TNG
Anonym jobbansökan - fortfrande relativt ovanligt bland svenska arbetsgivare

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Anonym jobbansökan – endast möjligt hos 13 % av svenska arbetsgivare

Anonym jobbansökan – en utopi – men jobbsökare gillar dem

Ja, även om en majoritet av svenska chefer och HR-specialister ställer sig positiva till en fördomsfri rekryteringsmetod, är det endast 9 % som i dagsläget rekryterar fördomsfritt fullt ut. Framför allt är det få som erbjuder jobbsökare möjligheten att ansöka anonymt med dolt namn. Det visar research från TNG.

fördomsfri rekrytering rapport bildFördomsfri rekrytering är en rekryteringsmetod som blivit alltmer populär de senaste åren. Syftet är att skapa ett objektivt beslutsunderlag baserat på fakta och inte magkänsla under en rekrytering. Allt för att inte riskera att välja bort kompetenta jobbsökare baserat på kön, ålder, bakgrund eller namn.

För att få en aktuell bild av hur svenska företag och organisationer förhåller sig till fördomsfri rekrytering och mångfaldsfrågor genomförde TNG nyligen en undersökning med 1 000 chefer, VD:ar och HR-specialister inom ett brett spektrum av branscher. Resultatet presenteras i rapporten Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering i Sverige 2021.

Få jobbar fullt ut med fördomsfri rekrytering

Av rapporten framgår att få arbetsgivare erbjuder jobbsökare möjligheten att ansöka utan att riskera att väljas bort på grund av fördomar. Endast 9 % av de chefer och HR-specialister som deltog i enkäten uppgav att deras organisation har en helt fördomsfri rekryteringsprocess.

Visserligen svarar 85 % att man hos dem kan söka jobb utan foto. 57 % frågar inte efter ålder och 49 % kräver inget personligt brev. Däremot har endast 13 % en rekryteringsprocess där det är möjligt att ansöka anonymt, med dolt namn.

åsa edman källströmer profilbild VD TNGNågot som enligt Åsa Edman Källströmer, VD på TNG, sannolikt beror på att inarbetade arbetssätt ofta tar tid att ändra:

– Det är tydligt att det bland svenska arbetsgivare idag finns en stark vilja och ambition att rekrytera fördomsfritt. Vilket såklart är väldigt positivt. Däremot vet vi att det i praktiken kan ta tid att genomdriva den här typen av förändringar. Särskilt då HR ofta kan behöva godkännande från flera håll för att implementera nya fördomsfria moment, så som anonymiserade jobbansökningar.

Åsa fortsätter:

– Diskriminering i samband med rekrytering är något som tyvärr inte minskar. Enligt forskning från bland annat Lunds universitet är det fortfarande svårt för personer med utländska namn att bli bedömda efter sin kompetens. Därför valde vi på TNG redan 2017 att anonymisera namnet på jobbsökare i första urvalsfasen, samt stoppa möjligheten att bifoga bild till en ansökan. En utveckling vi ser att många jobbsökare idag uppskattar.

I research som vi själva gjort framkommer att 89 % av jobbsökare gärna söker jobb fördomsfritt. Och närmare hälften, 42 %, uppskattar att deras namn inledningsvis är dolt för den som tar emot jobbansökan.

Viktigt med rätt systemstöd för anonym jobbansökan

En chef som sett en positiv effekt av att erbjuda anonym jobbansökan är Patrik Reman, enhetschef för kompetensförsörjningsenheten i Gävle kommun:

– Jag tror att det är en väldigt bra grej med anonyma CV, det är så lätt att hamna i magkänsla annars. Man väljer namn man känner igen, man väljer det kön man kanske omedvetet tänkt sig i rollen och flera undersökningar har ju visat att vi har en tendens att välja inhemskt klingande namn framför utländska.

– Jag har själv testat att jobba med anonyma CV när vi presenterar slutkandidater till chefstjänster. En del tycker nog att det var lite ovant men det här kommer mer och mer. Och vi ser ju att vi får större mångfald i ålder, kön, etnicitet när vi jobbar så här. Vi får också en större bredd på utbildningsbakgrund.

Det berättar han för Chefstidningen, och betonar samtidigt att rätt systemstöd för att anonymisera jobbansökningar är en förutsättning för att lyckas:

– Kräver det att någon ska sitta och gå igenom och maskera alla namn tar det för mycket tid och då kommer det inte att göras. Så det är viktigt att kolla att man har systemstöd för detta.

Vill du läsa hela rapporten ”Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering i Sverige 2021? Ladda ner den här!

Rekommenderat för dig