TNG
Gruppintervju Jobbsökare TNG Råd Tips

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Tips inför din gruppintervju

Så förbereder du dig!

Är du inbjuden till en gruppintervju? Grattis! Det betyder att dina chanser att få jobbet precis har ökat. Här får du smarta tips och råd från vår rekryterare Lovisa om hur gruppintervjuer fungerar och vad du kan förbereda inför din första gruppintervju.

lovisa-wang-larsen-rekryterare-tng

Lovisa Wang-Larsen, rekryterare på TNG

I vissa rekryteringar väljer rekryteraren eller arbetsgivaren att intervjua flera sökande samtidigt. Vilket förändrar upplägget jämfört med en klassisk intervju. Istället för att alla frågor riktas till dig och du ofta har god tid på dig att berätta om din erfarenhet, ska nu ordet fördelas mellan alla kandidater på gruppintervjun.

På TNG använder vi gruppintervjuer vanligtvis när vi rekryterar till flera tjänster samtidigt på samma företag. Alltså att många ska anställas! Eller när antalet sökande är väldigt många och arbetsgivaren vill hinna träffa fler än ett litet urval. Det är även vanligare med gruppintervjuer för jobb inom kundservice, där social interaktion och samarbete är en stor del av arbetets vardag.

Nyfiken på fler jobb? Kolla här!

Gruppintervju – hur går det till?

En klassisk gruppintervju brukar bestå av fyra till tolv personer och pågå i ungefär en timme. Och ofta kan du förbereda dig redan på hemmaplan!

När du söker jobb via oss på TNG skickar vi alltid en instruktioner innan såsom tid, plats och eventuella förberedelser som du ska göra hemma. Vilket exempelvis kan vara en kort muntlig presentation av dig själv på ett par minuter.

Väl på plats så börjar gruppintervjun med att rekryteraren eller arbetsgivaren gör en presentation av jobbet och vad syftet är med gruppintervjun idag. Som deltagare kan du sedan få olika uppgifter och frågor. Ibland har vi och arbetsgivaren förberett ett antal utvalda frågor som är relevanta att djupdyka i för den aktuella tjänsten, som du kan få lite tid på dig att förbereda ett svar kring. Eller så är din gruppintervju mera av ett öppet samtal mellan deltagarna.

Likt en pinne vid lägerelden lämnar vi sedan över en stor del av ansvaret till dig och de andra deltagarna. Att ni ställer frågor till varandra och vi får möjlighet att flika in med följdfrågor.

Förhoppningsvis uppstår ett samtalande klimat där ni, förutom att resonera kring vad som är viktigt i jobbet, även får möjlighet att berätta och förklara era svar för varandra. Under tiden bedömer vi ditt och alla andra kandidaters sätt att vara i gruppen, hur ni lyssnar in, presenterar era tankar och agerar med varandra.

Läs även: 5 smarta frågor att ställa på din anställningsintervju

Vad tycker jobbsökarna?

Vi har nästan enbart fått positiv feedback från våra kandidater på TNG. De flesta tycker att det har varit roligt, avslappnande och nytänkande. Man tycker att intervjugruppen har varit lagom stor och att alla fått göra sig hörda. Trots att det är en intervju tillsammans med andra så får alla får sin egen tid och det brukar vara uppskattat att det blir mer ett samtal än en strikt intervju.

Det är långt ifrån alla rekryteringsprocesser som innehåller en gruppintervju. Men när vi bjuder in till dem på TNG, så är det efter att alla sökande genomfört arbetspsykologiska screeningtester och haft en första personlig intervju. Vilket innebär att du även kan känna dig trygg med att vi tycker att du är en bra kandidat för jobbet och vill ge dig chans att visa upp fler sidor av din kompetens!

3 snabba tips inför din gruppintervju!

  1. Var inte för fokuserad på dig själv
    Alla ska få besvara frågor och du är kallad på intervjun av en anledning. Så, istället för att fokusera på enbart dig själv, försök att lyssna och var lyhörd på dina gruppkompisar. Se dem inte som konkurrenter eftersom de faktisk kan vara dina framtida kollegor!
  2. Dela med dig av erfarenheter
    De bästa gruppintervjuerna har varit när kandidater delar med sig av sin tidigare erfarenhet. Därför är situationer (roliga/tråkiga/spännande) som du eller någon annan upplevt i sitt tidigare arbete ofta intressant. Och skapar ett klimat där fler vågar dela med sig, känner igen och öppnar upp sig.
  3. Var påläst och förberedd
    Som i alla intervjusituationer är det alltid bra att vara påläst om arbetsgivaren och förstå vad tjänsten innebär. Det är också bra att våga ställa frågor och öppna upp till diskussion. Försök vara dig själv, slappna av och förbered dig för en rolig och givande timme!

Vill du veta mer hur vi rekryterare tänker kring rekrytering?

Lyssna på vår jobbpodd. Här bjuder TNG:s rekryterare på tips och råd när du söker lediga jobb eller går i karriärtankar. På korta 10-minutersavsnitt hjälper vi dig med löneförhandling, klädsel inför intervju och mycket annat.

Läs även: 8 steg för att knipa ditt drömjobb

Rekommenderat för dig