TNG

Lediga jobb Utveckling

Utveckling

Tillbaka till lediga jobb

Rekommenderat för dig

Utveckling

Jobb som utvecklare och programmerare
Vill du ha en karriär inom IT? Om du arbetar som systemutvecklare eller programmerare blir ingen dag den andra lik. Oavsett om du arbetar med systemutveckling, apputveckling, hårdvarudesign, IT-arkitektur eller IT-support är det viktigt att du är duktig på logiskt tänkande och gillar att hitta nya kreativa lösningar.

Och programmerare är populära. På TNG IT Digital hjälper vi intressanta företag varje dag att rekrytera utvecklare och programmerare inom olika programmeringsspråk för att expandera deras verksamhet.

Vad gör en systemutvecklare eller programmerare?
En systemutvecklare tar fram och utvecklar nya eller förbättrade versioner av data- och IT system. Som utvecklare kan du jobba med allt från industriproduktion och ekonomisystem till webbutveckling, exempelvis som javautvecklare eller PHP-utvecklare.

Som utvecklare kan du söka dig till företag som sysslar med digital utveckling inom både hårdvara och mjukvara inom IT-området. Men det finns även lediga jobb inom företag där IT-systemet är en essentiell del av företagets produkt eller tjänst. Exempel kan vara banker, e-handelsföretag eller industriföretag. Du kan också ha en framgångsrik karriär inom den kommunala sektorn.

Programmering är oftast mittpunkten av allt du gör som utvecklare. Men det är också viktigt att du kan visa tecken på kreativitet och har bra personkemi med andra, då programmerare ofta arbetar i team med andra ledda av en projektledare. Mycket av arbetet kan också vara problemlösning. Därför skadar det inte heller om du är envis och kan tänka utanför boxen när det kommer till nya lösningar.

Vanliga yrken inom branschen kan vara javautvecklare (eller Java-utvecklare som en del skriver), apputvecklare, Frontend utvecklare, backend utvecklare, utvecklare, Interaktionsdesigner, DevOps, mjukvarutvecklare, fullstack utvecklare och PHP utvecklare.

Olika roller och teknologi inom webbutveckling
Som webbutvecklare kan det vara ditt jobb att ta fram smarta och användarvänliga webbsidor. Beroende på arbetsplats och företag kan du då få arbeta med olika typer av webbrelaterad teknologi, t.ex. HTML5, CSS, Javascript, jQuery, PHP, MySQL, C#, Java, .Net, Golang och REST – för att nämna några exempel. Teknikerna, språken och verktygen varierar en del mellan olika arbetsgivare – så för dig med en stor bredd ökar möjligheterna till en anställning som passar dig.

En del systemutvecklare för webb kan hitta jobb på en webbyrå, medan många andra arbetar på företag som levererar affärssystem och andra webbapplikationer, liksom inhouse på ett företag med större systempark. Dina arbetsuppgifter kan också variera, från att jobba med hela leveranskedjan från kravhantering till design, programmering och test. Eller ha ansvar för systemunderhållet av befintliga applikationer.

Skillnaden på utveckling inom fronend, backend och full stack
Inom webbutveckling brukar man även skilja på utvecklare inom frontend, backend och fullstack. Lite förenklat utmärks en frontend utvecklare av att man jobbar med visuell webbutveckling. När någon besöker en webbsida så är det frontend-utvecklarens jobb användaren ser och interagerar med först. Mer design och användarfunktion i fokus helt enkelt.

En backend utvecklare i sin tur arbetar med webbutveckling, precis som det låter, från andra hållet. Det betyder att man utvecklar de underliggande koderna och systemet som inte direkt syns för användaren. Många som rekryterar inom ITsöker inte efter en backend-utvecklare utan oftare hittar du som vill jobba inom IT annonser som efterfrågar en PHP-utvecklare eller Utvecklare inom Python. Programmeringsspråket är nämligen det som styr dina chanser till jobb.

För dig som har erfarenhet av både frontend-utveckling och utveckling inom backend finns det möjlighet att söka jobb som fullstack utvecklare. Då får du använda dina breda skills inom webbutveckling, kanske genom att koda på bägge håll. Men oftast tar du en större del i ena änden men använder din kompetens för att se helheten. Du kan exempelvis få ta större ansvar i olika webbprojekt, exempelvis som projektledare.

IT-specialist, produktägare och tjänsteägare
Som tjänsteägare eller produktägare är du en typ av produktspecialist inom ett IT-system eller app. Du har då ansvar för att antingen ta fram och utveckla nya IT-lösningar, eller vidareutveckla en befintlig produkt eller IT-tjänst till en ny nivå. Här söker man ofta efter tidigare utvecklare med erfarenheter inom projektledning. Men det viktigaste är att du är en IT-specialist med stort intresse för produktutveckling. Det kräver kreativitet, men också struktur och kommunikativa egenskaper eftersom du ofta behöver ha kontakt med många olika personer och samla in data från flera håll. Med användaren i fokus föreslår du nya men realistiska lösningar för ledning och utvecklingsteamet.

Vad tjänar en programmerare eller systemutvecklare?
Programmerare och systemutvecklare anses vara bristyrken, dvs yrkesroller där arbetsmarknadens behov är större än vad det finns kvalificerade personer. Det har lett till att lönerna har ökat och enligt Unionens lönestatistik så är marknadslönen för en systemutvecklare år 2019 mellan 32 000 och 42 000 kronor per månad vid en lägre svårighetsnivå. Vid nästa svårighetsnivå ligger marknadslönen mellan 37 000 och 46 000 kronor och uppåt. Vid en högre svårighetsnivå ligger lönen mellan 43 000 och 55 000 kronor per månad. Har du en specialisering, en tyngre kompetens som fullstack utvecklare eller söker dig till en roll som produktägare kan du tjäna ännu mer. Vilken väg du än tar, fundera på om vill fokusera på ren teknik, maskineri, programvara eller användarvänligheten mellan mjukvaran och slutkunden. Lönen är så klart viktig, men för att bli en välavlönad IT-specialist är det helt avgörande att du är bra på och intresserad av det du gör.

Utbildning inom programmering
För att jobba som systemutvecklare eller liknande yrken krävs det oftast en högskoleutbildning med en stark datainriktning. Exempel på utbildningar kan vara att studera till systemvetare, datavetare eller civilingenjör med datainriktning. Men det finns många skolor och utbildningar att välja mellan. Det finns exempelvis utbildningar med datainriktning på yrkeshögskola.

För dig som nyligen har tagit en examen går det också att snabba på din IT-karriär genom att delta i ett traineeprogram. Som trainee får du en anställning som kombinerar arbetsuppgifter inom tech, med företagsspecifika utbildningar och projekt. Du får ofta möjlighet att rotera inom ett företag och få mer djupgående kompetens kring vilka karriärvägar som finns inom IT.

Det finns också accelerated learning program inom området för att möta den rådande kompetensbristen. Ett av dessa är Java4women som vi på TNG IT Digital startat. Här handlar det om att snabbutbilda javautvecklare. Läs mer om genvägar i karriären som du kan ta via TNG.

Är du intresserad av att jobba inom utveckling, programmering och IT? Skicka oss din spontanansökan eller titta om det finns några lediga jobb inom just utveckling och IT. Har vi ett matchande jobb så hör vi av oss. Vi har särskilt många IT-jobb i Skåne, såsom Malmö och Lund, men även i Örebro och Göteborg. Söker du jobb som utvecklare i Stockholm vill vi även tipsa dig om att kontakta TNG:s dotterbolag Ada Digital.

Efter du sökt jobbet så kan du logga in i TNG Talent Network och följa din ansökan och rekryterarens arbete i realtid. Välkommen!