Lästid: 2 minuter
Senast redigerad:
Trend: Millennials – driver mångfald framåt
Nätgenerationen tar ton
Millennials, nätgenerationen eller digital natives – kärt barn har många namn. De drivs av sina värderingar och sätter indirekt takten för att företags mångfald ska utvecklas och drivas framåt – speciellt vid rekrytering
Millennials är nog den åldersgrupp som det pratas mest om idag på arbetsmarknaden. De anser att mångfald är något självklart och gruppen är starkt värderingsstyrd. De är alla uppvuxna i moderna familjer, och har vänner i stjärnfamiljer. Att mormor och farfar jobbar efter pension är naturligt, och för dem är en eller två mammor är lika självklart som att homosexuella gifter sig. Deras klasskompisar kommer från USA, Irak, Somalia och Finland och i klassrummet är en spelnörd lika ”cool” som klassens sångfågel. Att H&M gör reklam för hijab är lika självklart som att en modell kan ha ett amputerat ben.
Kort sagt – de förväntar sig mångfald och vill bli accepterade utan att bli dömda. Att möta fördomar när de söker jobb är inte acceptabelt – oavsett om rör sig om deras ålder, kön eller bakgrund. En homogen arbetsplats är inget för dem, utan de vill ha en öppen inkluderande arbetsplats där alla är lika mycket värda – även när deras åsikter skiljer sig från företaget.
Statistik från Deloitte visar också att företag som aktivt uppmuntrar en inkluderande kultur skapar ett högre engagemang hos Millennials (83 %), jämfört med 60 % i de organisationer som inte uppmuntrar en inkluderande anda. Helst ska arbetsgivarens värderingar matchas deras och företagens värderingar och mångfaldsstrategi det måste tydligt framkomma under rekryteringsprocessen. Annars vänder Millennials företagen ryggen – ett begrepp som ibland kallas för omvänd diskriminering.
Glassdoor – Millennials nya påtryckare
Millennials är närmast födda med en mobil i handen och de är snabba med att visa orättvisor under en rekrytering. Många vänder sig till nya digitala plattformar där anställda, tidigare medarbetare och jobbsökare kan tycka till om företaget och deras rekryteringsprocess. Störst är sajten Glassdoor som expanderar snabbt globalt. Här finns många svenska företag också representerade. Här kan man tycka till om det mesta – chefen, anställningsintervjun och bemötandet under rekryteringen, lön och förmåner.
På TNG arbetar vi varje dag med fördomsfri rekrytering som bidrar till mångfald på arbetsplatser. Vill du veta mer? Hör av dig!