TNG

Lediga jobb Projektledning

Projektledning

Tyvärr. Vi hittar inga jobb som matchar din sökning.

Prova att ange nya sökkriterier eller gör en spontanansökan med ditt CV till TNG Talent Network! Som medlem i vårt nätverk kan du även bli personligt kontaktad av rekryterare och ta del av karriärtips och medlemsförmåner.

 

Tillbaka till lediga jobb

Rekommenderat för dig

Projektledning

Projektledare – ett viktigt yrke när projekt blir vanligare
Idag arbetar allt fler företag med projekt för att ta verksamheten till en ny nivå. Det kan vara projekt inom IT och digital transformation, affärsutveckling, produktutveckling och logistik. Projekt kan även vara en marknadsföringskampanj eller en produktion inom media och reklam. Oavsett syfte så kräver små som stora projekt en projektledare!

Som projektledare har du en karriär där du planerar, styr och samordnar projekt samt leder dina projektmedlemmar mot ett gemensamt mål. Kort sagt: projektstyrning. Så är du en person som ser helhetsbilden, har en god planerings- och organisationsförmåga och är duktig på att motivera dina kollegor? Då ska du överväga att söka jobb som projektledare.

Arbetsuppgifter för en projektledare
Som projektledare kan du se dig själv som spindeln i nätet. Du samordnar arbetsuppgifter och uppdrag som tillhör projektet samt säkerställa kommunikation inom arbetsgruppen.

Det är också ditt uppdrag som projektledare att skapa tidsramar för projektet och se till att alla i din projektgrupp kan möta sina deadlines och sin budget. Att vara den som skapar och upprätthåller en budget för projektet faller alltså också på dig som projektledare i många lägen. Utöver dessa uppgifter är det också projektledarens ansvar att skriva projektplaner och övervaka projektet under tidens gång. Detta kan ske genom att skriva regelbundna rapporter till exempelvis företagsledningen eller andra stakeholders.

Som projektledare har du många kontaktytor och ett ansvar för att bygga värdefulla relationer med alla som är kontakt med ditt projekt. Det ställer krav på att du kan kommunicera tydligt på det språk dina kontakter talar. Idag är det många multinationella företag som har projekt som involverar deltagare från flera delar av världen och därför är det ofta viktigt att du ska vara bra på engelska som projektledare.

Projektledare då och nu
Yrkestiteln projektledare startade en gång i tiden som ett deltidsjobb men har med åren stigit i graderna och blivit ett heltidsjobb som idag kan jämställas med många chefsjobb. Idag kan du välja mellan att vara anställd på heltid, antingen som konsult vid specifika projekt eller söka lediga jobb på företag där positionen projektledare eller projektör existerar. Rollen som projektledare kan också gå under namnet projektansvarig eller projektkoordinator.

Ibland har du som projektledare hjälp av en projektadministratör eller projektassistent, som då avlastar i projektadministration. Det kan handla om att dokumentera hur projektet framskrider eller ta fram statistik och rapporter. Om du inte har arbetat som projektledare tidigare så kan även jobbet som projektadministratör eller projektassistent vara en väg in för att få arbeta med projektledning.

Annars kan du söka lediga jobb som junior projektledare, där företaget inte förväntar sig att du ska ha hunnit skaffa dig så mycket erfarenhet ännu men att du har rätt egenskaper såsom resultatorientering och personalledning. Som senior projektledare är dock kraven högre och många arbetsgivare söker då dig som både har erfarenhet av projektledning sedan tidigare samt att du är en certifierad projektledare.

Utbildning och certifiering för projektledare
För att bli en certifierad projektledare behöver du gå en certifieringskurs eller -utbildning. Idag finns det många olika sorters certifiering i projektledning. Några av de vanligaste som efterfrågas är PMP, Prince 2 och IPMA, men det finns massor av andra certifieringar. Ofta är utbildningarna i privat regi eller på yrkeshögskola.

Fördelarna med att bli exempelvis en PMP-certifierad projektledare är många. Dels är det lättare att få jobb inom projektledning då certifieringen ses som ett kvitto på din kunskap och expertis som projektledare. Dels får du ta del av användbara verktyg och praxis som tillämpas inom projektledning världen över. Dessutom visar lönestatistik att certifierade projektledare tjänar (ca 20%) mer än projektledare utan certifiering. Räkna dock med att du behöver ha jobbat i projekt innan och avverkat ett antal projekttimmar innan du kan få din PMP-examen.

Projektledare inom olika branscher
Idag finns projekt som arbetsform i många olika branscher och företag, men det startade en gång i tiden i reklam- och marknadsföringsbranschen. Här är det i princip standard än idag att man ser varje kunds beställning och kampanj som ett eller flera projekt.

Även inom bygg, teknik och andra ingenjörsjobb arbetar man idag med projektledning och söker regelbundet efter dig som är ingenjör med erfarenhet av eller intresse för projektledning. En vanlig titel på jobbet är då projektingenjör, och jobbet kräver oftast att du har en examen som civilingenjör.

Annan teknisk projektledning sker inom IT. Som teknisk projektledare leder du då agila utvecklingsteam, har kontroll på progress för utvecklingsarbetet, följer upp tekniska frågor, genomför hinderröjning och säkerställer att uppsatta processer följs och utvecklas. Ofta har projektledare inom IT en bakgrund inom utveckling, kanske som utvecklare. Men du som är intresserad av IT-projekt kan även studera till projektledare inom IT på en yrkeshögskola eller läsa IT management på högskolenivå.

Även inom affärsutveckling efterfrågas erfarenhet inom projektledning och jobbet som affärsutvecklare eller verksamhetsutvecklare än i månt och mycket ett projektledarjobb. Det är då ditt ansvar att fånga upp utvecklingsbehov och sedan driva fram dessa till konkreta åtgärder som kan sammanfattas i projekt.

Lön för en projektledare
Vad en projektledare tjänar varierar en hel del utifrån bransch samt hur lång erfarenhet du har. Enligt Unionen ligger marknadslönen för projektledare generellt på mellan 34 000 och 55 000 kronor per månad år 2019. För att hamna där krävs dock att du har erfarenhet av projektledning och har underställda projektmedarbetare.

För en projektledare inom IT är ofta kraven på erfarenhet av både projektledning och IT större och marknadslönen ligger något högre, mellan 36 000 och 51 000 kronor per månad vid mindre IT-projekt eller delprojekt inom IT. Vid flera parallella IT-projekt och huvudansvar för utvecklings- och förvaltningsprojekt ligger marknadslönen mellan 45 000 och 66 000 kronor per månad.

Lediga jobb inom projektledning
Som projektledare finns det många lediga jobb på arbetsmarknaden och det är därför bra att fundera över vilken bransch och typ av företag du kommer bäst till din rätt. Finns det specialistkompetenser du vill nyttja inom exempelvis teknik, marknadsföring eller IT? Eller är du främst en ledare med bra projekterfarenhet som kan passa in på olika företag? Med svar på frågorna blir det lättare att söka lediga jobb som projektledare.

Är du intresserad av en karriär inom projektledning? Sök ett ledigt jobb med ett faktabaserade CV eller skicka in en spontanansökan. Via oss på TNG söker du alltid jobb fördomsfritt och utan personligt brev. Välkommen!