TNG

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Så kan en interimskonsult hjälpa CFO:n i AI-omställningen

Att vänta kan kosta mer än att våga

”Omställning och anpassning till nya förutsättningar har blivit ett konstant tillstånd i näringslivet.” Så inleds PwC:s vd-undersökning för 2025. Och vi ser det överallt runt omkring oss. Vår omvärld är i ständig förändring – och den som vill behålla sin konkurrenskraft behöver hänga med.

Att vara företagsledare har kanske aldrig varit så utmanande som nu. Långsiktiga megatrender som klimatförändringar, social instabilitet och en fragmenterad värld ställer krav på förändring och anpassning. Liksom kortsiktiga utmaningar som krig, kompetensbrist och pressade vinstmarginaler.

Insikten om detta är utbredd. På frågan ”Om ert bolag fortsätter på den inslagna vägen, hur länge tror du då att er verksamhet kommer att vara ekonomiskt lönsam?” svarade 37 % av de tillfrågade svenska vd:arna i undersökningen att deras verksamhet kommer att vara livskraftig i högst tio år till.

Trots detta låter sig omställningen dröja många svenska före. Exempelvis vad gäller att börja arbeta strukturerat med AI. Och oroliga röster varnar för att vi riskerar att missa AI-tåget.

Sverige halkar efter – hög tid att agera

AI har snabbt blivit en avgörande faktor för företags tillväxt och effektivitet, så svenska företagsledare behöver se till att komma i kapp, och det snabbt.

Mer än 80 % av de globala företagen som ingår i PwC:s undersökning har implementerat AI i någon form, och många kan redan rapportera konkreta affärsresultat. Vidare berättar en tredjedel av de globala företagsledarna att AI har ökat både intäkter och lönsamhet det senaste året.

För våra svenska företag skiljer sig siffrorna åt markant. Av de svenska vd:arna är det bara 15 % som ser en direkt inverkan på intäkterna. Även vad gäller förtroende för AI skiljer sig de svenska vd:arna från de globala; endast 22 % har högt förtroende för AI, jämfört med 33 % globalt.

Sverige halkar efter i AI-implementeringen.


AI och ekonomi – en bra match!

Den som tror att det här med AI inte är någonting för det ekonomiska området, behöver tänka om. Generativ AI är i högsta grad något som kan, och bör, användas även inom den finansiella sektorn. Rätt använd blir tekniken en strategisk partner som kan underlätta och effektivisera det dagliga arbetet och öka lönsamheten i företaget.

Deloitte lyfter i en artikel hela nio områden fram, där generativ AI kan vara till stor hjälp för ekonomifunktionen:

  • Finansiell planering och analys
  • Automatiserade och effektivt genomförda bokslut
  • Riskbedömning för internrevision
  • Kassaflödesprognoser för ekonomiavdelningen
  • Orderhantering och betalning
  • Inköp och betalning
  • Optimering av rörelsekapital
  • Hantering av skattedata
  • Investerarkommunikation

Så att AI – och specifikt generativ AI – är något som bör användas för att effektivisera och utveckla ekonomiarbetet råder knappast några tvivel om.

Dessvärre saknar många CFO:er rätt resurser för att effektivt integrera AI i ekonomifunktionen, vilket hämmar utvecklingen. Precis som inom andra företagsområden, behöver ekonomifunktionen öka investeringarna i AI och kompetensutveckling för att inte tappa ytterligare konkurrenskraft.

Ny verklighet, nya krav

AI förändrar ekonomifunktionen i grunden och dagens CFO står inför en ny verklighet där automatisering, dataanalys och AI-drivna insikter blir avgörande för att säkerställa konkurrenskraft och effektivitet.

Tiden är förbi då arbetet handlade främst om siffror och rapportering – för att hänga med i omställningen behöver du som CFO idag även se till att:

  • Implementera nya processer och strukturer som möjliggör AI-drivna analyser och automatiserade arbetsflöden
  • Kompetensutveckla ekonomiteamet och förändra arbetssätten så att AI:s fulla potential kan tas tillvara
  • Säkerställa rätt kompetensmix

Så kan en interimskonsult skapa affärsvärde

Annika Jepsson, produktägare för TNG Interim.
Annika Jepsson,TNG

Här blir interimskonsulten en strategisk resurs för att driva omställningen framåt.

En interimskonsult kan tillföra specialistkompetens inom AI, vara behjälplig med det operativa genomförandet samt vara drivande i kunskapsöverföring och teamutveckling. Vidare möjliggör en interimslösning upp- och nedskalning av kompetens baserat på aktuellt behov – något som gör att CFO:n kan anpassa ekonomifunktionen utan långsiktiga personalåtaganden.

– Vi ser just nu en ökad efterfrågan på interimskonsulter som kan bistå med hjälp, inte minst i AI-omställningen. Något som vi ser som glädjande då det tyder på att fler och fler har förstått vikten av att faktiskt göra denna omställning, berättar Annika Jepsson, regionchef Nordöst på TNG.

Kompetensförsörjning behöver ses som en strategisk investering. Åtminstone för företag som vill hänga med i utvecklingen. Genom att bygga team där man kombinerar befintlig kompetens med interimslösningar kan CFO:n framtidssäkra ekonomifunktionen – en ekonomifunktion som är redo för AI-eran.

Interim som skapar säkra resultat

Anlita interimskonsulter och chefer som skapar säkra resultat

Behöver du hjälp under en kort eller långvarig vakans? Tveka inte att kontakta oss på TNG Interim om du är i behov av kompetenta specialister och chefer! Vi jobbar brett över hela landet och har ett nätverk av konsulter som kan starta med kort varsel.

Få hjälp att hitta rätt konsult!

Rekommenderat för dig