Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
Så utmanar Gen Z och nya ”Lazy girl job”-trenden dig som chef
Nya gen z-trenden ställer högre Krav på work-life balance och lön
Chef, har du utmaningar med att attrahera och behålla medarbetare i Generation Z som nu kliver in på arbetsmarknaden? Lugn, du är inte ensam. Dessutom har den kontroversiella trenden ”Lazy girl jobs” fått ordentlig snurr i sociala medier. Något som kan kopplas till Gen Z och ett nytt mindset på karriär och arbete. Har du koll?
I slutet av maj i år publicerar 26-åriga Gabrielle Judge, Content creator från Colorado, en video på TikTok där hon pratar om det hon själv kallar för ”Lazy girl jobs”. Ett begrepp som syftar på ett jobb med låg stressnivå, bra work-life balance, möjlighet till remote- eller hybridarbete och som dessutom genererar en bra månadslön.
Klippet blir snabbt viralt med 350 000 likes och över 17 miljoner visningar. Samtidigt lägger fler och fler, främst unga kvinnor, ut videos där de berättar om sina ”Lazy girl jobs”. En ny rörelse tar fart. En rörelse som symboliserar nya förväntningar och prioriteringar i den nya generationen på arbetsmarknaden.
Vad är ett ”Lazy girl job”?
Upphovskvinnan till begreppet, Gabrielle Judge, menar att ”Lazy girl jobs” inte nödvändigtvis handlar om att vara lat, som namnet antyder. Snarare handlar det om att värdesätta och prioritera en bra balans mellan jobb och privatliv.
Det är svårt att generalisera kring exakt vad ett typiskt lazy girl-jobb innefattar. Dock lyfter Gabrielle Judge fyra generella kriterier:
- Bra balans mellan jobb och fritid
- Känsla av säkerhet (utan långa skift, långa pendlingsavstånd eller farliga arbetsförhållanden)
- Möjlighet till remote- och hybridarbete
- Bra lön
@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound – Gabrielle👸🏻
Koppling mellan Gen Z och ”Lazy girl jobs”
Flera karriärexperter kopplar ihop det nya Lazy girl job-fenomenet med både quiet quitting och de utmaningar som uppstår när nya generationer träder in på arbetsmarknaden.
Millennials har till exempel sedan länge förespråkat och efterfrågat bra work-life balance. När nu Gen Z, personer födda 1995–2003, tar över stafettpinnen blir det än mer tydligt att anställdas krav är under ständig förändring.
Gen Z beräknas utgöra 27 % av den globala arbetskraften 2025. Många pekar också ut generationen som den mest krävande. Något som kan få betydande konsekvenser för arbetsgivare som inte lyssnar in deras önskemål och förväntningar.
”Anpassa dig efter Gen Z – annars byter de jobb” skriver bland annat Tidningen Chef. ”Arbetsplatsen måste anpassa sig efter Generation Z” är en annan rubrik signerad VDtidningen.
Gen Z vill må bra på jobbet
En ny undersökning från livsmedelsföretaget Compass Group visar att Gen Z är den generation som värdesätter välbefinnande och förmåner allra mest.
I undersökningen uppger hela 61 % av de tillfrågade i Gen Z att de granskar personalförmåner än mer noggrant nu än före pandemin. Det går att jämföra med 42 % bland anställda i stort.
Intressant är också att hela 47 % av Gen Z säger sig vara mer villiga nu än före pandemin att byta jobb om de inte trivs. Samma siffra bland anställda i stort låg på endast 24 %.
Väckarklocka för företag som vill ligga i framkant
Lazy girl job”-trenden spås få än mer draghjälp av Gen Z, då trenden utmanar flertalet traditionella föreställningar kring vad ett jobb ska innebära.
I grunden handlar det om att ta kontroll över sitt arbetsliv och få en bra balans mellan jobb och fritid. Vilket tilltalar Gen Z.
Gabrielle Judge fick själv idén då hon i rollen som konsult jobbade konstant övertid och tillbringade 50–60 timmar på jobbet. Något som äventyrade både hennes mentala och fysiska hälsa.
I sina kanaler lyfter hon bland annat att utbrändhet och ohälsa inte ska vara synonymt med ett jobb. Särskilt inte i en tid där pandemin har öppnat upp för remote- och hybridarbete på många arbetsplatser. Och där ingen längre sopar problemen med psykisk ohälsa under mattan.
Work-life balance en viktig faktor
Karriärcoachen Tiffany Uman säger till BBC att hon ser trenden som en återspegling av de förändrade krav som många yrkesverksamma kvinnor ställer idag. Kvinnor som i allt högre grad vill ha jobb som gör dem lyckliga, ger en anständig inkomst och samtidigt ger utrymme för andra prioriteringar än arbetet.
– Anställda söker mer balans mellan arbete och privatliv och är inte lika villiga att överleverera på jobbet på ett sätt som riskerar att äventyra deras välbefinnande och personliga liv, säger hon.
En verklighet som bekräftas av data från TNG:s senaste kandidatrapport. Här uppger 69 % av kvinnliga jobbsökare, kontra 52 % av de manliga, att möjlighet till balans mellan arbete och fritid är en viktig faktor för dem i valet av ny arbetsgivare. Tittar man på hur jobbsökare under 35 år svarat rankar 48 % av de manliga respondenterna work-life balance som viktigt. Motsvarande siffra bland kvinnor under 35 år? 80 %!
4 snabba chefstips! Så leder du Gen Z
- Erbjud flexibilitet. Gen Z lägger stor vikt vid att ha bra work-life balance. Därför attraheras de av att jobba remote eller hybrid och ha flexibla arbetstider i möjligaste mån.
- Lyssna. Många i Generation Z vill bidra till en bättre samhällsutveckling och jobba hos arbetsgivare som kan hjälpa dem göra skillnad. Hur kan ni applicera detta på er arbetsplats? Lyft tydligt fram hur personen kan vara med och påverka.
- Var närvarande. Gen Z är uppväxta i en snabbrörlig digital värld och vana vid att ständigt uppdateras med senaste nytt samt få återkoppling och likes i sociala medier. Som chef är det därför viktigt att vara närvarande och erbjuda ett snabbt informationsflöde samt regelbundet återkoppla och ge feedback.
- Se över arbetsvillkoren. Gen Z är förändringsbenägna och därmed i större utsträckning mer villiga att byta jobb. Till exempel för att få upp lönen, en bättre tjänst, bättre utvecklingsmöjligheter osv. Fundera över vad ni kan erbjuda för karriärsdrag på er arbetsplats för att få hen att stanna långsiktigt. Kanske genom en individuell utvecklingsplan till exempel.
Att möta och attrahera en helt ny generation yrkesverksamma med nya krav kan vara utmanade på många sätt. Vill du få hjälp att rekrytera fördomsfritt utan att diskriminera? Vi på TNG finns här för dig oavsett om du behöver rekrytera eller hyra in en konsult för en kortare eller längre period. Kontakta oss idag, så hjälper vi dig snabbt och träffsäkert hitta rätt kompetens för just din verksamhet!
Vill du ta del av mer läsning? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Vill du ha koll på de senaste trenderna på arbetsmarknaden? Prenumerera på vårt nyhetsbrev om fördomsfri rekrytering och få nyheter och inspiration direkt till din mailkorg. Kostnadsfritt varje månad.