Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
Richard Collins: Så blir du lurad av jobbsökare med generativ AI
Gör dig redo för AI-ansökningar
Generativ AI har skakat om spelplanen för rekryteringsprocesser i hela världen. Och placerar makten i jobbsökarnas händer. Det menar den brittiske HR- och Tech-experten och serieentreprenören Richard Collins, som gästade Unbiased Day 2024.
Hur använder dagens jobbsökare AI?
Enligt Richard Collins är det fler än du tror. Även om de flesta fortfarande befinner sig på en grundläggande och hyfsat manuell nivå, där man använder ChatGPT för att skriva CV och personliga brev. Liksom träna på möjliga intervjufrågor.
Men de som har kommit längre har kommit riktigt långt. Och använder AI för att skicka iväg tusentals ansökningar över en natt. Eller svara helt perfekt på kluriga intervjufrågor i realtid – på ämnen de egentligen inte är särskilt kunniga inom.
Med andra ord är det dags för arbetsgivarna att hänga med!
Everything that we have built, is built upon the way that we’ve hired traditionally.
Rekryteringssystemen hänger inte med
Dagens rekryteringssystem, ATS:er, är inte anpassade för att hantera dagens jobbansökningar där jobbsökare har tagit AI till hjälp. Eftersom de flesta av systemen i grund och botten inte är särskilt smartare än när de kom för ett par decennium sedan.
Ändå förlitar sig många chefer, HR och rekryterare att deras systemleverantör ska vara redo och lösa deras problem med en ökad andel AI-assisterade ansökningar.
Enligt en undersökning av CV Wallet hade inte ens 10 % av TA-partners en plan för hur de ska hantera jobbsökarnas anammande av AI. Ändå använder kandidaterna AI. Här och nu.
Perfekt tyska – tack vare AI
Under sin föreläsning på Unbiased Day berättade Richard om en bekant till honom som arbetade som rekryteringskonsult åt ett tyskt bolag när de sökte efter en analytiker som skulle arbeta remote. De fick in hundratals med ansökningar varav nästan alla var skrivna på perfekt tyska. Ändå var 75 % av ansökningarna antingen från Marocko eller Indien. Två länder som inte är kända för lära ut tyska i skolan.
Han menar att detta är ett av många exempel på hur AI försvårar urvalet i rekrytering – eller öppnar upp möjligheterna för sökande, beroende på hur man ser det. Den allt mer sofistikerade tekniken gör det helt enkelt lättare för jobbsökare att ta sig förbi ”de första spärrarna”. Så, hur ska du kunna skilja ett AI-utvecklat CV från ett människoskrivet?
Ändå är detta det mindre problemet med AI, menar Richard. För nu blir även ”auto apply tools” allt vanligare.
We’ll see more and more stories of people getting thousands and thousands of applicants and not being able to kind of deal with it.
Sökte 5000 jobb över en natt
Med ett automatiskt ansökningsverktyg, så kallade ”one click apply”, behöver kandidaten bara ladda upp sitt CV. Sedan bevakar verktyget alla jobbsajter och möjliga jobbannonser samt skickar in ansökningar. Utan att kandidaten behöver lyfta ett finger. I ett exempel sökte systemet 5000 jobb över en natt.
Många arbetsgivare tycker att detta låter oengagerat och vill bli av med problemet så fort som möjligt. Samtidigt menar Richard att vi har oss själva att skylla för att lösningarna dyker upp.
Han kallar det för ”the recruiter paradox”. Att vi får ett ökat antal ansökningar, samtidigt som få av dem är kvalificerade. Mitt i en period av kompetensbrist.
Han spår att vi inom kort kommer att se en 10- till 20-faldig ökning med ansökningar jämfört med dagens mängd. Och även om det är AI som gör detta möjligt, är orsaken en annan.
Läs även: Deepfakes – det nya rekryteringshotet
The future self-problem
Richard talar om ”the future self-problem”. Vilket hänvisar till faktumet att allt fler människor söker jobb inte enbart utifrån vad de kan, utan vad de skulle kunna – bara de fick det där jobbet. Som till exempel ”jag bor inte i Sverige, men om jag skulle få jobbet så flyttar jag dit”. Eller ”jag har inte körkort, men om jag får jobbet så fixar jag ett”.
Självklart händer detta inte i ett vakuum. Utan är ett resultat av hur jobbigt det har blivit att söka jobb. Det är ovärdigt, stressigt och kräver en hel del ansträngning. Ofta utan att det lönar sig.
Även om många arbetsgivare har uppgraderat sin kandidatupplevelse på sistone, lever den stora massan inte ens lever upp till en miniminivå. Och ger inte någon återkoppling överhuvudtaget. Så varför ska jobbsökare lägga en massa tid på att personligen fylla i olika formulär och anpassa sitt CV till varenda ansökan – när vi som rekryterar inte visar att vi bryr oss?
Dessutom ska vi lägga till den desperation efter jobb som finns i många delar av världen. Där en chansning och mörkande av sin faktiska kompetens ses som det minsta problemet.
Ett annat spännande perspektiv på saken är att arbetsgivare i regel hungrar efter teknikkunniga medarbetare som snabbt anammar nya lösningar. Med andra ord borde en kandidat som lyckats göra en AI-ansökan snarare bli sedd som skicklig än lat.
The idea of a recruiter bot talking to a job seeker bot is not that far away.
Fyra möjliga lösningar
Richard avslutar sin föreläsning med att måla upp fyra olika scenarion på hur arbetsgivare kan välja att tackla problemet med AI-ansökningar.
- Bygga en högre mur, det vill säga att göra det svårare att skicka in en ansökan. Det kommer antagligen att stoppa en hel del automatiserade ansökningar – men också de bästa kandidaterna. Eftersom de alltid har möjlighet att få jobb någon annanstans där ansökningsprocessen är mindre komplicerad.
- Skaffa en grindvakt som tvingar jobbsökarna att verifiera sig och sina meriter. Till exempel genom att använda urvalsfrågor. Tyvärr har de flesta jobbsökare fattat att ett ”nej” sorterar bort dem, så de svarar ”ja” trots att de inte uppfyller alla krav och tänker att de löser det som behövs bara de kommer vidare.
- Ta bort alla hinder och släpp in allihop. Fördelen är att du inte kommer att skrämma bort bra kandidater. Men givetvis blir det istället en utmaning att kunna selektera och bedöma obegränsade mängder med ansökningar. Särskilt när dagens system inte har kapacitet att plocka ut de mest kvalificerade åt oss.
- Flervägsstrategin innebär att hantera alla ansökningarna i flera olika steg. Att inledningsvis göra det ganska enkelt att söka men att sedan kräva någon sorts verifikation eller bevis på kandidaternas intresse samt demonstration av kompetensen. Kanske be dem göra ett test och sedan fatta beslut om vilka som är mest kvalificerade till nästa steg.
Slutligen påminner Richard Collins om vikten att fortsätta vara mänsklig och ge jobbsökare ett människligt bemötande – även om man blir belamrad med tusentals ansökningar. Något som helt klart ligger i linje med vårt arbetssätt på TNG.
Faktum är att vi på TNG är vana att hantera, screena och bedöma stora mängder ansökningar. Och har lösningar för att gallra fram de bästa. Samtidigt som vi värnar om kandidatupplevelsen och ert arbetsgivarvarumärke. Varmt välkommen att hyra eller rekrytera nästa medarbetare med oss!
Vill du höra mer från Richard Collins? Och se videos med exempel på hur kandidaterna använder den här nya tekniken live i sitt jobbsökande? Streama hela föreläsningen från Unbiased Day 2024 här nedan.