Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
Våga ställa krav när du söker nytt jobb
Rimliga krav att lyfta fram till en potentiell arbetsgivare
Vilka krav och önskemål är egentligen okej att lyfta fram när du är aktuell för ett jobb? Balansgången mellan att ”sälja in” sin profil och samtidigt undersöka hur bra jobbet passar dig och din situation kan många gånger kännas svår. För hur uttrycker du på ett smidigt sätt eventuella förväntningar på en framtida arbetsgivare? TNG hjälper dig att våga ställa krav under en rekrytering.
Arbetsgivare är ofta duktiga på att ställa krav på sina kandidater. Redan i jobbannonsen presenterar de en önskelista på kompetens, erfarenheter, egenskaper och andra meriter som krävs för att få jobbet.
Men med en god arbetsmarknad höjs jobbsökarens status. Så varför inte ha egna krav på arbetsgivaren? En rekrytering handlar trots allt om att ni är två som ska välja varandra – inte sant? Och för oss på TNG som brinner för fördomsfri rekrytering så är transparens och en rättvis process extra viktig. Lika villkor helt enkelt.
Krav du ska ställa under en rekrytering
- Återkoppling på att din ansökan kommit fram.
- Tydlighet gällande vilken kompetens som behövs för att kunna få jobbet.
- Neutral och rättvis bedömning av din ansökan.
- Besked när din ansökan inte längre är aktuell.
- Professionellt bemötande och inga frågor som inte är relevanta för jobbet.
- Information om anställningsvillkor såsom anställningsform, kollektivavtal och arbetstider.
- Att få ett bra beslutsunderlag om vad jobbet innebär innan du tackar ja.
Ta upp dina krav vid rätt tillfälle
En av de mest frustrerande situationerna för en rekryterare eller chef är när slutkandidaten vid sittande bord för kontaktskrivning plötsligt visar upp en ny sida. Ett anställningserbjudande baseras på intryck som skapats under rekryteringsprocessen och överraskningar som avviker kan vara förödande för bägge parter.
Det är därför viktigt att du inte undanhåller avgörande information längs med vägen och i sista stund häver ur dig alla önskemål och krav under en rekrytering. Risken är då nämligen stor att det inte blir någon anställning överhuvudtaget.
Utmaningen för många är tidpunkten – när är det lämpligt att uttrycka önskemål om jobbet? Det korta svaret är att det beror på hur ditt krav ser ut.
Undvik krav i ditt CV
Har du ett krav som är oförhandlingsbart är det lika bra att lägga korten på bordet redan vid första kontakten. Mest för att du själv ska slippa ödsla tid på ett jobb du aldrig kan tacka ja till. Handlar det istället om förhoppningar och förväntningar så går det bra att ta upp detta som frågor under en intervju.
Men undvik att skriva ner dina krav i text på exempelvis ditt CV. Då kommer din ansökan sannolikt att gallras bort till förmån för en sökande som uppfattas som mer smidig.
Läs även: Så skriver du ett CV som ger dig jobb
Anställningsintervjun är till för er båda
En bra jobbintervju är ett ömsesidigt möte där du får lära känna företaget och eventuellt din framtida chef och kollegor, samtidigt som de får ett personligt intryck av dig och din kompetens. Det är ofta efter det här mötet som chefen bestämmer sig för vem de vill anställa. Och det är även här du som jobbsökare bestämmer dig för om jobbet är intressant på riktigt.
Anställningsintervju är därför ett perfekt tillfälle för dig att ta reda på mer om jobbet. Hur flexibla är arbetstiderna? Kommer du jobba på kontoret eller hemifrån – eller erbjuder arbetsgivaren en hybrid-lösning? Hur tycker din närmaste chef att arbetsuppgifterna ska prioriteras? Genom att vara nyfiken kan du få svar på dina frågor utan att behöva uttrycka ett enda krav.
Läs även: 5 smarta frågor att ställa på din anställningsintervju
Så får du igenom dina krav under en rekrytering
Men ibland går inte samtalet i den riktning du hoppas på och då kan du behöva ta upp dina krav själv. Ett bra trick är att då formulera dina krav som önskemål.
Låt oss säga att du har en inbokad semester inte långt efter som tjänstens förväntade startdatum. Och egentligen finns det inte på kartan att du skulle boka om resan. Ditt resesällskap har redan tagit ledigt och allting är betalt. Även om det är så att du – om du tvingas välja – hellre reser iväg än tackar ja till jobbet, så behöver du inte beskriva det så för chefen.
Istället är det bättre att du nämner att du faktiskt har en inplanerad semester sedan tidigare och undrar om det kan vara ett hinder för att få jobbet. Var tydlig med att du gärna vill ha jobbet och att du hoppas att det är möjligt att hitta en lösning där introduktionen inte blir lidande av resan. Kanske kan du istället börja jobbet lite tidigare eller ta med någon manual som reselektyr? Du själv sätter förväntningarna. Men vad du än gör – ställ inget ultimatum. Helt enkelt eftersom det inte är något bra sätt att starta en relation på.
Formulera dig smart
Andra rimliga krav, såsom förväntningar på personlig återkoppling efter intervju, kan också formuleras smart genom att fråga när du kan förvänta dig att höra ifrån chefen eller rekryteraren igen. Med ödmjuk framtoning upplever rekryteraren att du tar ansvar för dina funderingar och det är troligare att hen också kan hjälpa dig att uppfylla förväntningarna.
Källa: TNG:s jobb- och karriärpodd ”Tack för din ansökan”
På TNG söker du jobb fördomsfritt!
Rekryterarna på TNG fokuserar på din potential, motivation och kompetens när du söker jobb. Inte på din bakgrund, ålder eller CV-historik. Med hjälp av moderna verktyg arbetar vi metodiskt och objektivt för att kunna vara mänskliga och personliga i mötet.
Vill du se hur det går till i praktiken? Sök ett av våra lediga jobb.