Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
Är projektledare 2.0 vår nya Superworker?
Framtidens nyckelkompetenser inom projektledning
I en värld präglad av digital transformation och snabb teknikutveckling ställs allt högre krav på projektledare. Arbetsgivare söker projektledare 2.0 – ledare som snabbt anpassar sig, löser komplexa problem och driver innovation som verkliga superhjältar. Men är dessa superhjältar verkligen möjliga att hitta, eller är de bara en filmfantasi? Kanske är det en spegelbild av den nya AI-erans projektledare.
Enligt den välkände HR-analytikern Josh Bersin kommer vi att få se framväxten av det han kallar ”Superworkers” eller ”Superarbetaren” på svenska. En medarbetare som verkligen har anammat AI. Hen har tränat upp sina egna AI-agenter som inte bara ökar produktiviteten och levererar snabbare resultat, utan också optimerar användningen av AI både för egen del och för sin arbetsgivare. Samma trend syns även inom projektledning. Här pratas det om en än mer anpassningsbar projektledare, som har lika goda relationer med sina kollegor som med sina AI-verktyg och agenter.
Men vilka kompetenser kommer arbetsgivare efterfråga de kommande åren, när förändring är den enda konstanta faktorn? Är det kanske början på en era av superprojektledare eller projektledare 2.0? TNG Lead har spanat och här lyfter vi fram de nyckelkompetenser som det pratas om mest.
Mjuka skills
- Anpassningsförmåga och flexibilitet: Projektledare måste vara redo att snabbt justera och ändra planer i olika projektmiljöer. Att kommunikativt få med sig teamet och arbeta efter agila metoder kommer hjälpa projektledare att lyckas driva ett iterativt arbete med kontinuerliga förbättringar.
- Emotionell intelligens (EI) och empati: Effektiv projektledning kräver förmågan att bygga ett projektteam där alla känner sig inkluderande och trygga med att kommunicera och dela tankar. Det handlar om att förstå varje individ, deras utmaningar och samtidigt skapa en arbetsmiljö som bygger på psykologisk trygghet.
- Kritiskt tänkande och problemlösning: Här handlar det om att kunna analysera problem utifrån flera perspektiv och utforma lösningar som alla kan förstå, gärna med bas i avancerade data.
- Samarbete och teamledning: Med allt fler distans- och hybridteam är behovet av samarbetsförmåga större än någonsin. Här måste en projektledare både kunna bygga en hybridkultur och kommunicera i olika digitala kanaler, samtidigt som det ska fungera med teamet som är på kontoret.
Tekniska skills
- Dataanalys: Projektledare måste vara bekväma och kunniga på att analysera data för att få insikter om prestanda och göra justeringar. Rätt analysverktyg är A och O.
- Digital kompetens och snabb förståelse för ny teknik: Skicklighet med digitala verktyg, särskilt projekthanteringssystem och samarbetsplattformar, är avgörande. Hen ska också vara snabb på att sätta sig in i ny AI-teknik, maskininlärning och annan teknik som är viktig för att skapa hög effektivitet.
- Integrering av AI- och etikkompetensen: Framtidens projektledare förstår hur man effektivt integrerar AI i alla projektfaser och flöden. Och samtidigt ställs ökade krav på att en projektledare tar etiskt och socialt ansvar. Projekt granskas i allt högre grad för deras sociala och miljömässiga påverkan. Projektledare måste vara medvetna om bästa praxis för hållbarhet och etisk projektgenomförande och vara en etisk kompass för hela projektteamet.
Ledarskap
- Självledarskap och time management: Effektiv projektledning kräver förmåga att hantera deadlines. Projektledare måste hantera sina egna uppgifter samtidigt som de koordinerar och följer upp övriga aktiviteter som teamet arbetar med. teammedlemmarnas arbetsflöden, ofta över flera tidszoner. Här är nyckelordet effektivitet och förmåga att prioritera.
- Resiliens: Förmågan att navigera en osäker omvärld och hela tiden vara motståndskraftig när det blåser. Att regelbundet reflektera över tidigare projektutmaningar och hur de övervanns bidrar också till att bygga motståndskraft.
- Tvärfunktionell kompetens: Eftersom projekt blir mer komplexa, är projektledare med tvärfunktionell kunskap bättre rustade att koordinera projektet mellan olika avdelningar. Denna förmåga underlättar smidigare övergångar mellan projektfaser och hjälper till att koordinera team mot gemensamma mål. Men också de Ai-agenter som ska samarbeta i projekt.
- Change management: Framtidens projektledare måste vara skicklig på att leda sitt projektteam genom organisatoriska förändringar. Detta kan innebära större kommunikationsstrategier, stora processförändringar eller förändringsinsatser i mindre skala.
- Leda det livslånga lärandet: Kontinuerlig kompetensutveckling. Varje dag. Varje vecka. Varje månad. Det handlar om att lärandet blir en karriärresurs. Och projektledaren sätter personliga lärandemål och schemalägga regelbunden kompetensutveckling. Ledd av sig själv. För sig själv.
Finns projektledare 2.0?
Att hitta projektledare som matchar den långa önskelistan är en utmaning. Det krävs verktyg och tester som kan säkerställa både kvalitet och framtidssäkring av de här ledarna. Verktyg som kan mäta och bedöma soft skills såsom anpassningsförmåga, självledarskap, resiliens, digital kompetens och problemlösning, samt bedöma deras förmåga att hantera förändringar och leda team.
Men det går. Det gör vi på TNG Lead varje dag. Det krävs erfarna rekryterare som anpassar rekryteringsprocessen för framtiden och mäter den kompetens som behövs för att driva framgångsrika projekt i en snabbt föränderlig miljö. Här handlar det också om att utmana status quo och visa att oväntade kandidater kan vara rätt val – även om de inte alltid uppfyller de formella kompetenskraven på papper, eller kommer från samma bransch som företaget. Det handlar om att undvika att rekrytera kopior av tidigare medarbetare, som kanske inte längre lever upp till de krav företag ställer när de går in i AI-eran.
Att inte våga tänka nytt i de här sammanhangen innebär att många företag går miste om nya perspektiv och möjligheter, eftersom de inte är beredda att öppna upp för nya sätt att tänka. Och framför allt: tillväxt och innovationskraft kommer att minska, något svenska arbetsgivare inte har råd med idag.
För de som vågar, finns det Superworkers att hitta. Är du redo?