Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
Interimslösningar för att möta grön omställning
Snabbt teknikskifte? Då kan en konsult vara lösningen
Den gröna omställningen – med elektrifiering, fossilfritt stål, koldioxidneutral produktion och utbyggnad av elnätet – sker just nu i rapidfart. Tillväxt och teknikskifte går fort, men kompetensresurserna hänger inte med, och många företag tappar fart när den tekniska kompetensen saknas. Lösningen? Hyr in en interimschef eller interimskonsult! TNG Tech listar sju tillfällen då det kan vara en särskilt bra idé.
Klimatfrågan är den bakomliggande drivkraften för en stor del av den tekniska omställningen som sker nu. Efterfrågan ökar på hållbara lösningar men också på personal som kan driva förändringsarbetet och vara flexibla med att följa snabba politiska beslut och agilt kunna ställa om från dag till annan.
Företagen vill mycket i det rådande teknikskiftet, men inom flera områden råder det kompetensbrist. I de fall företagen själva rekryterar tar det ofta tid. Ibland för lång tid. Men det finns lösningar för att komma runt kompetensförsörjningsproblemet. De stavas tekniskt kunniga och förändringsbenägna interimschefer – och konsulter. Initialt kan vissa bolag tycka att interim verkar dyrt. Men ännu dyrare blir det med försenade produktlanseringar, tappad produktion, missnöjda kunder och därmed tappade intäkter.
– Med en erfaren konsult, som skapar säkra resultat och snabbt anpassar sig till en föränderlig omvärld, betalar sig investeringen i interim ofta flera gånger om, konstaterar Pär Johansson, produktägare för TNG Tech, som har lång erfarenhet av att hyra ut interimskonsulter och chefer inom teknik- och industrisektion.
Men när, och inom vilka områden, är de bästa tillfällena att hyra in en teknikkonsult just nu? Rekryteringskonsulterna på TNG Tech har analyserat marknaden och lyfter här fram de situationer där efterfrågan just nu är som störst – och där konsulten kan skapa maximalt värde under teknikskiftet.
7 tillfällen under ett teknikskifte då en interim teknikkonsult gör stor skillnad
1. Verksamhet som skalas upp eller ner
Med pågående teknikskifte, grön omställning och Industri 5.0 hack i häl så pågår både in- och utfasning av teknik. Det kan vara en utmaning då driften måste upprätthållas, samtidigt som ny teknik ska implementeras. Här krävs ofta både ny kompetens långsiktigt, men också erfarna specialister som kan den äldre tekniken som ska fortsätta leva och underhållas ytterligare en tid. Vid dessa tillfällen kan en teknikkonsult täcka upp och bidra till kompetensförsörjningen, genom att finnas på plats tills att ordinarie teamet är på plats.
2. Snabb prototypproduktion och förserier
När den tekniska utvecklingen går fort, inom till exempel cleantech och energisektorn, behöver företag snabbt kunna skala upp sin prototypproduktion till en föreserie för att sedan vid rätt tidpunkt dra igång volymtillverkningen. Det innebär många steg – som kräver diversifierad teknisk kompetens. Och ibland på kort varsel. Det kan handla om erfarna ingenjörer, projektledare, konstruktörer, produktionschefer, supply chain-specialister och logistiker. För att lyckas med teknikskiftet behöver de vara kunniga, kvalitetssäkrade och börja leverera från dag ett.
Behöver du spetskompetens för grön omställning?
3. Hemvändande produktion eller logistikflytt
En trend som börjar bubbla rejält efter problem med långa leveranskedjor och oroligheter i världen är hemflytt av produktion från till exempel Kina tillbaka till Sverige och EU. Ett gigantiskt logistikprojekt som ofta kräver externa resurser. Här handlar det om projektledning, utfasning av befintlig leverantörsstruktur, samtidigt som nya leverantörer ska upphandlas och kvalitetssäkras.
Det blir också vanligare med fysiska integrationer där produktionsverksamheten ska flyttas inom landet, men också stora lagerflyttar och flytt till nya fabriker. Ofta handlar det om anläggningstunga investeringar som kräver lång erfarenhet.
Finns kompetensen i bolaget? Är den vass nog och har kunskap om dessa enorma logistikflöden som ska skapas och avvecklas?
Om inte, så kan externa teknik-, logistik- eller inköpskonsulter passa väl in här för att avlasta den löpande verksamheten. För större projekt krävs ofta att konsulter hyrs in på minst ett år. Det är inte heller ovanligt att uppdragen förlängs fram tills att ett nytt team är inrekryterat och onboardat.
4. Fossilfri omställning
Hållbarhetsarbetet ställer nya krav på industrin. Den tekniska omställningen, och det teknikskifte som sker just nu i exempelvis norra Sverige inom gruv- och stålindustrin, är en enorm möjlighet. Men också en utmaning. Här ska det skapas en fossilfri värdekedja från gruva till slutprodukt, vilket ställer höga krav på ny kompetens.
Många vill utveckla det nya fossilfria stålet, men få vill arbeta i Sveriges nordligaste delar. Med den rådande kompetensbristen är det en utmaning att rekrytera teknikkompetens till Norrland, samtidigt som många av bolagen finns där och skriker efter personal.
Här kan det därför vara läge att hyra in teknikkonsulter, interimschefer och projektledare som kan arbeta på plats eller distans med utvecklingen, fram tills att ordinarie team finns på plats. Det öppnar också upp för en bredd av ingenjörer och tekniker som vill arbeta med spännande och nyutvecklande teknik, men på distans.
5. Bolagsförändringar
I turbulenta tider, till exempel vid en omorganisation, kan de finns behov av att anlita en förändringsledare eller interim chef som med gedigen erfarenhet driver igenom och implementerar ledningens strategier. Med stort fokus på ledarskap är dessa tekniskt kunniga interimschefer proffs på att hantera komplexa situationer som ofta kan uppstå vid omorganisation och teknikskifte. En inhyrd chef kan då lösa det mesta under en tidsbegränsad period för att sedan lämna över stafettpinnen till den ordinarie chef som ska leda och förvalta arbetet framåt.
6. Uppsägningar eller sjukskrivningar
En av de vanligaste förfrågningarna på interimskonsulter sker vid uppsägningar och sjukskrivningar. Allt för att inte tappa fart eller få produktionsstopp. En chefsrekrytering tar i genomsnitt sex till åtta veckor och sedan behöver man även beakta en uppsägningstid på några månader. I dessa fall är en erfaren teknikkonsult eller interimschef den bästa lösningen tills situationen med kommande chef är löst.
7. Arbetstoppar
På många arbetsplatser varierar ofta mängden arbete under året. Under arbetstoppar är det många verksamheter som ser stora fördelar med att ta in en interimskonsult. Helt enkelt för att minska stress, öka kvalitén och skapa en bättre hållbar arbetsmiljö för sina anställda. En ny person kan också tillföra ny energi, inspiration och ”röra om” i teamet, vilket många gånger kan vara nyttigt för gruppen. Speciellt i ingenjörstäta bolag där innovation är en viktig drivkraft.
Vill du ligga steget före?
Ladda ner vår chefsguide med 7 konkreta strategier för att stärka din verksamhet under energiomställningen och lösa kompetensbristen inom elektrifiering och gröna jobb.