Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
Så blir du en ”ally” till HBTQ+
5 tips för en mer inkluderande arbetsplats
Pridefestival och festligheter i all ära. Men har du som chef koll på hur du är en ally till HBTQ+? Och hur du får arbetsplatsen att stå upp för allas lika värde? Här är 5 tips på hur du som chef och arbetsgivare kan skapa en mer inkluderande arbetsplats.
Från juni till och oktober firar många av Sveriges städer Pride. En veckolång festival, eller kanske en enskild dag, med syfte att synliggöra frågor inom HBTQ+ och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, samt de könsuttryck som finns inom rörelsen.
Som arbetsgivare finns det mycket att vinna på att aktivt delta i lokala Pride-aktiviteter, workshops och festarrangemang. Men minst lika viktigt är det att visa solidaritet året runt. Att vara en ”ally” som står upp för alla människors lika värde, alla människors rätt att vara den en är och alla människors rätt att älska den man vill.
Här är fem tips på hur du som chef och arbetsgivare kan skapa en mer inkluderande arbetsplats för medarbetare inom HBTQ+.
1. Var en god förebild
Som ledare och chef sätter du tonen för vad som är okej och inte på arbetsplatsen. Använd denna makt till att göra gott genom att i ord och handlingar visa att det är okej att vara olika. Detta gäller såväl i fikarummet, som på AW och när du intervjuar nya medarbetare.
Om du själv tillhör normen är även det en god idé att skaffa dig grundläggande kunskap om vad HBTQ+ står för och vilka utmaningar homosexuella, transpersoner och andra i rörelsen kan stöta på i sitt arbete. Läs också gärna om olika begrepp och försök hålla dig ajour med dagens språkbruk.
Läs även: 5 frågor chefer inte bör ställa på anställningsintervju
Vad är HBTQ+?
Begreppet HBTQ+ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer.
H:et och B:et beskriver sexuell läggning, medan T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt eget kön. Queer i sin tur är ett bredare begrepp som dels kan handla om sexuell läggning, könsidentitet, relationer och/eller sexuell praktik. Dels kan det vara ett uttryck för ett kritik mot rådande normer och en vilja att inte bli placerad i ett fack.
Genom att lägga till ett plus efter bokstäverna visar man att det finns fler identiteter och sexuella läggningar. Såsom ett I för intersexpersoner, ett A för asexuella och så vidare.
2. Lyssna och lär
Ingen som tillhör en minoritet eller marginaliserad grupp har någonsin en skyldighet att berätta om personliga erfarenheter eller svara på nyfikna frågor. Men om någon vill dela med sig av sin identitet eller berätta om sina upplevelser bör du ta dig tid att lyssna.
Här kan ett initialt positivt bemötande från en chef eller kollega betyda oerhört mycket. Försök därför att lyssna uppmärksamt och ställ sedan frågor som kan utöka ditt stöd framåt.
Bra frågor kan till exempel vara:
- Hur kan jag stötta dig på bästa sätt?
- Vilket pronomen eller namn vill du att jag använder framöver?
- Vill du att detta stannar oss emellan, eller önskar du berätta för flera?
3. Utbilda medarbetarna i allyship
Allyship, allierad eller att vara en ”ally”, beskriver personer som själva inte är medlemmar av en marginaliserad grupp, men som aktivt stöttar dem som är det.
Ordet aktivt är centralt här. Det vill säga att personen inte bara accepterar eller uppmuntrar de som avviker från normen, utan även står upp för dem när det blåser. Därmed spelar allierade en mycket viktig roll för att en arbetsplats ska vara inkluderande.
För att visa att du är en bundsförvant kan du till exempel:
- Vara tydlig med var du och arbetsplatsen står i HBTQ+-frågor.
- Stå upp för nolltolerans mot kränkningar, trakasserier och diskriminering. Inte låta fördomar och hat passera okommenterat.
- Agera direkt på diskriminering eller exkludering – oavsett om det sker under arbetstid eller inte.
- Lyssna på medarbetare som vill berätta om olika erfarenheter och visa att du vill lära dig mer.
- Stå upp för dina misstag och dela med dig av nya lärdomar.
Läs även: 15 snabba tips för att rekrytera fördomsfritt
4. Skaffa en certifiering
En HBTQI-certifiering via RFSL, Sveriges största medlemsorganisation för HBTQI-personer, är ett sätt att ge alla medarbetare ökad kunskap om HBTQI, normer, livsvillkor samt mänskliga rättigheter i vardagen. Här ingår i regel både utbildningar och workshops ledda av personal på RFSL Utbildning.
Förutom att certifieringen ger en signal till omvärlden om att ni tar mänskliga rättigheter och allas lika värde på allvar, så ger det er struktur i arbetet med inkludering och HBTQ-frågor.
Med det sagt så finns det många vägar till kunskap, så våga även att satsa på kortare utbildningar om en certifiering känns för stort.
5. Se till helheten
Ett vanligt problem när det kommer till inkludering och mångfald är att motståndarna gärna målar upp motsättningar mellan olika marginaliserade grupper. Gå inte på den fällan. Utan ta tillfället i akt att stå upp för allas lika värde och bidrag i arbetslivet.
Intersektionalitet är ett begrepp som beskriver hur olika maktordningar samverkar. Men också hur en individ kan vara både gynnad och missgynnad beroende på situation. Till exempel kan en vit person vara mer välkommen än en svart person i ett sammanhang, men bli utestängd ur ett annat när det framkommer att hon är homosexuell. Eller så förutsätter omgivningen att hon inte kan vara med på grund av sin synskada.
Försök därför vara chefen och kollegan som bjuder in alla och som backar dem som behöver extra stöd i vardagen.
Rekrytera olikheter
För dig som vill ta dina nyvunna kunskaper inom HBTQ+ och inkludering vidare är fördomsfri rekrytering, interim och bemanning ett bra steg.
På TNG arbetar vi med en fördomsfri och datadriven rekryteringsmetodik™ som opartiskt mäter jobbsökare och konsulters kompetens, potential och framtida arbetsprestation, utan påverkan från förutfattade meningar eller magkänsla. Det bjuder inte bara in fler kvalificerade sökande och ger en mer träffsäker rekrytering. Det ökar även chansen till mångfald på arbetsplatsen.
Vill du också rekrytera och hyra personal fördomsfritt? Hör av dig till oss på TNG!