TNG
8 steg för att knipa ditt drömjobb - TNG ger dig alla tips du behöver för att klara en rekryteringsprocess med stil och få ditt drömjobb!

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

8 steg för att knipa ditt drömjobb

Karriärtips: Så tar du dig genom en rekrytering med stil

Plötsligt bara dyker den upp – annonsen för ditt drömjobb. Nu gäller det att agera snabbt men smart så att du inte missar chansen! Vi på TNG hjälper dig checka av vad du behöver tänka på för att ta dig genom rekryteringsprocessen och kamma hem jobbet. Här är åtta konkreta tips!

Redo för nytt jobb? Sök idag!

1. Skicka in din ansökan på rätt sätt

Har företaget bett om CV eller ett arbetsprov? Ska du maila in ansökan eller är det formulär som gäller? Behöver du komplettera med några tester? Missa inte att ta reda på hur man vill ta emot din ansökan så du inte hamnar utanför urvalet för tjänsten.

2. Vänta inte till sista ansökningsdag

Är du rädd för att hamna underst i högen med ansökningar och väntar därför till sista minuten med att skicka in din ansökan? Då är det dags att tänka om! Idag är löpande urval vid rekrytering jättevanligt.

Ett löpande urval innebär att rekryteraren eller chefen går igenom ansökningarna allt eftersom de kommer in. I många fall bjuds relevanta sökande in till intervju redan under pågående ansökningsperiod. Har du otur fattar arbetsgivaren tycke för någon av dessa, och senare ansökningar faller i glömska.

3. Matcha jobbannonsen

Hur beskriver företaget sin drömkandidat? Skanna av jobbannonsen på nyckelord som uttrycker företagets behov. Se därefter till att det på din ansökan tydligt framgår hur du matchar vad de söker. Ju mer explicit du kan vara, desto bättre.

Sammanfatta gärna din kompetens med några rader om vad du kan överst på ditt CV, exempelvis vilka dina starkaste kunskapsområden och erfarenheter för jobbet är. Och se till att du använder samma uttryck och nyckelord som står i annonsen.

Läs även: Så skriver du ett CV som ger dig jobb

4. Berätta att det är ditt drömjobb

Innan du skickar in ansökan – dubbelkolla att det verkligen framgår att det här är ditt drömjobb! Du behöver inte nödvändigtvis använda ordet ”drömjobb”. Ofta är det mer lyckosamt att ge en tydlig beskrivning av varför du är intresserad av jobbet.

I din motivering är det bra om du kan koppla dina egna intressen, kunskaper och erfarenheter till tjänsten och företaget. Vad är det som tilltalar och på vilket sätt kan du bidra? Vad gör dig unik bland andra som skulle kunna söka samma jobb? Kan du svara på det, är hälften vunnet.

5. Var förberedd när du blir uppringd

Tips inför telefonintervjun

Så snart din ansökan är ivägskickad gäller det att ha koll på din inkorg och telefon. Rädd för okända telefonnummer? Nu är inte ett bra tillfälle. Ha mobilen nära tillhands och spela för säkerhets skull in en trevlig hälsningsfras på telefonsvararen.

Se också till att skriva ner vilken tjänst du har sökt och vad företaget efterfrågade. Spara en kopia av annonsen och din egen ansökan, så att du snabbt kan plocka fram den när du blir uppringd för en telefonintervju.

Läs även: 5 typiska missar och tips på hur du lyckas i en telefonintervju

6. Synliggör din kompetens på intervjun

I den bästa av världar borde chefen enbart bry sig om din kompetens. Men så länge du blir intervjuad av en människa (och inte till exempel en rekryteringsrobot) är det bra att vara förberedd på – och ibland förekomma – eventuella fördomar.

Gör därför vad du kan för att chefen inte ska fokusera på fel saker. Ta ut tuggummit innan du går in, säkerställ att mobilen är i flygplansläge, lämna matchtröjan med ditt favoritlag hemma och försök att svara så konkret du kan på intervjufrågorna.

Det allra bästa är om du i förväg tränar på att besvara typiska intervjufrågor. Särskilt kompetensbaserade intervjufrågor är bra att ha övat på innan, eftersom dessa kräver att du ger exempel på erfarenheter och olika tillfällen dina egenskaper varit framträdande. Med träning kommer du känna dig lugnare och troligtvis ge bättre svar.

7. Var trevlig

Det kan låta banalt, men ibland är vi människor väldigt enkla. Även om det strular när du ska skicka in din ansökan eller om du fått ett arbetsprov som får dig att rynka pannan – låt inte det spilla över på din relation till arbetsgivaren. Be om hjälp och var konkret. Och alltid med en vänlig ton.

Har chefen inte ringt efter intervjun på utlovad tid? Det är lätt att bli frustrerad när det är ditt drömjobb som står på spel. Men genom att vara den större människan och behålla lugnet kan det vara just du som vinner deras förtroende. Ring istället tillbaka eller skicka ett mail. Du kan fråga hur långt de kommit i rekryteringen och ifall du på något sätt kan underlätta för att de ska kunna fatta ett beslut. Det är bara trevligt och visar att du fortfarande är intresserad.

8. Acceptera ett nej trots att det är ditt drömjobb

Va?! Den här artikeln skulle ju handla om hur du ska få ditt drömjobb och så ska du nu acceptera ett nej? Ja, precis så är det.

För om företaget har bestämt sig för att anställa någon annan är det svårt att ändra utfallet. Att i elfte timmen försöka framhäva erfarenheter som chefen kanske har missat, eller ifrågasätta deras beslut, hjälper sällan.

Genom att istället acceptera deras avslag (hur ont det än gör) och tacka för uppmärksamheten och all tid de lagt ner på dig, kan det faktiskt dyka upp ett nytt drömjobb!

Har du haft kontakt med en rekryterare på ett rekryteringsföretag har du nu verkligen guldläge att berätta om vilken typ av jobb du vill ha och vad det var som fick dig intresserad av den senaste tjänsten. Har du också direktkontakt med någon av företagets chefer – ett företag du kan tänka dig en framtid hos – så låt dem veta det ifall andra möjligheter dyker upp. Lycka till!

Tillhör du dem som ännu inte hittat drömjobbet? Ta det lugnt. Vi har massor av lediga jobb i hela Sverige!

Lyssna på TNG:s jobb- och karriärpodd Tack för din ansökan

Hur tänker en rekryterare?

Vill du veta mer om hur rekrytering fungerar och förstå hur rekryterarna tar beslut? Lyssna då på TNG:s jobbpodd ”Tack för din ansökan”. I podden får du veta alltifrån hur du ska klä dig till en intervju och hur du lämnar rätt referenser till hur du söker jobb fördomsfritt och rättvist.

Lyssna nu!

Rekommenderat för dig