TNG
Vetenskap framför magkänsla - rekryteringstrend från TNG

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Trend: Vetenskap framför magkänsla

Teknikrekryterare sätter fakta främst

Teknikrekrytering fortsätter att vara en stor utmaning för alla i branschen. Allt fler jobbar med att ta fram mångfaldsprogram och i USA lägger man årligen ner miljoner efter miljoner på STEM-program, men inget fungerar. Kvinnor och minoriteter överger teknikyrket i allt större utsträckning samtidigt som arbetsgivarna skriker efter arbetskraft.

Eller gör de det? Vad är det egentligen som händer? Är det kanske så att företag fortsätter att leta på samma gamla invanda sätt och inte lyckas locka nya kandidater utanför de ”klassiska” nätverken som blir allt mindre? Faktum är att oavsett mångfaldsprogram så har de svårt att lyckas därför att de inte har förändrat sin process för att locka kandidater. Den ser likadan ut som den alltid har gjort. Allt fler pratar om att ”Diversity is Broken” och att nya grepp måste till. Företag kan inte fortsätta som tidigare när de letar och väljer kandidater. Det är dags att se bortom magkänslan.

Urvalsprocess vad fungerar bäst i rekryteringFakta före magkänsla

För att hitta nya vägar låter allt fler företag vetenskapliga fakta utgöra grunden för sin rekrytering. Som till exempel en studie av Schmidt från 2012 – en metadatastudie med underlag från närmare hundra år – som visar vad som har högst validitet för att kunna förutspå en framtida arbetsprestation hos en jobbsökare.

Enligt studien är begåvningstest i kombination med strukturerade och ostrukturerade intervjuer det som ger bäst effekt. Studien visar också att de traditionella metoderna har mycket lägre chanser att förutspå framtida resultat. CV och information om till exempel utbildning, arbetslivserfarenhet och intressen säger helt enkelt inte så mycket om en persons framtida arbetsprestation. Och att utgå från fakta istället för magkänsla blir allt viktigare. 

Vetenskaplig rekrytering kommer starkt

Spotify bloggade nyligen om vetenskaplig rekrytering. Och när TNG lanserade vårt nya affärsområde TNG Tech utgick vi helt och hållet från vetenskapen. Och dialog inom ämnet fortsätter.

Rekommenderat för dig