Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
5 tips på hur du ska tolka annonsen för drömjobbet
Så dekrypterar du arbetsgivarnas önskelista i jobbannonsen
Att söka jobbet eller inte. Det är frågan. Särskilt svårt kan det vara när jobbannonsen mest liknar en orimligt lång önskelista med krav. Så hur ska du egentligen tänka? Räcker det att kunna checka av några meriter eller måste du uppfylla allihop? Vi på TNG hjälper dig tolka varje jobbannons så att du lyckas bättre när du söker jobb!
Nystart och nya möjligheter. Eller? Precis som vid nyår så är det efter sommaren rusning till jobbsajterna, men efter att ha skannat igenom några lediga jobb drabbas man lätt av hopplöshet. I annons efter annons radas långa önskelistor upp. Ofta tycks de innehålla fler krav än faktiska arbetsuppgifter. Hur tänker arbetsgivarna?
Att tolka jobbannonsen och veta vilka lediga jobb man egentligen borde söka är inte lätt. Du vill ju söka jobb som du har chans att få, kan trivas med i längden och som förhoppningsvis även ger rätt belöning i plånboken. Men att hitta jobb blir lättare om du vet vad du ska titta efter. Låt oss därför presentera fem tips på hur du ska läsa av en typisk platsannons, så att du kan gallra ut och söka jobben som passar dig bäst!
Skilj på skallkrav och meriterande i jobbannonsen
Först och främst – låt dig inte skrämmas av en lång önskelista! Ofta är det bara ett fåtal egenskaper eller meriter som är absoluta skallkrav. Det vill säga: avgörande för att du ska kunna utföra arbetsuppgifterna.
Utöver dessa skallkrav brukar företagen lista ett gäng kunskaper och förmågor som de klassar som bonus och extra meriterande. Här är det alltså inte lika viktigt att kunna checka av allihop. Få arbetsgivare räknar med att någon sökande ska ha full pott, utan dessa punkter ses mer som potentiella plus i kanten.
Få krav bjuder in många
Tänk på att en platsannons med få eller inga specifika krav ofta är en signal om att sökande med olika bakgrunder och erfarenheter är välkomna. Det inkluderar också dig som inte hunnit skaffa så mycket arbetslivserfarenhet.
Få krav kan också signalera en lägre ingångslön jämfört med om det för samma yrkesroll finns krav på både universitetsutbildning och arbetslivserfarenhet. Liksom att fler krav brukar betyda mer krävande arbetsuppgifter.
Utmana skallkraven!
Uppfyller du inte alla skallkrav till punkt och pricka i jobbannonsen? I många fall går det utmärkt att söka jobbet ändå. Uppfyller du exempelvis fyra av fem måsten kan det absolut vara värt att chansa och söka.
Lyft då gärna fram snarlika erfarenheter och på vilket sätt du kan kompensera det som saknas. Med en motivering om varför du tror att du har tillräckligt bra kompetens kan det ändå gå vägen!
Kanske visar det sig att du faktiskt är bäst meriterad av alla sökande – eller ännu bättre – den enda som sökt? När ingen annan kandidat kan uppfylla hela önskelistan blev plötsligt jobbet ditt. Vilken tur att du vågade chansa!
Läs mellan raderna
Ett vanligt misstag är att man bara letar efter drömjobbet. Då är det lätt att missa andra chanser till en bra karriär. Försök därför att också leta efter jobb där arbetsuppgifterna låter intressanta, snarare än att fästa vikt vid vad företaget eller rollen heter.
Kom också ihåg att i de allra flesta tjänstemannayrken kan du utvecklas successivt med din roll – både forma och formas. Efterhand kan nya uppgifter dyka upp, du lär dig mer och breddar din kunskapsbas. Vilket i sin tur kan öppna dörrar i karriären.
Så var inte för alltför kräsen när du väljer vilka jobb du ska söka och våga utmana dig själv ibland. Det är inte alla möjligheter i ett jobb som syns i jobbannonsen.
Sök utan personligt brev
Tiderna förändras och idag finns fler chanser än någonsin att visa din lämplighet för ett jobb. Traditionella söksätt som CV och personligt brev utmanas idag av arbetsprov, urvalsfrågor, case och tester.
Kompetens- och personlighetstester ger dig exempelvis chans att visa kunskaper och förmågor som inte syns i ett CV. Ett CV är trots allt är en lång lista på vad du gjort, och säger inte så mycket om vad du kan göra framöver. Eller vilken potential du har.
Men ett företag som utannonserar ett ledigt jobb letar ofta efter något typ av kvitto på vilken sökande man ska satsa på. Så om du erbjuds att göra tester – istället för eller utöver ditt CV – bör du absolut tacka ja! Det ger dig nämligen chans att visa vad du går för även om du kanske inte gjort exakt samma arbetsuppgifter tidigare.
Källa: TNG:s jobbpodd ”Tack för din ansökan”, avsnitt: Platsannonsen – en lång önskelista
Redo att skanna av några jobbannonser, både med och utan krav?
Vill du ställa egna krav på arbetsgivaren?
Arbetsgivare är som sagt ofta duktiga på att ställa krav på sina kandidater. Men med en god arbetsmarknad höjs din status som jobbsökare. Så varför inte ha egna krav på arbetsgivaren? En rekrytering handlar trots allt om att ni är två som ska välja varandra – inte sant?
Läs vår artikel och ta del av tips på hur du kan och ska våga ställa krav!