TNG
Linnea Wäringe trendspanar om framtidens projektledning

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Projektledaren – nyckelspelaren som driver förändringsresan

– Dagens tekniska projektledare måste kunna mera

En av årets mest efterfrågade kompetenser inom industrisektorn är projektledning, enligt Teknikföretagen. Nästan 70 % av svenska teknikföretag uppger att denna kompetens är högst prioriterad. Men vilka branscher har störst behov, vad krävs av en projektledare och vad är svenska företag villiga att betala för rätt kompetens? Vi har pratat med Linnea Wäringe, teknikrekryterare på TNG Tech, som har svaren.

Projekt är centrala för innovation och förändring och de finns i alla delar av dagens organisationer. Enligt forskning står projektbaserat arbete för nästan 30 procent av den ekonomiska aktiviteten i länder som Tyskland, Island och Norge. Och siffran är troligtvis lika hög i Sverige.

Rollen som projektledare blir därför allt viktigare. Framför allt för att lyckas med innovation och implementering av ny teknik. Och projektledaren är möjliggöraren som alla lyfter fram:

Projektledare – en nyckelspelare

  • Linkedin rankade projektledning som den fjärde mest efterfrågade kompetensen under 2024.
  • McKinsey visade i en rapport att företag med erfarna projektledare har 25 % snabbare innovationstakt.
  • Research från företaget Hays visar att organisationer med tekniskt kunniga projektchefer, som också har tvärfunktionella skills, har 30 % större chans att lyckas med innovationsprojekt.

Önskan om tillväxt driver på trenden

Och det är just efterfrågan på tillväxt genom innovation, transformation och omställning som driver trenden med fler projektledare. Här letar bolag efter förändringsledare som kan bygga broar mellan människor och teknologi och samtidigt skapa ett arbetsklimat som främjar inkludering och psykologisk trygghet. Allt för att idéer ska frodas och utvecklas.

Industrirådet uppger i sin rapport Industrins kompetensbehov 2024–2027 att svenska organisationer planerar att anställa 11 000 tekniska projektledare, samt ytterligare 12 000 projektledare med bredare profil, till bolag som levererar tekniska tjänster och till den gröna sektorn. Yrket ligger också högst upp på önskelistan hos mindre verkstadsföretag och trä- och möbelindustrin.

– Hos oss på TNG Tech ser vi också en ökad efterfrågan kring produktionsledning och planering inom läkemedel- och processindustrin. Här är projektledaren en nyckelspelare i att driva på AI-utvecklingen, automationslösningar och den gröna omställningen, säger Linnea Wäringe, teknikrekryterare och konsultchef på TNG Tech som fortsätter:
– Här behövs projektledare med förmågan att navigera genom tekniska utmaningar, leverera resultat och skapa tvärfunktionella samarbeten. Deras ledarskap är avgörande för att omvandla idéer till framgångsrika lösningar som möter marknadens (många och stora) behov.

Tekniska projektledare måste kunna mer

Linnea Wäringe trendspanar om tekniska projektledare

Och rollen som projektledare har stärks de senaste åren. När företag investerar i ny teknik eller genomgår stora förändringsprocesser, är det avgörande att det finns medarbetare som kan planera och leda sina team genom komplexa projekt och innovationsprocesser.

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv är behovet av kvalificerade ledare inom både teknik och industri på topp. För det är viktigt att hitta rätt:

– Dagens tekniska projektledare måste kunna mera. Det handlar inte bara om teknisk kompetens, utan också förmågan att leda tvärfunktionella team genom komplexa och ofta osäkra projekt. Data visar att nästan 70 % av projekt som misslyckas, beror på en oförmåga att leda och hantera kollegor i olika team.

Läs även: Är projektledare 2.0 vår nya Superworker?

Löneökningar

Att investera i mångfacetterade projektledare och ledare är därför en av de viktigaste åtgärderna för företag som vill stödja en långsiktig hållbar tillväxt i en snabbt föränderlig värld. Men konkurrensen om kandidaterna är stor. Något som trissar upp lönerna.

– Löneläget varierar från bransch till bransch och givetvis baserat på kompetenskrav och bolagets storlek. Och det är efterfrågan som styr. Lönerna har stigit med kompetensbristen. Idag kan arbetsgivare räkna med en lön på minst 60 000 kronor i månaden (fast lön) för en senior teknisk projektledare. Det är i alla fall de löner vi ser hos oss på TNG Tech.

Siffran korrelerar med branschstatistik kring projektledning. Här kan lönerna sträcka sig upp mot 80 000 konor för seniora projektledare inom industri och IT (se mer i faktarutan nedan).

Lön för projektledare

  • Unionens lönestatistik från 2023 visar ett lönespann på 40 000 – 65 000 kr i månaden för en projektledare.
  • Akavias lönestatistik visar att en projektledare tjänar mellan 40 000 kr – 72 000 kr i månaden. Löner i den privata sektorn ligger inte oväntat högre än offentligt, framför allt bland de 10 % som tjänar mest. En projektledare inom IT har en medellön på strax under 60 000 kr och inom industrin ca 59 000 kr. De med högst lön inom IT ligger på ca 80 000 kr och inom industrin runt 75 000 kronor.
  • Enligt Jobblands statistik från 2023 har en projektchef i Sverige en genomsnittlig månadslön på 68 300 kronor. Här finns också en stor skillnad mellan män (69 200 kr) och kvinnor (64 400 kr). Yrkestiteln Projektingenjör hade en genomsnittlig månadslön på 44 200 kr.

Då konkurrensen är hög för att hitta rätt projektledare, och vissa rekryteringar kan dra ut på tiden om kompetenskraven är väldigt nischade, så är ett alternativ att ta in en interimskonsult. Linnea Wäringe säger:

– En interim teknikkonsult kan säkerställa att verksamheten inte stannar upp och att viktiga initiativ fortsätter framåt. Interimkonsulter brukar vara väldigt snabba på att sätta sig in i rollen och bidra med en resultatdriven inställning. De tar också med sig erfarenheter och best practice från andra organisationer och branscher, vilket kan ge nya insikter och skapa mervärde under tiden de är på plats. Många av våra kunder återkopplar ofta den oväntade vinsten med en konsult som delar sin kunskap med övriga i organisationen.

Strategiskt beslut

Samtidigt råder det lågkonjunktur och många arbetsgivare har ekonomiska utmaningar. Här menar dock Linnea att även om det tar emot att investera i en konsult när budgeten är begränsad, så är det ofta ett bra strategiskt beslut som ger långsiktig ekonomisk nytta.

– Genom att säkerställa att rätt kompetens finns på plats kan företag undvika kostsamma förseningar, kvalitetsbrister eller ineffektiva processer som i längden kan bli betydligt dyrare än att ta in en kvalificerad resurs, oavsett anställningsform, menar hon och avslutar:

– En tillfällig resurs kan vara en investering som också stärker företagets konkurrenskraft och kapacitet att växa, vilket på sikt leder till ökade intäkter och förbättrad lönsamhet. Att våga prioritera rätt kompetens, trots ekonomiska utmaningar, är därför ofta det klokaste valet – både strategiskt och ekonomiskt.

Teknikrekrytering: Rekrytera och hyr kvalitetssäkrade inköpare, ingenjörer och tekniker vetenskapligt med TNG Tech

Behöver du stöd längs vägen? Hör av dig!

Behöver du stärka upp ditt team med en projektledare och förändringsledare? En person som har erfarenhet av att leda digitala och tekniktunga projekt, som också har förmåga att hantera människor och leda tvärfunktionella team genom förändringar? Bra! Hör av dig till oss på TNG Tech – vi hjälper företag i hela Sverige att rekrytera och hyra projektledare inom Engineering, Supply Chain Management och Production. Med mätbara urvalsmetoder kvalitetssäkrar vi effektivt alla sökandes kompetens, identifierar soft skills och bidrar till att bygga starka team för dagens och morgondagens utmaningar.

Vill du veta mer om hur vi kan stötta din verksamhet? Hör av dig så tar vi en dialog om era kompetensbehov framåt.

Kontakta TNG Tech

Rekommenderat för dig