Lästid: 2 minuter
Senast redigerad:
Chefstips: 5 saker du inte får glömma när du hyr in konsulter
Checklista till chefer som hyr in konsulter
Bemanning – en bra idé vid föräldraledighet eller för att klara en deadline i ett viktigt projekt. Samtidigt finns det vissa saker att tänka på när du hyr in konsulter. Här bjuder vi på 5 konkreta tips!
Vi på TNG Interim är specialister inom interim- och bemanningslösningar och har idag ett stort nätverk av konsulter på uppdrag över hela landet. I en rad branscher.
Genom kontinuerligt kontakt med våra konsulter får vi god kännedom hur deras vardag ser ut. Vi fångar samtidigt upp viktiga insikter kring hur en arbetsgivare, som vill få ut så mycket som möjligt av sina inhyrda personal, bör agera.
För att ge dig som chef rätt förutsättningar har vi därför sammanställt en checklista med användbara best practice-tips.
Håll till godo!
5 tips! Tänk på det här när du hyr in konsulter
1. Ge konsulten tid och rätt förutsättningar att komma igång
Se till att samla alla manualer, policys och eventuella medarbetaraktiviteter på en plats och informera konsulten om vad de finns. Det kan var en personalhandbok, ett intranät, en anslagstavla eller en Facebook-grupp. Genom att snabbt få en inblick i företaget får konsulten större förståelse för verksamheten och kan snabbare komma in i jobbet. Tänk också på att ge konsulten en lite startsträcka. Även en specialist behöver bli lite varm i kläderna på en ny arbetsplats.
2. Möjliggör att konsulten blir en del i gänget
Behandla konsulten som vilken anställd som helst. Inkludera hen i det dagliga arbetet genom att bjuda in till viktiga möten, luncher, fikastunder och firanden. Ett annat sätt att få konsulten att känna sig som en del av teamet är att du tar dig tid att berätta om er historia. Dela med dig av teamets insatser, lyckade projekt, milstolpar i företagets historia samt vad som är visionen framåt. Det kommer garanterat göra att konsulten känner sig än mer motiverad och inspirerad.
3. Utse en mentor
Utse en mentor i teamet som tar hand om konsulten lite extra den första tiden. Som konsult underlättar det mycket att ha någon att fråga. Oavsett om det handlar om kaffeautomaten, de bästa lunchställena eller i vilken mapp du hittar ett visst dokument. Säkerställ också att mentorn får avlastning för att hinna med sina ordinarie arbetsuppgifter.
4. Rigga skrivbordet
Se till att all teknik är beställd och på plats, redo att använda från första arbetsdagen. Inget sänker motivationen så mycket som att upptäcka att det saknas skrivbord, dator eller telefon när man är ny. Eller att ingen har tänkt på att man behöver lösenord till mejlen.
Tips! Ladda ner TNG:s nya guide om onboarding kostnadsfritt här!
5. Välj rätt konsult- och bemanningsföretag
Det är inte bara från dig och ditt företag som konsulten behöver få stöttning för att trivas. När du hyr in konsulter delar nämligen du och ditt bemannings- eller konsultföretag lika på arbetsgivaransvaret. Med andra ord bör du se till att anlita ett företag som är auktoriserat, har kollektivavtal samt ger löpande stöttning till din konsult och finns där som bollplank ifall det dyker upp några frågor kring anställningen eller arbetssituationen. Tänk också på att du och ditt bemanningsföretag står lika inför lagen om någon konsult upplever sig ha blivit illa behandlad eller diskriminerad. I samband med en tillsättning eller under ett pågående uppdrag.
Hyr konsulter som du vill behålla – snabbt och kvalitetssäkrat
Behöver du hyra in personal vid föräldraledighet, överbelastning, sjukskrivning, uppsägning eller vid förstärkning med specialister för att klara deadline under ett viktigt projekt? Oavsett vilket löser TNG din bemanning snabbt och kvalitetssäkrat.