TNG
Framtidens industri: Vad krävs för att svenska företag ska leda utvecklingen?

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Framtidens industri: Innovation, teknikskifte och kompetensbrist

Vad krävs för att svenska företag ska leda utvecklingen?

Teknologisk innovation, grön omställning och digitalisering omformar svensk industri i snabb takt. Nya möjligheter växer fram – men kompetensbristen hotar att bromsa utvecklingen. Hur kan Sveriges teknikföretag säkra rätt kompetens och behålla sin konkurrenskraft? TNG Tech sammanfattar utmaningarna och strategierna för att möta framtidens behov.

Rapporten "EU competitiveness: Looking ahead "presenterar strategier för att stärka EU:s globala position.

Svensk industri befinner sig i en tid av snabb omvandling. Lågkonjunktur, geopolitiska spänningar och teknologiska genombrott driver fram ett nytt landskap där företag måste anpassa sig i rekordfart. Samtidigt skärps kraven på hållbarhet, och globala handelsmönster förändras.

För att behålla sin position i den internationella konkurrensen behöver Sverige – och EU – inte bara följa med i utvecklingen, utan också våga leda den. Frågan är hur vi tar oss dit.

En som tror sig ha lösningen är Mario Draghi, tidigare ordförande för Europeiska centralbanken (ECB). I rapporten EU competitiveness: Looking ahead presenterar han strategier för att stärka EU:s globala position genom innovation, investeringar och hållbar ekonomisk omställning. Förslagen har fått blandade reaktioner, där vissa ser potentialen för ökad konkurrenskraft medan andra oroar sig för avregleringens effekter på miljö och samhälle.

Nyckelområden för industrins framtida kompetensbehov

De områden i Mario Draghis rapport som är mest aktuella utifrån ett kompetensperspektiv är:

  1. Innovation och ny teknik
    EU halkar efter USA och Kina när det gäller disruptiv innovation. Mario Draghi föreslår ökade investeringar i forskning, särskilt inom områden som artificiell intelligens, kvantteknologi, robotik och bioteknik. För Sverige, som är på väg att bli en ledande aktör inom Deeptech, finns här en enorm potential att ta täten.
  2. Kompetensutveckling
    Anpassning av utbildningssystemet till arbetsmarknadens behov är avgörande. EU:s planer på gemensamma certifieringssystem och utvecklingsprogram kan hjälpa svenska företag att attrahera och behålla talanger. Detta kräver samverkan mellan näringsliv och utbildningsinstitutioner.
  3. Grön omställning
    Hållbarhet är inte bara en utmaning utan också en tillväxtmöjlighet. Investeringar i förnybar energi och cirkulär ekonomi kan hjälpa svenska företag att både möta klimatmålen och stärka sin konkurrenskraft. Något som ökar efterfrågan på grön kompetens och skapar nya gröna jobb.

Svårare att hitta rätt kompetens

Rapport från Industrirådet: Industrins kompetensbehov 2024–2027

För att uppnå ovan finns en avgörande faktor som kan bli en bromskloss för svensk industri: bristen på rätt kompetens. Detta lyfter bland annat Industrirådet i rapporten ”Industrins kompetensbehov 2024–2027” och fastslår att kompetensbristen är ett av de största hoten mot svensk industris tillväxt. Det är svårt att hitta kompetens – och det har blivit svårare.

  • 300 000 nya medarbetare behövs inom industrin fram till 2027
  • 72 % av företagen har redan idag svårt att hitta rätt kompetens
  • 57 % av industriföretagen planerar att öka sin personalstyrka inom de kommande tre åren
  • På längre sikt (4–6 år) ser företagen fortsatt rekryteringsbehov, men osäkerheten ökar

Så vilka yrken är mest påverkade?

Kompetensbristen slår särskilt hårt inom vissa yrkesgrupper, enligt Industrirådets rapport. Störst behov finns av montörer, processoperatörer och mjukvaru- och systemutvecklare. Det finns också en hög efterfrågan på ingenjörer inom konstruktion, produktion och forskning och utveckling. Samtidigt visar rapporten en stor diskrepans mellan utbud och efterfrågan. Ett exempel är att det efterfrågas 18 000 processoperatörer fram till 2027, men bara 1 500 förväntas utbildas under samma period.  

Lågkonjunkturen påverkar också industrin, men skapar samtidigt incitament för företag att investera i automation och digitalisering för att öka effektiviteten. Det, tillsammans med den pågående omstrukturering av globala leverantörskedjor, gör att efterfrågan på kompetenser inom projektledning, automation, produktionsledning och ledarskap och stigit.   

Här handlar det om både hårda och mjuka kompetenser för att snabbt anpassa sig till digitalisering, automatisering och hållbarhetskrav.   

Mjuka och hårda skills avgörande framåt

De mest kritiska färdigheterna är:

  1. Systemtänkande och tvärvetenskaplig förmåga
  2. Projektledning i komplexa tekniska miljöer
  3. Elektrifiering och batteriteknik
  4. Kompetens inom cirkulär ekonomi och resurseffektivitet
  5. Kunskap inom avancerad robotik och cobots
  6. Kompetens inom kvantteknologi och digital tvilling-teknologi
  7. Kunskap om regelverk och standarder för ny teknik

Pär Johansson, TNG Tech: ”Innovativ kompetensförsörjning kräver mod och samarbete” 

Pär Johansson
Pär Johansson, regionchef
och produktägare TNG Tech

TNG Tech, specialister på datadriven ingenjörs- och teknikrekrytering, har dagligen kontakt med arbetsgivare i hela Sverige som befinner sig mitt uppe i den pågående omställningen. Här finns många exempel på framåtanda och driv, samtidigt som utmaningarna är flera, menar produktägare Pär Johansson:

– De snabba förändringarna tvingar arbetsgivare att tänka om kring kompetensförsörjning. Det handlar om att skapa flexibla lösningar där företag snabbt kan skala upp eller ner sin arbetsstyrka beroende på projekt och marknadsbehov.

– För att möta utmaningarna måste företag också våga rekrytera på nya sätt – från andra branscher, genom alternativa utbildningsvägar, eller genom att prioritera överförbara mjuka färdigheter snarare än snäva yrkestitlar. Den snabba tekniska utvecklingen och det ökade behovet av innovativt ledarskap kräver ett mer datadrivet och flexibelt arbetssätt.

Tre strategier för att säkra rätt kompetens

Så vad ska företag tänka på framåt? Pär bjuder på sina bästa tips:   

  1. Satsa på ledarskapet
    Ett framgångsrikt teknikföretag behöver starka ledare som kan navigera i förändring. Rekrytera och hyr in projektledare och chefer med erfarenhet av förändringsledning, digital transformation och teknologidrivna projekt.
  2. Prioritera soft skills
    Teknisk expertis är avgörande, men lika viktigt är förmågan att arbeta i tvärfunktionella team. Kommunikation, flexibilitet och förändringsledning blir alltmer affärskritiskt. Future of Jobs Report 2025 visar att just dessa färdigheter kommer att vara avgörande i den digitala tidsåldern.
  3. Bygg en långsiktig kompetensstrategi
    Företag måste arbeta proaktivt med upskilling och reskilling av befintlig personal. Interimslösningar kan täcka akuta behov, men det är den långsiktiga kompetensutvecklingen som säkrar företagets konkurrenskraft. En kompetensinventering av team och framtida behov blir affärskritiskt för att hålla jämna steg med teknikutvecklingen, driva innovation och ligga steget före konkurrenterna.
Teknikrekrytering: Rekrytera och hyr kvalitetssäkrade inköpare, ingenjörer och tekniker vetenskapligt med TNG Tech

Behöver du stöd längs vägen? Hör av dig!

På TNG Tech hjälper vi företag i hela Sverige att rekrytera och hyra in ingenjörer och tekniker inom Engineering, Supply Chain Management och Production. Med mätbara urvalsmetoder kvalitetssäkrar vi effektivt alla sökandes kompetens, identifierar soft skills och bidrar till att bygga starka team för dagens och morgondagens utmaningar.

Vill du veta mer om hur vi kan stötta din verksamhet? Hör av dig så tar vi en dialog om era kompetensbehov framåt!

Kontakta TNG Tech

Rekommenderat för dig