TNG
Kompetensbrist skapar modiga chefer som börjar använda sig av accelererade learning programs för att hitta rätt kandidater och kompetens

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Trend: Kompetensbrist skapar modiga chefer

De hittar talanger med rätt potential

Idag råder det en allmän kandidat- och kompetensbrist och allt fler företag letar efter nya sätt att hitta kandidater. Det utmanar företagen och de som lyckas har modiga chefer som vågar prova nya vägar, som t.ex. accelererade learning programs, för att  hitta talanger de inte trodde fanns.

Kompetensbristen har lett till att företag t.ex. börjar släppa kraven på svenska språket, som egentligen inte behövs på många arbetsplatser – speciellt inte inom programmering och teknik. Och det är IT och tech som driver utvecklingen kring den här trenden.

Modiga chefer banar väg för innovation

De företag som lyckas har chefer som vågar utmana status quo på sin arbetsplats. Chefer som ser bortom det uppenbara och sätter potential framför ett traditionellt CV. Samtidigt som de utmanar organisationen vågar dessa chefer prova nya vägar. Det har gjort att accelererade learning programs dyker upp i allt större utsträckning – i nära samarbete med näringslivet. Här handlar det om att forma den kompetens som finns på arbetsmarknaden men som företag av olika anledningar har svårt att hitta.

Accelererade learning program med jämställdhetsfokus

Ett sådant exempel är jämställdhets- och IT-projektet Java4women, där vi på TNG snabbutbildade 20 arbetssökande kvinnor i java-programmering. De var i åldrarna 30–55 år, från elva olika nationaliteter (och vissa kunde inte prata svenska) och alla utvalda på vetenskapliga grunder. I projektet lade vi störst fokus på deras potential, förmåga att utbilda sig och motivationen att snabbt vidareutvecklas. Det visade sig vara ett lyckodrag eftersom majoriteten nu har fått jobb och ett fåtal avslutar sina praktikplatser. Nyckeln till framgången? Chefer som vågat gå utanför ramarna och anställa oprövade kort.

 

Fördomar vänds till förmågor

Andra företag vågar ännu mer. Och här handlar det om att inkludera människor som tidigare blivit exkluderade i rekryteringar.

Idag vet vi till exempel att vissa människor med autism är väldigt bra på att koda. Därför jobbar Microsoft aktivt med att hitta dessa talanger – och inte utifrån ett CSR-perspektiv, utan för att det skapar innovation. För nu har Microsoft en ny tillgång att välja ifrån, en talangpool proppad med förmågor som levererar över förväntan och bygger de framtida produkterna.

Kort sagt – det handlar om att se utanför boxen och förstå hur en persons kompetens kan anpassas till andra sammanhang.

Rekommenderat för dig