TNG
Därför varar (tyvärr) ofta första intrycket vid en anställningsintervju

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Därför spelar första intrycket (tyvärr) roll

Går det att göra en rättvis bedömning på 7 sekunder?

7 sekunder. Så lång tid tar det att göra ett första intryck. Vad innebär det i kontexten av en jobbintervju? Är det överhuvudtaget möjligt att göra en rättvis bedömning på så kort tid? Särskilt med tanke på att vi ofta redan har förutbestämda uppfattningar om personen framför oss…

Konceptet anställningsintervju har i princip sett likadant ut sedan urminnes tider. Något som det här klippet från BBC illustrerar väl.

Roligt? Absolut! Men det finns också ett stråk av sanning här. Den traditionella intervjuprocessen genomsyras av fördomar – varje minut, varje fråga, varje gest… Samtidigt är den första intervjun en ofta avgörande del av en rekryteringsprocess. Vi anser därför att det är viktigt att förstå hur fördomar och subjektiva tolkningar påverkar våra beslut. Och varför de kan vara skadliga för en förväntansfull arbetssökande.

Anställningsintervjun – rekryteringsvärldens ”hemliga låda”

För, ärligt talat. I intervjurummet vet ingen riktigt vad som försiggår. Inte heller hur anställningsbeslut tas och på vilka grunder. Intervjun framstår närmast som en mystisk låda. Fylld med en hemlig formel bestående av magkänsla och rekryterarens humör just den dagen, kryddat med såväl medvetna som omedvetna fördomar. Något som första intrycket alltid förstärker. 

Det är lätt att tänka att vi är ett undantag. Att vi kan hantera det. Men det kan vi inte. Våra egna livserfarenheter och kunskaper lurar oss att automatiskt dra de slutsatser som passar oss.

Denna process är vanligtvis omedveten, men likaså påverkar den i slutändan hur vi bedömer en kandidat. Man kan likna det vid en slags rekryteringsvärldens filterbubbla.

I andra steg av rekryteringsprocessen utvärderar många av oss kandidaterna varsamt. Vi använder avancerade KPI:er för att mäta begåvning och personlighet. Vi förfinar kandidatupplevelsen och investerar i nya högteknologiska verktyg för att driva bort fördomar där vi känner att det behövs. Men anställningsintervjun har fortsatt se i princip likadan ut. Fram tills nu.

Mjukvaror för Diversity & Inclusion gör entré

I takt med att nya mjukvaror inom Diversity and Inclusion-segmenetet exploderar ser vi också hur det utvecklas nya verktyg som kan användas under anställningsintervjuer för att undvika att påverkas för mycket av det första intrycket.

En positiv utveckling. Men är det tillräckligt? Eller behöver vi tänka om helt och ”disrupta” hela intervjumomentet och därigenom ge alla kandidater en rättvis chans att lyfta fram sina personlighetsdrag och soft skills? Oavsett ålder, bakgrund, smink, leende, hur de klär sig eller hur de skakar chefens eller rekryterarens hand.

82 % bland jobbsökare har upplevt diskriminering.

Alla sådana faktorer påverkar oss nämligen mer än vad vi kanske tror. Enligt en studie bland 2 000 chefer behövde en tredjedel bara 90 sekunder för att bestämma sig för vem de ville anställa. Samma studie visar att 60 procent bestämde sig för en kandidat inom 5–15 minuter.

I en annan studie hävdade mer än hälften, 55 procent, att de bestämde sig för att en kandidat skulle gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen baserat på deras handslag. 40 procent sa att deras beslut påverkas om de gillar kandidatens leende. I samma studie sa dessutom hälften av alla chefer att de skulle kunna avfärda en kandidat baserat på deras kläder, gångstil och hur de agerade innan själva intervjun började.

Och när det är dags för den personliga intervjun att dra igång uppgav 65 procent av cheferna att de inte skulle välja en kandidat som inte kunde hålla ögonkontakt. Bara kandidatens röst kan vara skäl nog för att välja bort hen, menade 40 procent .

Första intryckets kraft

Första intrycket sätts tyvärr inom 7 sekunder under en jobbintervju. En trendspaning Alla dessa siffror visar hur chefer och rekryterare kan ta ett anställningsbeslut – innan de ens hunnit ställa en enda fråga om kandidatens kompetens. Här handlar det definitivt om att bli påverkad av det första intrycket och inte av kandidatens reella kompetens.

Arbetssökande tycks vara överens om att intervjuupplevelsen är subjektiv och att utvärderingen är orättvis. Enligt TNG:s kandidatundersökning 2018 upplever 73 procent av kandidaterna att de någon gång har blivit diskriminerade i samband med en rekrytering. I en liknande undersökning från TNG 2023 var siffran 82 procent.

Så, ja. Första intrycket spelar roll. Det är inte bara ett talesätt. Ändå gör vi inte mycket för att ändra det. Tycker du inte att det är dags att försöka?

Vill du rekrytera mer kompetensbaserat och fördomsfritt kan du rekrytera med TNG. Vårt arbetssätt ger bättre matchningar, färre felrekryteringar, bättre mångfald, samt ett starkare employer brand för våra kunder. Dessutom skapar vi tillsammans en mer hållbar arbetsmarknad. Kontakta oss idag för att lyckas bättre med din rekrytering!

Boka möte med TNG

Rekommenderat för dig