TNG
Kaffekopp, block och penna är en bra start på att förbereda sig inför och lyckas på en anställningsintervju

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Lugna nerverna – lyckas på intervjun

Nervös? don’t be!

Du har nyligen blivit inbjuden på intervju för ett ledigt jobb. Det är så klart väldigt roligt men också ofta pirrigt och nervöst. En anställningsintervju innebär att du har en begränsad tid till att göra ett intryck och få fram din kompetens, vilket kan sätta press på dig som kandidat. Här tipsar vi hur du kan förbereda dig så att du lyckas. Även om du är nervös eller stressad inför jobbintervjun.

Först av allt: grattis! Du är inbjuden av en anledning. Rekryteraren eller chefen har hittat en träff mellan vad de söker för jobbet och din kompetens. Det betyder att du har potential och att de redan är nyfikna på att veta mer om dig. Nu handlar det om att förbereda ert kommande möte.

Alla lediga jobb hos TNG 

Förbered egna frågor

Ett tips för att lugna nerverna är att tänka på intervjun som en tvåvägs matchningsprocess. Rekryteraren eftersträvar nämligen den rätta matchningen för både jobbsökare och arbetsgivare. Att jobbet som du har sökt är rätt för dig, är lika viktigt som att du är rätt person för företaget.

Fundera därför över vad du vill få ut av nästa steg i ditt yrkesliv. Förbered egna frågor om tjänsten som du behöver få svar på för att veta om jobbet passar dig. Målet är att du direkt efter intervjun ska ha en känsla för om du vill bli erbjuden jobbet eller inte.

Läs även: 5 smarta frågor att ställa på din anställningsintervju

Spetsa dina argument

I samband med ansökan skickade du troligtvis in ett CV och/eller en motivering. Ta fram dessa dokument igen och läs igenom tillsammans med platsannonsen. Fundera på vad som är viktigt för tjänsten. Vilka egenskaper och kunskapsområden uppfattar du som avgörande för tjänsten? Och vilka erfarenheter har du som kan visa att du besitter de efterfrågade kompetenserna?

Försök komma på konkreta exempel när du uppvisat specifika kunskaper eller egenskaper, det kommer hjälpa dig extra mycket vid en kompetensbaserad intervju.

Genom att ännu en gång fundera på (och kanske skriva ner) dina argument kommer de finnas färskt i minnet, och det är troligare att du kommer minnas dem igen under intervjun – även om du är nervös. Generellt kan det vara bra att tänka igenom vilka frågor som du tror kan komma, och vad du ska svara för att ge en så bra bild av dig själv som möjligt. Öva gärna hemma, det kommer minska nervositeten.

Sätt en målbild

Kvinnor skakar hand på en anställningsintervjuDet kan låta lite flummigt men elitidrottare använder dagligen affirmationer och positiva målbilder för att lyckas med sina prestationer. Och du kan använda samma knep inför en anställningsintervju.

Föreställ dig ett positivt händelseförlopp där du ger en bild av ditt mål och hur du framgångsrikt tar dig igenom potentiella hinder. Se dig själv lyckas! Det kan hjälpa dig att hålla dig fokuserad och att gå in i mötet med rätt självförtroende. Upprepa denna inre bild för dig själv tills du med lugn kan se dig själv som anställd i din nya tjänst.

Rekryteraren är van

Slutligen. Kom ihåg att rekryteraren är van vid att träffa människor och vi vet hur nervositet påverkar i intervjusituationen. Ofta ger övning färdighet och förmågan att göra bra ifrån sig i en intervjusituation kan övas upp och påverkas av erfarenhet.

En rekryterare träffar hundratals kandidater på ett år. Är du nervös är du inte den förste, och inte heller den siste. Om du känner att stark nervositet påverkar din prestation kan du tala om det för oss. Vi hjälper gärna till att skapa ett samtalsklimat som underlättar för dig att berätta om din kompetens.

Vill du ha fler tips om jobbintervjun?

I TNGs jobbpodd ”Tack för din ansökan” delar våra rekryterare med sig av typiska ”Do’s and dont’s” i din jobbintervju. Här tar vi upp frågor som:

  • Vad är syftet med en jobbintervju?
  • Är det viktigt att rekryteraren ska tycka om personen som intervjuas?
  • Hur avgörs det om en kandidat inte passar in på det rekryterade företaget?
  • Vad ska du som kandidat inte göra under en anställningsintervju?

Rekommenderat för dig