TNG
Har du koll på riskbeteenden hos chefer? Lär dig mer i denna artikel från TNG!

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Har du koll på riskbeteenden hos chefer?

”Alla personlighetsdrag har en mörk baksida”

Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Två romankaraktärer från 1800-talet som mer än väl illustrerar människans inneboende förmåga till både gott och ont. Chefer är givetvis inget undantag. Ändå är det ett relativt nytt fenomen att prata om riskbeteenden och den mörka sidan av annars positiva personlighetsdrag hos ledare. Lär dig därför mer om riskbeteenden hos chefer och hur du identifierar dem i chefsrekrytering.

En del kallar det för riskbeteenden, andra för urspårade personlighetsdrag. Oavsett namn är detta ett område som allt oftare blir undersökt i rekryteringar för de allra högsta chefsleden, men som märkligt nog fortfarande blir förbisett i chefsrekrytering av mellanchefer. Liksom vid tillsättningar av interimschefer. Trots att det ofta är dessa chefer som jobbar närmast verksamhetens medarbetare och därmed direkt påverkar medarbetarnas arbetsmiljö, psykologiska trygghet och inte minst produktivitet.

Vad innebär riskbeteenden hos chefer?

Ett starkt personlighetsdrag hos en individ blir inte bara utmärkande utan ofta även sett som en tillgång och en styrka. I rekrytering är det exempelvis vanligt att arbetsgivare letar efter kandidater med en viss personlighetsprofil – och bland chefer är vissa personlighetsdrag mer eftertraktade än andra.

Vad många glömmer bort är att alla personlighetsdrag har sina för- och nackdelar. Det som vanligen är en oerhörd styrka (the bright side) och leder till positiva beteenden kan i ett pressat läge snabbt bli ett icke önskvärt beteende (the dark side). Ett så kallat riskbeteende.

Eftersom chefer i regel har mer makt och ansvar än sina medarbetare får deras riskbeteenden också större konsekvenser. Därmed gäller det att både chefen själv och överordnade chefer har insikt om vilka personlighetsdrag som är mest utmärkande hos ledaren och vad dragens mörka baksida är. Men också vilken typ av situationer som vanligtvis stressar och upplevs som krävande av chefen, eftersom dessa kan utlösa riskfyllda beteenden som stjälper snarare än hjälper i ledarskapet.

Skillnad på riskbeteenden och kontraproduktiva beteenden


Skillnad på riskbeteenden och kontraproduktiva beteenden

Mycket forskning har gjorts på så kallade kontraproduktiva beteenden och dess bakomliggande personlighetsdrag i arbetslivet. Bland annat gjorde Mackey, McAllister, Ellen III och Carson en stor metastudie som publicerades 2021.

Här fann man exempelvis att personlighetsdraget vänlighet har ett negativt samband med både mellanmänskliga avvikelser och organisatoriska avvikelser. Vilket i praktiken betyder att individer som ligger lågt på skalan vänlighet också är mer benägna att fälla negativa kommentarer till kollegor, göra påhopp eller visa aggression på arbetsplatsen, liksom medvetet arbeta långsamt eller på andra sätt störa produktionen.

Detta är dock inte samma sak som riskbeteenden, även om ett aktiverat riskbeteende också kan bli kontraproduktivt.

Att ligga lågt på personlighetsdraget vänlighet är dels något som präglar individens beteende dagligdags, dels är det vanligtvis inte något som är socialt önskvärt i vårt samhälle. Medan ett riskbeteenden bara är baksidan – och en potentiell risk – av ett personlighetsdrag som vanligtvis är socialt önskvärt och sett som en styrka.

Exempel på personlighetsdrags för- och nackdelar

Högt värde på skalan ’samarbetsvilja’

Styrka: Teamorienterad och tillmötesgående. Försöker hitta lösningar som passar många.

Baksida: Konflikträdd. Risk att chefen blir mer kompis än ledare eller duckar för problem.

Högt värde på skalan ’optimism’

Styrka: Positiv anda. Är uthållig i svåra situationer och kan öka moralen i teamet. Motiverad att arbeta hårt för att uppnå mål, ser möjligheter framför hinder.

Baksida: Kan missa andras oro och förbise eller vifta bort potentiella problem. Riskerar även att lova för mycket, vilket kan påverka teamets förmåga att möta krav.

Konsten att mäta chefers riskbeteenden

Idag är de flesta experter inom rekrytering och urval överens om att personlighetstester baserade på självskattning och av karaktären trait-test är ett tacksamt hjälpmedel för att få en uppskattning om en kandidats personlighetsdrag.

Konsten att mäta chefers riskbeteenden

Efter ett test kan varje individs personliga egenskaper bli presenterade på en skala, där låga eller höga värden innebär särskilt starka tendenser till vissa beteenden. Något som kan användas som ett filter för vilka sökande som är mest lämpliga för en tjänst. Men för att det ska fungera i praktiken behöver den som bjuder in till och tolkar testresultatet både vara certifierad testanvändare och kunnig inom olika testskalor, samt veta vad en siffra betyder i förhållande och kombination med en annan, då skalorna i regel inte har jämna ”trappsteg”.

Numera finns det även kompletterande rapporter som fokuserar specifikt på potentiella urspårningstendenser utifrån de mest utmärkande personlighetsdragen. Däremot är varken höga eller låga värden någon garanti för att ett riskbeteende ska uppstå, utan endast en indikation på hur sannolikhet det är att en person kommer att uppvisa ett beteende.

Kräver kvalificerad uppföljning

Sett till chefer kan det därför spela stor roll att efter ett personlighetstest undersöka vidare hur medveten kandidaten är om sina personlighetsdrags för- och nackdelar. Liksom vilka knep som personen har skaffat sig genom personlig utveckling för att säkerställa att urspårning inte sker. 

Med andra ord räcker det inte att bara be chefskandidater göra ett test. Det är mer komplext än så och kräver adekvat utbildning, uppföljning och kunskap om vilka frågor som behöver ställas, samt kompetens att värdera kandidaternas svar. Särskilt eftersom många chefer är skickliga retoriker och gärna argumenterar för sin sak.

Så vad ligger bakom chefens ord? Vad har personen åstadkommit i praktiken och hur hanterar hen kritik och feedback från såväl överställda chefer som medarbete? Den här analysen sker inte av sig själv – vilket är en av många anledningar att anlita extern hjälp i chefsrekrytering.

TNG Lead – när du behöver framtidssäkrade chefer

TNG Lead identifierar framtidssäkrat ledarskap hos moderna chefer.

Behöver du rekrytera ledare som kan leda i förändring och är rustad för morgondagens utmaningar? Chefer som har strategisk höjd, likväl ett ledarskap som bygger tillit och psykologisk trygghet i gruppen? Och vars potentiella riskbeteenden är kartlagda och bedömda? Då ska du höra av dig till oss på TNG Lead!

Som specialister på modern och datadriven chefsrekrytering och uthyrning av interimschefer finns vi där för dig både för den långsiktiga tillsättningen och för att täcka upp nuvarande vakans med en erfaren chefskonsult. Förutom en analys av chefskandidaternas riskbeteenden kvalitetssäkrar vi varje ledares kvalifikationer med en 360-graders referenstagning och seriös bakgrundskontroll. Allt för att du ska få stabila ledare och inte köpa grisen i säcken.

Varmt välkommen med ditt chefsbehov!

Hitta rätt chef idag

Rekommenderat för dig