Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
Så lyckas du bäst på en anställningsintervju
Rekryteraren tipsar: så lyckas du på din anställningsintervju!
Du har äntligen fått det där efterlängtade samtalet om ett jobb du sökt! Du är välkommen på intervju. Lyckorus! Spänning! Men också nervositet och tvivel. Vad ska jag säga, hur ska jag bete mig och hur ska jag övertyga dem om att jag är rätt person för jobbet?
Men var lugn. Med rätt förberedelser har du alla chanser att knipa jobbet. Här ger vi dig en rad konkreta tips på hur du bäst ska lyckas på din anställningsintervju.
Även om det inte finns ett vattentätt framgångsrecept för en lyckad anställningsintervju, så ökar du dina chanser markant genom att komma påläst och väl förberedd till mötet. Det konstaterar TNG:s rekryterare i Malmö, Rebecca Andersson, som dagligen möter och intervjuar kandidater för utlysta tjänster.
Allt handlar om att förmedla sina erfarenheter och förmågor på en relativt kort tid. Du får oftast bara en chans, så förbered dig och försök svara konkret på frågorna.
Ett bra första tips för att lyckas på din anställningsintervju är att läsa på om tjänsten du sökt och företaget i stort. Surfa runt på hemsidan. Googla på företaget och se vad som kommer upp. Då får du snabbt en bra bild över din potentiellt nya arbetsgivare.
Gå vidare till platsannonsen. En smart tumregel är att spara ner länken direkt så du har den lättillgänglig. Gå igenom annonsen och skriv gärna ner nyckelord för att få en tydlig bild av rollen och vilka kvalifikationer som efterfrågas. Använd sedan dina anteckningar som stöd under intervjun, så riskerar du inte att glömma något viktigt.
Tänk ut konkreta exempel från verkligheten
Förbered dig också på vanliga frågor som ofta kommer upp under jobbintervjuer. Det handlar till exempel om att kunna motivera varför du söker tjänsten och lyfta dina kompetenser kopplat till rollen och kravprofilen. Här är det bra att vara så konkret som möjligt och plocka exempel från verkligheten där dina styrkor kommer till sin rätt.
– Kandidater som har en förmåga att framhäva sina erfarenheter och förmågor genom att svara konkret på frågorna utmärker sig lite extra. Jag hade en intervju senast igår där en kandidat var väl förberedd för intervjun och ställde relevanta frågor om tjänsten. Kandidaten visade också på ett stort intresse för tjänsten. Det är guldstjärna i min bok, säger Rebecca.
Ställ relevanta frågor under intervjun
Kom också ihåg att det inte bara är rekryteraren som får ställa frågor under intervjun. Tvärtom. Här har du som jobbsökare en unik chans att få svar på alla dina frågor om jobbet och företaget. Det visar också på ett genuint intresse för tjänsten och att du är motiverad i ditt jobbsökande.
Lästips! 5 smarta frågor att ställa under en anställningsintervju
Tips inför en digital anställningsintervju
Är intervjun digital? Glöm inte bort att säkerställa att du har en bra uppkoppling för att slippa störande fördröjningar och dåligt ljud. Välj också en miljö där du kan sitta ostört och fokuserat. Helst med en neutral bakgrund alternativt en bakgrundsbild.
Lästips! 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju
Våga lyfta dig själv under mötet
Sist men inte minst, var snäll mot dig själv. En anställningsintervju är en pressad situation och intervjuaren har full förståelse för det. Allra helst om du faktiskt erkänner för hen att du är nervös. Inget fel med det.
Våga ta tillfället i akt och lyfta fram dig själv även om det känns svårt. Vad har du egentligen att förlora?
– Äg dina erfarenheter och dina förmågor! Det är du själv som sitter på informationen om vad just du är bra på, framhäv detta under intervjun, säger Rebecca Andersson.
Snabb checklista för en lyckad jobbintervju!
- Var påläst om företaget och rollen.
- Förbered frågor.
- Tänk igenom tidigare erfarenheter och exempel på situationer där du använt de kompetenser som lyfts fram i annonsen.
- Berätta om dina styrkor vs svagheter.
- Visa din motivation/intresse för tjänsten.
- Om du inte kommer på ett svar på en fråga – be om att få fundera en stund och återkomma till frågan senare.
- Är du nervös? Var inte rädd för att nämna detta för rekryteraren.
- Utifall intervjun är digital och du inte kan sitta ostört eller är sjuk. Boka om intervjun till ett bättre tillfälle, alternativt nämn för rekryteraren att det kan finnas störningsmoment i bakgrunden.
Poddtips för dig som söker jobb!
Vill du få ännu fler tips inför en kommande anställningsintervju? Lyssna på poddavsnittet Din jobbintervju – Do’s and dont’s från vår jobbpodd ”Tack för din ansökan”. Här får du pepp och inspiration direkt från våra proffsiga rekryterare.
Missa heller inte alla spännande lediga jobb som just nu finns på vår sajt. Du söker alltid fördomsfritt och utan personligt brev via oss på TNG.