Försäljning / säljjobb
Är försäljning och säljjobb något för dig?
Som säljare är det är din uppgift att söka kontakt med kunder och potentiella kunder. Försäljning handlar om att i samtalet med kunden, identifiera möjliga behov och sälja just det kunden behöver nu och i framtiden. Ofta är det personer som gillar affärsutveckling som också gillar försäljning. Man vill få ett företag att växa genom att skapa goda kundrelationer.
Det Idag finns många lediga jobb för dig som kan tänka dig en karriär inom försäljning. Många efterfrågar utåtriktade säljare men det viktigaste för att fungera som säljare är att du kan arbeta resultat fokuserat, har ett sinne för affärer men även kan sympatisera med dina kunder och förstå deras behov – så kallat behovsstyrd försäljning.
Vanliga arbetsuppgifter för dig som säljare
Som säljare förväntas du att ha en översikt över hela försäljningsprocessen. Allt ifrån kundbearbetning och beställning till leverans och uppföljning faller inom ditt ansvar. Det är också väldigt viktigt att du som har ett säljjobb har god kunskap kring din produkt, men också om dina konkurrenters produkter för att som bäst kunna svara på kundens frågor och sälja in din produkt.
Det är också din uppgift att följa upp försäljningsstatistik och dina kunders köpvanor för att vara insatt i vad som säljer bäst i olika kundgrupper. Som i många andra kundnära yrken byggs även mycket på att skapa långsiktiga relationer med kunder. Det är sant, som det är sagt, att vi idag inte längre köper en produkt, vi köper av en person vi litar på. Och det är ditt jobb som säljare att skapa det förtroendet som leder till ett köp. Idag förändras säljyrket och blir allt mer digitalt. Vilket kan vara en utmaning för sig som söker jobb som säljare.
Olika typer av säljjobb
Idag finns det flera inriktningar för dig som vill ha ett säljjobb. Som företagssäljare, även kallat B2B-säljare – efter engelskans business to business, kan du vara anställd på ett företag som säljer produkter eller tjänster till andra företag. Om varorna dessutom produceras av företaget kan du ha ett säljjobb inom företagets försäljningsavdelning. När det även ingår resor i jobbet och du besöker dina kunder personligen är det vanligt att jobbet kallas för resande säljare, utesäljare eller fältsäljare.
Utesäljare kan även vara namnet på de säljare som arbetar med försäljning på stan, exempelvis säljer mobilabonnemang på köpcentrum eller dörr-till-dörr-försäljare som knackar på hemma hos privatpersoner och säljer produkter och tjänster till människor i deras hem. Även värvare som arbetar för olika välgörenhetsorganisationer och samlar in nya givare är en typ av utesäljare.
Som säljare finns det även andra inriktningar. Du kan jobba som telefonförsäljare, Key account manager (KAM), innesäljare, säljkoordinator, säljassistent eller mötesbokare.
Jobba som mötesbokare
Mötesbokare är ett säljjobb där telefonen är ditt främsta verktyg. Du arbetar då som innesäljare på kontor och stöttar ofta andra säljare, exempelvis utesäljare, fältsäljare eller en kundansvarig företagssäljare med att boka säljmöten med sina kunder. Här handlar det om kvantitet, att prata med många olika människor på en dag, men också kvantitet. Det är med hjälp av USP:ar, alltså en bra säljpitch, som du övertygar kunderna om att de behöver träffa företagets säljare.
Mötesbokare är en typ av telefonförsäljare, men mot företagskunder och därigenom blir samtalen ofta av högre kvalitet och mer uppskattade av den som blir uppringd, särskilt när den du ringer för har en etablerad relation med kunden sedan tidigare.
Många som får jobb som mötesbokare har ofta jobbat några år som telefonförsäljare mot privatpersoner och konsumenter, även kallat B2C-säljare, först. För den som vill arbeta med försäljning är detta ofta en bra inledning på karriären, där man får tips och coachning av mer erfarna säljare och på så vis lära sig den säljteknik som behövs i alla försäljningsjobb.
Jobb som account manager och key account manager
Som mer erfaren säljare kan du söka jobb som account manager eller key account manager (KAM) och arbeta med det som på svenska kallas för nyckelkundsförsäljning. I dessa roller har du kontinuerlig kontakt med och är kundansvarig för ett större antal och återkommande kunder. Du har ansvaret att följa upp affärerna, kommande behov och utveckla nya säljmöjligheter för framtiden.
Ofta är säljbeloppen högre och relationerna mer krävande som KAM, dvs key account manager. Detta ställer även högre krav på kunskaper inom affärsutveckling, ekonomi och juridik. Det är inte ovanligt att dessa säljare får svara på eller vara delaktiga i upphandlingar och förhandla fram ramavtal, som ska reglera framtida försäljning.
Teknisk säljare och andra specialistroller
Som teknisk säljare jobbar du med försäljning i en teknisk bransch. Ofta bygger du upp ett nätverk av kunder inom en viss industri eller bransch, som har återkommande behov av dina produkter. Du planerar ofta in dina besök, och arbetar som resande säljare över en större region eller nationellt.
Ibland genomför du demo av dina produkter, andra gånger gör du uppföljningsbesök för att utvärdera kundens behov och hur din lösning passat dem.
Det kan vara som VVS-säljare, säljare av lyftanordningar, försäljning inom bygg, större maskiner eller liknande tekniska behov som finns inom industrin.
Karriärmöjligheterna är många för säljare. Och bäst av allt – man behöver inte vara extrovert för att bli säljare. Idag efterfrågar arbetsgivare andra kompetenser som också värdesätts vilket öppnar upp för nya möjligheter.
Lön som säljare
Vad tjänar en säljare? Det är en vanlig och berättigad fråga. Många säljare arbetar med en lön på provision, vilket gör att pengar ofta får en större betydelse för säljare än andra yrken. Ofta består lönen av två delar – en grundlön och sedan provision utifrån säljresultat. Men det finns även säljjobb med fast lön.
Enligt lönestatistik för 2018 tjänar en genomsnittlig säljare mellan 32 000 och 43 000 kronor per månad inklusive eventuell provision och bonus. Men skillnaderna är stora. En telefonsäljares ingångslön kan ligga på 15 000 kronor per månad innan provision, medan en account manager kan tjäna 40 000 kronor innan provision.
Det som är väldigt positivt är att det ofta finns möjlighet att själv påverka sin lön när den är provisionsbaserat och det är en av de saker som lockar många till att jobba med försäljning.
Lediga jobb som säljare via TNG
Är du intresserad att jobba som säljare? Skicka in din spontanansökan till oss så hör vi av oss när det finns intressanta lediga jobb! Vi tillsätter ofta säljjobb i Malmö, Stockholm, Göteborg och kika gärna även på våra lediga jobb inom affärsutveckling.