda oss av data för att förstå hur vi gör det ännu bättre nästa gång. Allt detta har vi inom rekrytering pratat om i flera år, men få applicerat. Men med det som nu pågår så kommer accelerationen öka. Något som kommer gynna alla som vill söka jobb opartiskt och rekrytera fördomsfritt.

Åsa Edman Källströmer om samarbetet mellan TNG och Furhat Robotics för att utveckla världens första fördomsfria intervjurobot

Innovation av det personliga mötet med kandidater

I går hade jag åter äran att få träffa Tengai, världens första fördomsfria intervjurobot. Utvecklingen av roboten går snabbt framåt och det är en stor skillnad på roboten idag mot när jag träffade Tengai första gången för två år sedan.

Och det var två år sedan som vi första gången stötte på Furhat Robotics teknik. Samtidigt var Tengai vårt andra robotprojekt. Vi hade redan provat en robot från Australien i syfte att göra våra intervjuer bättre och mer baserade på fakta. Men då var vi för tidigt ute och tekniken var inte riktigt mogen, så vi lade ner det projektet. Men tanken på att skapa ett personligt möte med en robot som är helt opartisk fortsatte att locka.

Innovation ligger i TNG:s DNA och vi ville verkligen hitta ett sätta att skapa bättre och mer opartiska anställningsintervjuer.

I samma veva fick vi kontakt med Furhat Robotics. De hade en helt annan idé och tanke med sin robot som vi gillade. Ett samarbete inleddes och förra året var vår första version av Tengai klar att möta världen. En första version som självständigt kunde genomföra blindintervjuer. Och som enligt forskningen skapar ett bättre faktabaserat beslutsunderlag, då roboten ser bortom våra fördomar.

Sedan dess har utvecklingsarbete fortsatt i rasande takt. Målet har varit att Tengai även ska kunna göra egna bedömningar, helt baserat på fakta. För att projektet skulle kunna fortsätta med rätt kompetens blev Tengai ett eget bolag och fortsatte samarbetet med Furhat Robotics, samtidigt som man kopplade in vetenskapliga studier för att validera Tengais intervjuer.

Och nu är Tengai – andra generationen – klar. Tengai kan nu hålla en självständig intervju och efter intervjun levererar Tengai en bedömning till rekryteraren baserat på vetenskap och fakta.

Tengai: ”Glöm inte kavajen”

Åsa Edman Källströmer, VD för TNG, berättar om sitt möte med intervjuroboten TengaiI mitt möte med Tengai igår så blev jag varse att framtiden är här. Nu. Idag.

Insikten kom när jag satt och samtalade med roboten och fick komplexa intervjufrågor som krävde eftertanke, där Tengai faktiskt var tålmodig och gav mig mer tid. Tengai log och gav mig positiv feedback för att jag klarade av intervjun på ett bra sätt och det värmde. Det kändes verkligt men samtidigt väldigt surrealistiskt.

När Tengai efter avslutad intervju ropade efter mig och sa åt mig att inte glömma min kavaj så ryste jag till, men hade ändå ett stort leende på läpparna när jag lämnade intervjurummet. Det kändes trots allt behagligt.

Jag är fast övertygad om att vi med hjälp av ökad digitalisering, automatisering och AI kommer höja kvaliteten på rekryteringar och göra oss hållbara på riktigt.

I rekryteringsbranschen kommer lösningar som exempelvis Tengai öka möjligheten att fler talanger bjuds in i rekryteringsprocessen. Att den kandidat som kan bidra mest kommer att bli vald – baserat på sin kompetens. Inte handslag, tonfall, utseende eller ålder. Vi mänskliga rekryterare kommer därför ta mer rättvisa, effektiva och faktabaserade beslut. Rekryterare kommer finnas kvar, men våra jobb kommer att se annorlunda ut. Det personliga mötet är inte längre lika kritiskt, utan något vi kommer använda när vi vill skapa ett extra värde.

Utan innovation stannar Sverige och nu är det dags för oss att börja fundera på vad nästa innovation inom vår bransch blir som kommer öka vårt hållbarhetstänk ytterligare.

Av: Åsa Edman Källströmer, VD TNG

Fördomsfri rekrytering och bemanning med TNG

TNG gör fördomsfri rekrytering enkelt för dig.

Vår fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik™ mäter opartiskt kompetens, potential och framtida arbetsprestation. Oasvett bransch eller yrkesområde gör vi det komplicerade enkelt och hittar rätt kandidater, utan att påverkas av förutfattade meningar eller magkänsla. Ett hållbart arbetssätt som gör att vi snabbt och kostnadseffektivt levererar rätt medarbetare som bidrar till mångfald, innovation och lönsamhet på ditt företag.

Våra digitala lösningar och verktyg gör att vi är geografiskt obundna och kan hantera uppdrag i hela landet. Och givetvis håller vi en nära och tät dialog med både kunder som kandidater, oavsett var de befinner sig.

Hitta nya medarbetare!

Rekommenderat för dig