TNG
jobba-som-logistiker-logistikjobb-supply-chain-manager-produktion-yrke-tng

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Yrkesguide: Därför ska du söka jobb inom logistik

allt du behöver veta om inköps- och logstikjobb

Vad gör en logistiker på sitt jobb? Vilka andra jobb finns det inom logistik? Vad tjänar du på att jobba inom logistik, supply chain och transport? Måste du ha en högskoleutbildning och vilka andra jobb kan leda till logistikjobb? TNG ger dig svar på frågorna så du kan veta om logistiker är ett jobb som du borde söka!

Hitta logistikjobb

Vilka arbetsuppgifter har jag som logistiker?

Först av allt: definitionen logistiker är väldigt bred och att jobba som logistiker är inte ett enda specifikt yrke med självklara arbetsuppgifter. Logistiker kan snarare ses som ett samlingsnamn för olika jobb inom logistik, flödeshantering, produktionsplanering och supply chain.

Gemensamt för de flesta jobb inom logistik är att du arbetar med att planera, utforma och styra flöden av information eller material i en verksamhet. Det kan vara via transporter, i en produktion såsom tillverkade industrier eller i leverans av tjänster och information. Ett jobb som normalt innefattar strategiskt arbete, reaktivt och operativt arbete samt mycket kontakt med intressenter, leverantörer och transportörer, liksom en del kundkontakt.

Ibland delas logistik även in i fyra huvudområden; transport- och lageroptimering, materialadministration, logistikstrategi och supply chain management.

Oavsett så handlar logistik om att förstå helheten och se flöden och händelser i större perspektiv, för att verksamheten ska flyta i rätt riktning och rätt vara eller tjänst ska nå slutkunden i tid. På vissa arbetsplatser jobbar du med flödessimuleringar för att uppskatta hur flöden förändras vid exempelvis en omställning i produktionen eller förändrade lagernivåer.

Det gör att du är den som har koll på hur verksamheten fungerar, var det uppstår hinder och hur det är möjligt att optimera, förbättra och effektivisera för att vara kostnadseffektiv och öka vinstmarginaler. Som logistiker har du därför ofta en avgörande roll i förbättringsprojekt och verksamhetsutveckling.

Eftersom allt fler företag satsar på hållbarhet, exempelvis hållbar produktion och klimatneutral verksamhet, blir även din roll som logistiker ofta inriktad på hållbarhet. Dina arbetsuppgifter innefattar då projekt med fokus på att kombinera miljö-, effektivitets- och kostnadstänk för att ta fram välfungerande logistik med hållbarhet i fokus.

Lön som logistiker

Ingångslön som nyutexaminerad logistiker från universitet ligger runt 30 000 kr/mån. Ingenjörer tjänar vanligen någon tusenlapp mer än ekonomer. Utan utbildning kan du räkna med något lägre lön. Som erfaren logistiker eller supply chainspecialist ligger den marknadslönen på 34 000 – 45 000 kr/mån.

Läs även: 5 tips för högre lön

Logistik – ett yrkesområde med många yrkestitlar

Jobbet kan också kallas för logistikkoordinator, logistikingenjör, logistikchef, inköpare, supply chain mananger, supply chain planner, demand supply planner, transportplanerare, produktionssamordnare,, verksamhetsplanerare, materialplanerare, produktionsplanerare, leverantörsutvecklare och informationslogistiker.

Vilken erfarenhet och kunskaper behövs?

För att få jobb inom logistik efterfrågas vanligen en högskoleutbildning som ingenjör eller ekonom, gärna med inriktning mot supply chain eller logistik. Alternativt att du studerat till logistiker eller supply chain manager på yrkeshögskola. Till exempel erbjuder Handelshögskolan i Göteborg logistikprogrammet, en utbildning för dig som vill studera ekonomi med inriktning på logistik. Kika också på program för logistikingenjör eller inom industriell ekonomi.

Studierna avser att förbereda dig för att planera och styra logistikflöden liksom hur olika val påverkar den logistiska effektiviteten. Ofta får du även med dig kunskap inom management och utvecklar din ledarskapsförmåga. Dock är högre studier inte ett krav från alla arbetsgivare.

Många logistiker har istället en bakgrund från kundservice, transport, lager, försäljning eller ekonomi och med erfarenheten bra förutsättningar för att jobba som logistiker. Vanligen efterfrågad erfarenhet är lagerhantering, produktion, transport eller orderhantering. Även vana av att samarbeta med leverantörer eller ge service till kunder, liksom systemadministration, är uppskattade erfarenheter inom logistik.

Som logistiker eller verksam inom supply chain management är det viktigt att du är kostnadsmedveten och intresserad av att se till ett företags totala försörjning. Du behöver kunna göra beräkningar, såsom vad en driftstörning kostar, och hantera stora mängder data. Till din hjälp använder du Excel, affärssystem och planeringssystem. Därför är det även viktigt att du har lätt för att lära dig och använda olika datorsystem i arbetet.

Vem passar som logistiker?

Du som gillar att vara kreativ och är bra på problemlösning kommer att trivas som logistiker. Logistik handlar till stor del om att identifiera kärnan i ett icke fungerande flöde och föreslå lösningar. Ofta med alternativa lösningar på problemet. Därför underlättar det att även vara nyfiken, att ha en vilja att upptäcka och lära sig nya saker.

Eftersom du i ditt yrke i stor utsträckning behöver samarbeta med andra och ha kontakt med människor på olika nivåer bör du trivas med det sociala och vara serviceinriktad. Men det är lika viktigt att du kan ställa krav på andra och planera ditt arbete för att nå resultat.

Läs även: Det här gör en inköpare och upphandlare

Många logistiker beskriver att tempot i branschen är högt, förutsättningar förändras och marknadens behov ställer krav på anpassningar. Alltså kommer du som uppskattar variation, är systematisk i ditt arbete och lätt kan prioritera om att trivas som logistiker.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det inom logistik?

För dig som studerat till ekonom eller ingenjör med inriktning mot logistik är karriärvägarna många. En logistiker kan arbeta med såväl inköp, som med produktion och transportplanering. En del väljer att utvecklas inom ett av dessa fält, medan andra rör sig snarare i sidled mellan de olika inriktningarna. Och därför finnas det också många olika utvecklingsmöjligheter inom logistik.

Kanske vill du ta sikte på en klassisk chefsroll som logistikchef eller inköpschef? Eller leta efter en tyngre position som leverantörsutvecklare, supply chain manager och materialplanerare. Möjligheterna är många!

Var hittar jag jobb inom logistik?

Logistiker finns i alla typer av organisationer och branscher, men kanske främst i tillverknings, tjänste- och transportföretag. Som logistiker kan man även arbeta i IT-branschen och i offentliga sektorn – exempelvis med inköp eller som informationslogistiker.

På TNG erbjuder vi massor av lediga logistikjobb varje år! De flesta roller är tekniska och hittas via TNG Tech, men kika även bland våra ekonomijobb och administratörsjobb för att inte missa en möjlighet. Hos oss söker du alla jobb fördomsfritt, snabbt och enkelt i din mobil eller dator och alltid utan personligt brev.

Är du intresserad av ett jobb inom logistik? Skicka oss din spontanansökan eller sök ett av våra lediga jobb idag!

Lediga jobb inom logostik och transport

Checklista – är logistiker något för dig?

Stämmer det här på dig? Då har du perfekta förutsättningar för att jobba som logistiker och i andra logistikjobb! Tycker du om att…

  • Effektivisera och ta fram förbättringar?
  • Ha koll på hur en verksamhet fungerar?
  • Göra beräkningar – ekonomiska eller matematiska?
  • Vara kreativ och är bra på problemlösning?

PASSADE DET PÅ DIG? BRA! SÖK VÅRA LEDIGA JOBB INOM LOGISTIK IDAG!

Rekommenderat för dig